(15.50 hodin)

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, jistě jste dnes dopoledne zaznamenal, že jsem vedl diskusi s ministrem školství Dobešem na téma neutěšeného stavu v operačním programu VaVpI - Výzkum a vývoj pro inovace. Tam je situace velmi špatná, protože došlo vlastně k přerušení procesů, pomocí kterých může dojít k čerpání peněz. Situace je taková, že nejenže hrozí zpoždění čerpání peněz, ale hrozí i skutečnost, že by mohlo dojít k úplnému zastavení tohoto programu ze strany EU. Důvodů, proč tento stav vznikl, je několik, například personální změny na Ministerstvu školství.

Ministr Dobeš zvlášť v naší kuloární debatě slíbil rychlou nápravu, kroky, které povedou k rychlé nápravě. Tento nepříjemný stav v tomto operačním programu se ale týká také přímo vás - nejen jako předsedy vlády, tedy nadřízeného člena vlády, ministra Dobeše, ale také jako předsedy Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, protože projekty VaVpI se netýkají jenom vysokých škol, ale týkají se samozřejmě také ústavů Akademie věd.

Chtěl jsem vás, pane premiére, požádat, abyste si tuto svoji odpovědnost uvědomil a ve spolupráci s ministrem Dobešem se věnoval změně situace v tomto programu k lepšímu a abyste nás pravidelně o tomto vývoji informoval. Jste ochoten slíbit tyto kroky ke zlepšení? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Ohlídalovi. Prosím o odpověď předsedu vlády Petra Nečase.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, já v mnoha ohledech sdílím názor pana poslance Ohlídala, že program VaVpI je nesmírně důležitý, má velké pozitivní efekty v případě úspěšného plnění a naopak. A také se přiznám, že sdílím některé jeho obavy, které jsou spojeny s fungováním tohoto konkrétního operačního programu a které mimochodem až tak nesouvisí s tím, že teď je tam pan ministr Dobeš a provedl konkrétní personální výměnu, které jsou podstatně složitější. A pan poslanec Ohlídal určitě jako odborník v této oblasti a také člověk, který pamatuje rozběh financování vědy a výzkumu v ČR z evropských fondů, ví, že to byl v podstatě nejkomplikovanější z operačních programů, že ve své podstatě byl poslední, který byl schválen a certifikován a spuštěn. Dokonce personální výměny spočívaly až v tom, že to byl jeden z důvodů výměny tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy za jiného ministra. Takže i to ukazuje na složitost tohoto problému.

Já mohu jednoznačně slíbit jako předseda vlády i předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, že považuji tuto situaci za velmi naléhavou, že samozřejmě v této věci budu jednat s panem ministrem školství, mládeže a tělovýchovy. Nepochybuji o jeho vůli tento problém řešit a mít velice efektivní čerpání tohoto operačního programu. A mohu jednoznačně slíbit, že se této věci budu věnovat, že to není pro mě tuctový problém někde zasunutý do položky 386 na pracovním stole, ale že skutečně to je věc, o kterou se velmi zajímám a mám zájem na tom, aby fungovala, protože budoucnost této země musí být založena na moderních oborech s vysokou přidanou hodnotou a tu založíme jenom na dvou pilířích: na kvalifikovaných, vzdělaných lidech a na podpoře výzkumu, vývoje a inovací, prostě na tom, že v této zemi budou vznikat kvalitní vědecké a výzkumné výsledky. A program VaVpI k tomu přispívá velmi výrazně, resp. pokud bude nefunkční, tak bude tuto věc nesmírně komplikovat a mně záleží na tom, aby tato věc fungovala.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi vlády. Pan kolega Ohlídal chce doplňující dotaz? Ne, není tomu tak.

Dámy a pánové, dostali jsme se do času, ve kterém už končí interpelace na předsedu vlády, a sejdeme se za šest minut v 16 hodin, kdy začnou interpelace na jednotlivé ministry. Takže v 16 hodin. Pane předsedo, všichni interpelující, děkuji vám za účast na první části dnešních ústních interpelací.

 

(Jednání přerušeno v 15.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP