(10.40 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Vy jistě znáte, v novinách proběhlo, zde sedící kolega se ženil v hotelu, jehož majiteli byly odpuštěny daně. Vím, co v Senátu kolegové zařizovali tímto způsobem. Je to prostě malá domů, která probíhá naprosto bez veřejné kontroly. Nikdo neví, jak se tyto věci skutečně dělají, jaké jsou důvody k tomuto odpouštěcímu procesu a jaká rozhodnutí, která následují, se použijí.

Já bych v podstatě skončil s tím, že pokud nedostanu uspokojivou odpověď na případ, který jsem předal panu ministrovi, včetně příslušných podrobností - a zároveň bych chtěl upozornit ještě na jednu věc. V tomto bolestivém rozpočtu není zdanění hazardu. My se tomu vyhýbáme, přestože to je v koaliční smlouvě a zdanění hazardu by mohlo být velikým přínosem v řádu několika miliard korun, který by opět mohl snížit státní dluh. Já nenavrhuji žádné přerozdělování. Navrhuji posílit rozpočet, snížit zadlužování a samozřejmě na rozdělování jsou tady jiní. Je tady spousta možností.

Na závěr řeknu naprosto závažnou věc. Jako člen vládní koalice, pokud nedostanu jasnou odpověď, jak se bude řešit zdanění hazardu pro rozpočet příštího roku a zároveň jak se bude řešit ztransparentnění procesu odpouštění daní, penále a dalších věcí, tak mám velký problém hlasovat příští týden o státním rozpočtu na příští rok.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr financí se nyní hlásí o slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane poslanče, já teď samozřejmě nedokážu odpovědět na ten konkrétní případ. Udál se v roce 2006. Já vám po prověření pošlu písemnou odpověď nebo se pokusím dát vám vyčerpávající odpověď ústně.

Jen obecně. Za celou svoji první i druhou misi ministra financí jsem nikdy neodpustil daň, byť jsem k tomu zákonem zmocněn. Někdy jsme zmírňovali tvrdost, co se týče odpouštění penále, ale nikdy jsem neodpustil daň. Jiná věc je zmírňování tvrdosti v navrácení dotací a vyměřených penále. Myslím, že každý starosta, který sedí ve Sněmovně, ví, o čem mluvím. Například když se mu zpozdila kolaudace o týden, tak dostal 30 mil. vratku dotace a 30 mil. penále. V tomto případě rozkladová komise Ministerstva financí takováto pochybení odpouští buď úplně, nebo částečně podle bodovacího systému, který na Ministerstvu financí existuje.

Ještě zpět k té věci. Hovořil jste o neprůhledném odpouštění daní. Znovu opakuji: Nikdy jsem neodpustil daň, a tato feudální pravomoc, kterou ministr financí ze zákona o správě daní a poplatků má, mě samotnou existencí dráždila do té míry, že v novém daňovém řádu, který jsem předkládal Poslanecké sněmovně a pak byl ještě za mého předchůdce schválen i v Senátu, v novém daňovém řádu, který je platný a bude účinný od 1. 1. 2011, už tato feudální pravomoc ministra financí ani nikoho dalšího z ministerstva není zakotvena, takže už to ze zákona ani nebude možné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní pana poslance Václava Zemka, který je přihlášen do podrobné rozpravy. Po něm se dvěma upřesněními pan kolega Látka, paní kolegyně Dana Váhalová a zatím poslední přihlášený je Bořivoj Šarapatka.

 

Poslanec Václav Zemek: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych se přihlásit ke svému včerejšímu pozměňovacímu návrhu, který jste dostali do svých lavic. Týká se změn v kapitole 315 Ministerstvo životního prostředí. Navrhuji přesun částky 50 mil. z položky ostatní výdaje ministerstva do položky program péče o krajinu.

Nyní bych si dovolil v krátkosti zdůvodnit svůj návrh. Program péče o krajinu patří dlouhodobě k nejúspěšnějším a veřejností k jedněm z nejpozitivněji vnímaným programům Ministerstva životního prostředí. Jedná se zde o různé drobné úpravy v krajině, o péči o zvláště chráněná území a cenné přírodní lokality. Z tohoto programu čerpají především obce, drobní vlastníci, v menší míře potom občanská sdružení a spolky. V minulých letech došlo k výraznému snížení objemu prostředků v tomto programu a se snížením se počítá i v příštím roce, ale toto snížení už je téměř fatální a došlo by k narušení péče o tato zvláště chráněná území. Proto navrhuji tuto změnu. Stejně jako máme kulturní dědictví, máme i přírodní dědictví, které spravujeme pro své potomky. Bylo by chybou, kdyby nám tyto cenné lokality zanikly.

Proto si vás dovoluji požádat o podporu svého návrhu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní pana poslance Jana Látku, aby upřesnil svůj pozměňovací návrh. Po něm je přihlášena paní kolegyně Jana Váhalová.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom doplnit dle požadavku pana ministra můj pozměňovací návrh. Já jsem hovořil o navýšení částky pro sociální služby pro rok 2011 na celkových 7 mld. Toto navýšení navrhuji na úkor kapitoly Všeobecná pokladní správa, kapitola státní dluh, položka úroky státních dluhů.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane kolego. Prosím paní poslankyni Danu Váhalovou. Po ní pan kolega Bořivoj Šarapatka.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Ještě jednou dobré dopoledne. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já tedy na základě doporučení pana ministra Kalouska stahuji svůj původní pozměňovací návrh a navrhuji doprovodné usnesení k návrhu státního rozpočtu na rok 2011, a to ve znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky o obnovení spolufinancování regionálních operačních programů, a to ve výši 7,5 % ještě v průběhu roku 2011."

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní kolegyně. Prosím pana poslance Bořivoje Šarapatku. Poté mám ještě avizovanou přihlášku od zpravodaje, pana poslance Pavla Suchánka.

 

Poslanec Bořivoj Šarapatka: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, pan poslanec Zemek mi trošku odvál vítr z plachet, když podal návrh týkající se programu péče o krajinu, protože vystupuji se stejným bodem. Chtěl bych tuto věc podpořit, protože za poslední tři roky došlo ke snížení částek v tomto programu zhruba z 200 mil. na 138 mil. a pro příští rok je navrhováno 106 mil. korun. V podstatě se to může řešit způsobem, který nastínil pan poslanec Zemek, přesunutím 50 mil. z příslušného rozpočtu, nebo rozpočtovým opatřením. V každém případě řešení, aby se ty peníze dostaly do programu péče o krajinu, podporuji. Do třetího čtení bychom měli najít mechanismus, jestli půjde o přesun, nebo o rozpočtové opatření.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Hlásí se ještě pan kolega Pavel Hojda. Jestli pan zpravodaj nechtěl vystoupit s přednostním právem? (Nechtěl.) Dobře, takže nyní pan kolega Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jsem se původně hlásil do rozpravy obecné, s tím, že přiznávám, že podle zákona ve druhém čtení není rozprava obecná. Přesto bych chtěl reagovat na některé věci, které vyplývaly právě ze druhého čtení ve výborech, v rozpočtovém výboru, a myslím si, že je zapotřebí se k nim vyjádřit.

Jedná se o následující. V hospodářském výboru byl přijat pozměňovací návrh, který reagoval na to, že pro Leteckou amatérskou asociaci a Aeroklub byly sníženy prostředky na výkon státní správy, a to takovým způsobem, že byly sníženy proti sníženým prostředkům na rok 2010, s tím, že v roce 2010 tyto prostředky byly dorovnány. Takže to celkové snížení bylo prakticky o víc jak 20 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP