(16.20 hodin)
(pokračuje Dobeš)

Jde to i v trendu a ve smyslu této vlády, že skutečně, a to je třeba říci, zužujeme tu výsluhu za roky. Já mezi tím dvacetitisícovým a čtyřiadvacetitisícovým a něco mám rozdíl čtyři tisíce. Ale každý z těch stávajících učitelů dostane přidáno i v tom posledním stupni ten učitel před důchodem dostane přidáno v řádu stovek. To viděli odboráři, viděla to i paní poslankyně a je to dáno.

Vychází to z toho, jak jste říkala, že programové prohlášení vlády je jasné - přidáme učitelům, a já to mám v rozpočtu od pana ministra Kalouska, 2,1 miliardy. Já jsem jenom byl ve velkém napětí, abych to nemusel poslat liškovným, což by byla pro mne nejhorší možná varianta.

To, co se včera odehrálo na vládě, a ta shoda na té novele mně dává základ pro to, abych nařízením vlády dokázal přijmout tuto tabulku a aby platila od 1. 1. 2011. Na to jsem dal slib učitelům, dal jsem ho odborářům i vám a na tom si trvám a jsem přesvědčen, že to dotáhnu, další se balvan z té cesty odkutálel. Takže tolik má odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla odpověď pana ministra. Paní kolegyně má možnost položit doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Já se jen ujistím: od ledna tedy bude platit ta pětistupňová tabulka. A jen taková poznámka: pane ministře, pod těmi vašimi okny bylo těch lidí dva tisíce. Ne sto.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ptám se pana ministra, zda chce využít možnosti pro odpověď. Prosím, máte nyní dvě minuty k dispozici.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Slíbil jsem to, a od 1. 1. 2011. A přiznám se, že jsem neskládal státní maturitu z matematiky, takže jsem se možná mírně mýlil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla odpověď na pátou interpelaci. Tím jsme pátou interpelaci ukončili.

Šestou interpelaci by měla vznést paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová... není tady přítomna... a to na pana ministra Radka Johna, který se omlouval z dnešního odpoledního jednání... Paní poslankyně právě dorazila. Doufám, že jste zachytila, že jsem oznámila, že se pan ministr omlouval z dnešního jednání, čili odpověď vám bude do 30 dnů zaslána písemně.

Prosím, slovo má poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji. Vážený pane ministře, zákon č. 119 z roku 2002 o střelných zbraních a střelivu ukládá majitelům zbrojních průkazů řadu povinností, které vyžadují návštěvy příslušných oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál. Policie České republiky k jejich splnění ukládá krátké lhůty, často jsou spojeny s přepravou zbraní. Kontakt občanů a orgánů policie při plnění povinností držitelů zbrojního průkazu je poměrně častý, v převážně většině musí jednání s pracovníky okresních oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál absolvovat i se zbraní nebo zbraněmi. Přitom do působnosti jednoho průměrného okresního oddělení patří několik tisíc držitelů zbrojního průkazu a dvojnásobek zbraní. Podle mých informací uvažuje Ředitelství služby pro zbraně centralizaci služby pod krajská ředitelství. Možná by to přineslo nepatrné úspory na straně provozních nákladů policie, zcela jistě ale komplikace a náklady pro občany. Ne každý má auto, do krajského města je to mnohdy mnoho desítek kilometrů a asi by se ani širší veřejnosti nelíbilo, kdyby třeba myslivci přepravovali zbraně ke kontrole vlaky a autobusy.

Vážený pane ministře, žádám vás o odpověď na následující otázky: Jsou informace o uvažované centralizaci této agendy pravdivé? Kolika občanů, resp. držitelů zbrojního průkazu v naší republice se připravované opatření dotkne? Jaké budou náklady na realizaci tohoto opatření v porovnání s tím, jaké budou úspory? Dojde k propuštění pracovníků, nebo je pouze přemístíte jinam? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Jak už jsme si vyjasnili, odpověď dostanete písemně ve stanovené lhůtě.

Můžeme věnovat sedmé interpelaci. Tu vznáší paní poslankyně Jana Suchá na pana ministra Víta Bártu ve věci R6, financování obchvatu Lubence. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Jana Suchá: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, všichni poslanci karlovarského regionu si za svoji prioritu stanovili dostavbu rychlostní komunikace R6. Bohužel úsek Lubenec-Bošov jste nám zastavil, nicméně jste na jednání přislíbil, že vaší prioritou, resp. prioritou Ministerstva dopravy jsou obchvaty. Konkrétně v našem případě se jedná o obchvat Lubence. Vzhledem k tomu, že se ke mně donesla informace, že v rozpočtu SFDI nejsou žádné finance na tento obchvat, ptám se: Budou peníze v roce 2011 na obchvat Lubence, případně v jaké výši? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně, za tento dotaz. Pana ministra poprosím o odpověď.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážená paní poslankyně, proti situaci v Náchodě jsme tady výrazně dále. Je zapotřebí říci, že obchvat Lubence je otázkou v zásadě ne stavěné rychlostní komunikace R6. Tím myslím je řečeno, z jakéhosi zvláštního důvodu historicky, místo toho, aby se nejdřív stavěl obchvat města, tak se raději v poli stavěla čistá silnice. Takže samozřejmě my nyní měníme ty priority ve prospěch nejdřív obchvatu a následně té čisté silnice. Sděluji, že v roce 2011 bude pokračovat výkup pozemků a na toto je vyčleněna částka 40 milionů Kč.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla první část odpovědi. Pokud bude mít paní poslankyně o doplňující dotaz - nemá - takže to je v podstatě celá odpověď na tuto interpelaci.

Další interpelaci vznese pan poslanec Václav Votava, a to na pana ministra Kamila Jankovského ve věci regionů se soustředěnou podporou státu I. Také vás upozorním, pane kolego, že pan ministr je řádně omluven ze zdravotních důvodů z dnešního jednání. Odpověď dostanete písemně. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Jsem o tom informován a přeji panu ministrovi brzké uzdravení.

Pane ministře, vláda České republiky svým usnesením č. 141 ze dne 22. 2. 2010 stanovila nový seznam regionů s tzv. soustředěnou podporou státu zahrnující 24 okresů a 8 obcí s rozšířenou působností. Mimo jiné je v seznamu zařazen i okres Tachov. Říkám to proto, že jsem poslancem za Plzeňský kraj. Jedná se o regiony strukturálně postižené, regiony hospodářsky slabé a regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností. Na tyto regiony, okresy a obce s rozšířenou působností mají být soustředěny pobídky operačních a resortních dotačních programů, a to především na přípravu ploch a objektů do podnikání, rozšíření či rekonstrukce obecní infrastruktury či podporu rozvoje cestovního ruchu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ze svého rozpočtu pro rok 2010 vyčlenilo do programu pro podporu těchto regionů částku bohužel jen 50 milionů korun. Bohužel ani při projednávání státního rozpočtu na rok 2010 se nepodařilo navýšit tento program o dalších 200 milionů korun. Připomínám, že až do roku 2007 to bylo ročně více než 0,5 miliardy. V létech 2007 až 2010 byl program potom pozastaven.

Pane ministře, moje otázka tedy zní, zda bude MMR pokračovat v podpoře hospodářsky slabých a strukturálně postižených okresů, jaká je představa o této podpoře pro rok 2011 a roky následující a jaké prostředky v programu podpory budou vyčleněny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Jak už jsme si řekli, odpověď dostanete písemně.

Můžeme pokračovat další interpelací. V ní se obrací pan poslanec Václav Klučka na pana ministra Víta Bártu ve věci silnice 1/11 Ostrava-Opava.

Než přijde pan ministr do sálu, ráda bych uvedla, že mi byla doručena další omluva z dnešního odpoledního jednání, a to od pana ministra Jiřího Pospíšila z neodkladných pracovních důvodů.

Pan ministr už je tady, takže prosím, pane poslanče, teď je ta správná chvíle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP