(14.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Další bod je bod 90. Je to

 

90.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s přístupem Dohoda o výsadách a imunitách
Mezinárodního trestního soudu přijatá dne 9. září 2002 v New Yorku
/sněmovní tisk 182/ - prvé čtení

Prosím znovu místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga, aby tento tisk uvedl.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vláda předkládá k vyslovení souhlasu s přístupem Dohodu o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu. Jedná se o mezinárodní smlouvu, která je navázána na Římský statut Mezinárodního trestního soudu, jehož se Česká republika stala smluvní stranou dne 1. října 2009.

Hlavní důvod pro přístup České republiky k této dohodě je podobněji upravit právní vztah České republiky k této nezávislé mezinárodní instituci, jejíž právní subjektivitu jsme přístupem k Římskému statutu uznali. Jinými slovy, cílem této dohody je zaručit Mezinárodnímu trestnímu soudu efektivní výkon jeho funkcí na území České republiky a ve vztahu k českým občanům, kteří by vstoupili do právního vztahu se soudem, tak, aby byla zaručena nezávislost Mezinárodního trestního soudu. (V sále je velký hluk)

Mezinárodní trestní soud je samostatná a na Spojených národech nezávislá mezinárodní organizace, tudíž na její činnost nelze přímo aplikovat výsady a imunity v rámci mezinárodních dokumentů týkajících se Spojených národů. Dohoda upravuje zejména výsady a imunity v oblasti finanční včetně daňové, v oblasti sociálního zabezpečení... (Řečník vyčkává.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte. Mohl bych požádat přítomné o ztišení? Děkuji. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Děkuji. Dohoda upravuje zejména výsady imunity v oblasti finanční, včetně daňové, v oblasti sociálního zabezpečení, v oblasti vízové, trestněprávní. Tyto výsady a imunity se týkají zejména soudu samotného, žalobce, soudců Mezinárodního trestního soudu, tajemníka soudu, obhájce a dalších osob, které se účastní řízení před soudem. Ustanovení dohody nejdou nad rámec obdobných dohod, které Česká republika s mezinárodními institucemi uzavírá. Česká republika učiní v souladu s článkem 23 písm. a) a písm. b) prohlášení, které omezí určité výsady a imunity pro osoby s trvalým pobytem na území České republiky. Jedná se zejména o vyloučení imunity týkající se imigračních omezení a vyloučení daňového privilegia právního zástupce a osoby pomáhající obhájci.

Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu vstoupila v platnost dne 22. července 2004. V současnosti je smluvní strana dohody 64 států. V Evropské unii není smluvní stranou pouze do teď Česká republika a Malta. Česká republika učinila na revizní konferenci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu, která se konala ve dnech 31. května až 11. června 2010 v ugandské Kampale, čestný závazek do konce roku 2010 zahájit vnitrostátní proces projednávání přístupu k této dohodě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také děkuji panu ministrovi. Teď bych poprosil pana poslance Holíka, který je zpravodajem určen pro prvé čtení. jestli by nám sdělil postoj k tomu prvému čtení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Holík: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vláda předložila návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem Dohoda o výsadách a imunitách Mezinárodního trestního soudu přijatá dne 9. září 2002 v New Yorku. Obsah této dohody byl přednesen, a proto navrhuji, aby tato dohoda byla přikázána k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu k dohodě o výsadách a imunitách. Kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo takový není, takže můžeme rozpravu ukončit a opět se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům. Znovu přichází v úvahu výbor zahraniční, jak byl navržen organizačním. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Není žádný jiný návrh, takže budeme hlasovat.

 

Kdo bude souhlasit s tím, aby návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 38. Přihlášeno je 173, pro hlasovalo 130, proti nikdo. Přikázání bylo provedeno. Návrh byl přikázán výboru zahraničnímu. Můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Ještě sdělím, že poslanec Huml mě požádal o omluvu po 16. hodině.

Děkuji panu ministrovi.

 

Další návrh už patří ministru Kalouskovi. Je to bod číslo

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
se stanovením kapitálových požadavků a postupů dohledu nad bankami,
spořitelními a úvěrními družstvy a obchodníky s cennými papíry
/sněmovní tisk 98/ - druhé čtení

Jsme tady ve druhém čtení, takže otevíráme blok druhých čtení tímto tiskem. U tohoto návrhu bych požádal ministra Kalouska, aby ho uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, dovolte, abych poděkoval rozpočtovému výboru za projednání předlohy, kterou jsem prezentoval již v prvém čtení. Jenom velmi stručně si dovolím připomenout, že se jedná o implementaci směrnice CRD o dohledu nad bankami, spořitelními a úvěrovými družstvy a pojišťovnami. Tato legislativní předloha byla zpracována ve spolupráci s orgánem dohledu, tedy s Českou národní bankou, a vláda ji plně podporuje.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP