(10.20 hodin)

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nechci tady plýtvat vaším časem tak jako někteří mí předřečníci, takže jenom odpovím na dotaz, proč tabulky nebyly dříve.

Já respektuji právo opozice kritizovat jakýkoliv krok vlády a každého ministra, nicméně na jednu stranu opozice nabádá k tomu, abychom pečlivě vyjednávali se sociálními partnery, což se poslední dva měsíce velmi intenzivně děje, byť bohužel s nulovým výsledkem vzhledem k míře konstruktivity jednání odborových předáků, a druhou stranu, pokud probíhají jednání, tak velmi těžko jsem mohl v průběhu jednání posílat do vnějšího připomínkového řízení něco, o čem se jednalo. To je důvod, proč to budu posílat do vnějšího připomínkového řízení až nyní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: (K posl. Sobotkovi:) A teď to je zase fakticky? Ano, prosím, fakticky můžeme, protože je tady řádně pan Heger přihlášen.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já bych chtěl jenom reagovat na to, co zde zaznělo ze strany pana ministra Drábka. Já se domnívám, pane ministře, že to snad nemůžete myslet vážně. Odboroví předáci tady nejsou od toho, aby byli konstruktivní. Odboroví předáci tady nejsou od toho, aby byli konstruktivní! Odboroví předáci jsou tady od toho, aby hájili zájmy zaměstnanců, které reprezentují odborové organizace, nejenom svých členů, ale skutečně odbory hájí zájmy všech zaměstnanců. A když se podíváme na způsob, jakým vaše vláda s nimi vyjednává, tak to v žádném případě nelze nazvat sociálním dialogem! Vy prostě nevedete žádný dialog, vy diktujete svoji politiku odborům, stejně jako ji diktujete této Poslanecké sněmovně, stejně jako se ji chystáte diktovat v Senátu příští týden ještě v jeho starém složení.

A jenom abych uvedl absolutně konkrétní příklad, jak vy dokážete velmi pokrytecky mluvit o sociálním dialogu a ve skutečnosti sociální partnery podvádíte. Dnes tady byl na program zařazen návrh zákona, který zcela reorganizuje strukturu úřadů práce, ruší okresní úřady práce. Tento návrh byl v připomínkovém řízení, nebyl projednán v tripartitě a vládní poslanci ho sem předložili jako poslanecký návrh, to znamená vy jste tímto návrhem úplně obešli sociální dialog, úplně jste obešli připomínkové řízení! Tak netvrďte tady, že vaše vláda vede sociální dialog a jediný problém je, že přístup odborů není konstruktivní! Je to přesně naopak! Vy se snažíte odbory podvést všude tam, kde to jenom je trochu možné, a vaše vláda není ochotna přistoupit na jediný kompromis! To se ukázalo také při jednání o výši platů a to se také ukázalo při jednání o tarifní reformě. Prostě dialog je také o tom, že obě strany jsou ochotny přistoupit k určitému kompromisu. Není možné, aby to byl jednostranný diktát ze strany vaší vlády! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď v této chvíli mám tady řádnou přihlášku pana ministra... Ale přece jenom pan ministr Drábek chce ještě fakticky. Pan ministr Heger chápe, že nemohu mu v tom zabránit. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Za prvé musím vzkázat prostřednictvím předsedajícího panu kolegovi Sobotkovi, že už chápu, jakým způsobem chce vyjednávat, protože myslím, že to vyjádřil naprosto přesně: Není důležité být konstruktivní, důležité je hájit zájmy! Já si prosím představuji diskusi jinak. Já představuji diskusi tak, že diskuse musí být konstruktivní, protože jinak k výsledku dojít nemůžeme. A myslím si, že se to ukázalo právě i na způsobu jednání s odbory, kdy dobře víte, a nezkreslujte to prosím, že jsem výrazně ustoupil v tom, že jsem připustil, že systémová změna odměňování státních zaměstnanců bude odložena o rok. V tuto chvíli navrhuji pouze rozšíření možnosti odměňování v rozpětí, to znamená pouze rozšíření toho, co už dnes platí například ve zdravotnictví, aby nemusel být tarif stanoven pouze podle formálního počtu odpracovaných let. To není žádná revoluce, to je použití něčeho, co se tady už řadu let uplatňuje, jenom do širšího měřítka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A hned tu máme další dvě faktické. První pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, vždyť přece to byla vláda, jejímž členem je pan Drábek, a byla to vládní většina, jejímž členem je pan poslanec Drábek, která zmrazila jakýkoliv dialog s opozicí tím, co tady předvedla tento týden! Ta vaše lež o legislativním stavu nouze, které nevěří vůbec nikdo! Vůbec nikdo v této zemi kromě této vlády a vás, jak tady sedíte, tak nevěří tomu, že v naší zemi je důvod pro stav legislativní nouze! Vy jste tady přišli s touto lží! Pak jste nám zakázali vést obecnou rozpravu k návrhu zákona, který tady předkládal pan Drábek, a nakonec nás budete školit o tom, jak se vede konstruktivní dialog? Rozhodně vím jednu věc, pane ministře! Konstruktivní dialog se nevede tak, že zakážete opozici mluvit, že jí nasadíte roubík! To bychom vám snad ještě za to měli poděkovat, že vedete takovýmto způsobem dialog, zakážete mluvit, zakážete ty věci projednat, zakážete předkládat pozměňovací návrhy! To je skutečně konstruktivní dialog mezi vládou a opozicí! Byl to váš postup, vaše lež, která zmrazila v tuto chvíli možnost dialogu, a rozumného dialogu mezi vládou a opozicí. Je to vaše snaha obejít výsledky senátních voleb tím, že na sílu protlačíte nebo chcete protlačit ty vaše zákony ještě ve starém složení Senátu! To je přesně to, co v tuto chvíli komplikuje vztahy mezi vládou a opozicí. Já se domnívám, pane ministře, že se nejprve vláda bude muset zamyslet nad tím, jakým způsobem válcuje opozici v této Poslanecké sněmovně, měla by změnit své chování, a pak je možné o těch věcech rozumně a racionálně jednat!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Drábek mě požádal, pane poslanče, abyste se na něj neobracel přímo během svého vystoupení, proto vás žádám, aby to bylo příště výhradně přese mě, tedy! (Námitky, že na ministra se lze obracet přímo.) Aha! Tak teď se omlouvám, že jsem sám byl chycen při neznalosti. V případě ministra je to jiné. Pane ministře, budete se s tím muset srovnat. (Pobavení.)

