(16.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím, pane ministře, o doplňující odpověď.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Omlouvám se, že jsem nedostatečně svižný, příště počkám pod pultíkem.

Já se omlouvám, ale v tuto chvíli nemůžeme uvolnit prostředky na výkupy pozemků, protože máme zatím zpochybněno to stavební rozhodnutí. Je zapotřebí si říci, že výkupy nelze realizovat z důvodu neexistence územního rozhodnutí a do doby, než to územní rozhodnutí máme, nemůžeme pozemky vykupovat. A to, co jsem řekl, promiňte, příliš obecně. Já pevně doufám, že velmi rychle vznikne nový stavební zákon, a jsem velmi rád, že zatím, když jezdím po jednotlivých krajích, tak v tomto směru bez ohledu na politickou příslušnost slyším zleva stejně jako zprava, že je shoda v tom, že je zapotřebí zefektivnit stavební řízení, a v rámci toho pevně doufám, že podobně jako v Mikulově, kde jsme z tříapůlmiliardového obchvatu udělali za 30 minut jedenapůlmiliardový obchvat, tak ve stejné logice stavebního řízení, to je to zefektivnění legislativy, a z druhé strany v rámci managementu na místě budeme postupovat i v tomto směru. Protože - omlouvám se, ale pro vaši představu - současná předpokládaná cena toho obchvatu je 2,6 miliardy korun, což si řekněme, že když to porovnáme s tím, že na dostavbu 16 kilometrů na D8 v Ústeckém kraji potřebujeme 6,5 miliardy korun, tak si srovnejme, že výstavba dálnice 16,5 kilometru v porovnání s 2,6 miliardy na jeden obchvat jednoho konkrétního města je něco, kde bychom se ještě měli zamyslet nad tím, jak seškrtat tuto jinak bezesporu potřebnou investici.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi a nyní jsme u druhé interpelace. Prosím o slovo pana poslance Petra Hulinského, který vznáší svou interpelaci na ministra Alexandra Vondru ve věci zakázky na Ministerstvu obrany. Jenom musím dodat, pane kolego, že pan ministr Alexandr Vondra je řádně omluven z důvodu zahraniční cesty. Odpověď na vaši interpelaci vám bude v souladu s jednacím řádem dodána do 30 dnů. Prosím.

 

Poslanec Petr Hulinský: Ano, děkuji, vážená paní předsedající. Byl jsem informován panem ministrem Vondrou, že je služebně mimo, a domluvili jsme se tak, že odpoví poté písemně.

Případ bývalého náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy, který nezákonně domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria, ukázal na systémové chyby v řízení akvizičních procesů na Ministerstvu obrany. V souvislosti s uvedeným případem pan ministr prohlásil, že udělá v oblasti zakázek na Ministerstvu obrany pořádek. Z mého pohledu je důležité, aby daňoví poplatníci, a to i v rámci standardního procesu civilní a demokratické kontroly ozbrojených sil, věděli o vašich konkrétních krocích v této věci.

Dovoluji si vám proto položit několik konkrétních otázek. Za prvé: jaká personální opatření jste vyvodil proti dalším osobám z managementu Ministerstva obrany, které byly odpovědné za systémové chyby v akvizičním procesu? Za další: Hodláte zvýšit účinnost systémových specializovaných prvků vnitřní kontroly a vytvořit podmínky pro efektivní potírání korupce a jiných forem kriminálního jednání se zvláštním zaměřením na povolování aktivit ovlivňujících realizaci nevýhodných majetkových a finančních transakcí v resortu Ministerstva obrany? Pokud ano, jaké konkrétní opatření chcete přijmout? Chystáte přijmout systémová opatření k tomu, aby velmi citlivou oblast akvizic monitorovalo Vojenské zpravodajství a Vojenská policie?

To je několik otázek, které bych chtěl položil ministrovi obrany, a těším se na písemnou odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane kolego. Vyjasnili jsme si, že odpověď dostanete písemně do 20 dnů. Já všem oznamuji, že interpelace s pořadovým číslem 3 se dnes neuskuteční. Pan poslanec Jan Látka mi oznámil, že ví, že je omluven pan ministr Drobil, a že tedy svou interpelaci stahuje.