Fakticky jsem viděl pana poslance Ratha a pak se hlásí ministr Kalousek. Takže můžete přímo, pánové! (Smích.)

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já už jsem to totiž pochopil. Já už jsem pochopil, jak má vypadat konstruktivní dialog v pojetí této vlády a pana ministra sociálních věcí Drábka. Má to být tak, že on si pozve odbory a řekne jim: Tak, příští rok vám všem snížíme platy o 10 procent. A odbory řeknou: Ježíš, to jsme rádi, pane ministře! Výborný nápad. My dokonce bychom možná přivítali i 15procentní snížení, ale když jinak nedáte, tak souhlasíme jen s těmi 10 procenty! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď je tady pan ministr Kalousek, který se přihlásil do rozpravy, neb mezitím přišel posílit řady vlády. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Prosím, podotýkám, že jsem byl do půl jedenácté řádně omluven, pane předsedající!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem to tady přečetl, pane ministře. Všechno klape tak, jak má! Přesně! (Pobavení.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Takže můžeme-li podle jednacího řádu přímo, tak já toho rád využiji a řeknu: pane poslanče Sobotko, vy jste...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vy nemůžete! Jedině přese mě! (Smích.) Je to složité, ale prosím přese mě! Poslanec je v tomto imunitní tedy.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jsem si naprosto jist, že to platí i opačně. Jsem si naprosto jist, pane předsedající, že to platí i opačně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak dobře, můžete! Pusťte se do nich. (Bouřlivý smích a potlesk.) Chtěl jsem tomu zabránit, kolegové, ale nejde to! Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane poslanče Sobotko, asi desetkrát jste zopakoval ve svém vystoupení slovo lež ve vztahu k tomu, že většina této Sněmovny se vyslovila pro to, že trvá stav legislativní nouze. Já nemohu nevzpomenout jako poslanec v bývalém funkčním období, kdy za Fischerovy vlády, kterou sestavila koalice ODS a ČSSD, se kvůli naprosté marginálii u daně z přidané hodnoty, kvůli zdanění zaměstnaneckých benefitů, Poslanecká sněmovna usnesla, že platí stav legislativní nouze. Já jsem proti tomu tenkrát protestoval, já jsem proti tomu tenkrát hlasoval a jsem přesvědčen z mého pohledu, že nebyl jediný důvod k vyhlášení stavu legislativní nouze kvůli takové marginálii, ze které neplynuly absolutně žádné hrozby a škody, jako je zdanění zaměstnaneckých benefitů, nicméně usnesla se tak Sněmovna já jsem si nikdy nedovolil říct slovo lež, protože to byla většinová vůle této Sněmovny, byť jsem s ní nesouhlasil. Já prosím, važte slova! (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se pan poslanec Rath. Já bych byl rád, kdyby se pan ministr Kalousek nevyčerpával, ještě mám na něj já interpelace, aby mu zůstala ještě... (Pobavení.) Ano, prosím, pan poslanec Rath.***




Přihlásit/registrovat se do ISP