Budeme se věnovat interpelaci s číslem 4. Tu vznáší pan poslanec František Dědič na pana ministra Ivana Fuksu ve věci jednání ministrů zemědělství Evropské unie. Ale pan kolega Dědič tu není, jeho interpelace v tom případě propadá. Vteřinu počkám, jestli není někde za dveřmi, abych mu neodepřela právo svou interpelaci vznést, ale není tady. Čili tato interpelace propadá.

Jsme u interpelace páté. Paní kolegyně Vlasta Bohdalová interpeluje pana ministra Josefa Dobeše ve věci mezd a odměňování ve školství. Teď jsme v situaci mírně modifikované, paní poslankyně i pan ministr jsou zde. Vše se může odehrát. Paní poslankyně má slovo. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, pane ministře, od předvolební kampaně se neustále hovoří o navyšování mezd pedagogických pracovníků vysokoškolsky vzdělaných, mluví se o tom ve volebním programu Věci veřejné, mluví se o tom v programovém prohlášení vlády. Dokonce došlo k tomu, že jsme se dozvěděli z úst pana ministra, že vyjednal - a já jsem na vlastní oči tu tabulku, velice krásnou, viděla - pro kantory začínající a vlastně i navýšení tarifů pro lidi s 30letou praxí, ale stále se hovoří o tom, že bude platit pouze jeden tarifní řádek pana ministra Drábka. V pondělí se na tuto situaci při demonstraci chtěli zeptat odboráři pana ministra osobně. On chtěl mluvit jenom s pěti nebo s šesti zástupci a nenašel sílu vystoupit před odboráře pod Ministerstvem školství. Ale já si myslím, že sbíral sílu k tomu, aby včera na vládě mohl vyjednat tu úžasnou tabulku pro školství. Ale dneska, možná že jsem se dívala nepozorně, jsem se nikde nesetkala s tím, jak to dopadlo.

Takže moje otázka je. Bude platit ta tabulka s 20 tisíci začínajícím učitelům, nebo to bude všechno úplně jinak?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni a prosím pana ministra školství o odpověď na tuto interpelaci.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Dobrý den. Děkuji, paní předsedající. Paní poslankyně, dámy a pánové, já začnu odzadu a dostanu se k té tabulce.

Musím reagovat na ty odboráře. Já jsem byl domluvený dopředu s šéfem odborových svazů pedagogických pracovníků panem Dobšíkem, že se Dobeš s Dobšíkem plus čtyřmi dalšími odboráři potká na ministerstvu. Měli jsme to domluvené. Já jsem přerušil poradu vedení v úterý a byl jsem připravený odboráře přijmout. Taková byla dopředu dohoda. Pak to pan Dobšík zrušil. Já rozumím tomu, že když má za sebou asi sto lidí s píšťalkami, že mu zazářila očička a říkal, abych šel ven, protože pan Liška vždycky chodil ven. Na to jsem reagoval, že jsem o něco plašší než Liška. Ale vážně. Já s odboráři se pravidelně scházím a ty věci s nimi diskutuji. Důkazem je ta tabulka, kterou pan Dobšík dostal, a pro mě nepřipadala nějaká diskusní platforma ulice, kde se píská. Já se s nimi potkám a potkávám. Včera jsem hovořil s panem Dobšíkem. Takže tolik k odborářům a tolik k dohodnuté schůzce, která se nekonala.

Včera v noci jsme se shodli, že půjdeme a vyjdeme vstříc, ale to by vám řekl více pan ministr práce a sociálních věcí pan Drábek, trošku vstříc odborářům a uděláme novelu zákoníku práce tak, abychom mohli hýbat s pásmy, což je důležité, a na tom jsme se dohodli. Pan ministr Drábek toto připraví a to je ten základ pro to, abychom mohli nařízením vlády přijmout tarifní tabulku, kterou jste viděla. Podstata té tarifní tabulky pro pedagogické pracovníky s vysokoškolským vzděláním je, že původních, a vy víte, jenom pro ostatní kolegy, původních 12 stupňů se zploští do 5 stupňů. To znamená, že už to je svým způsobem reformní, a učitelé s tím souhlasí. Začne se od 20 tisíc, to znamená tarifem, to znamená nárokem, a máme 5 stupňů dle věku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP