(15.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl dotaz od pana poslance Václava Klučky. Prosím pana předsedu vlády o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, já řeknu velmi otevřeně, že to nebylo ojedinělé. My jsme skutečně velmi pečlivě uvažovali nad způsobem rytmu práce vlády v době, kdy zasedá Sněmovna. Pan poslanec Klučka určitě jako zkušený poslanec ví, že ve standardním režimu, v době, kdy už je rozběhlý standardní sněmovní cyklus, v období šesti týdnů Sněmovna v podstatě tři týdny zasedá. Takže vázání členů vlády po tři týdny tady ve Sněmovně - což není pouze otázkou toho, že většina členů vlády je současně poslanci zákonodárného sboru, to s tím až tak nesouvisí, souvisí s tím konkrétní agenda, která vyžaduje přítomnost při projednávání jednotlivých bodů, elementární politická korektnost, která vede k tomu, že by opravdu Sněmovna neměla jednat úplně bez přítomnosti členů vlády - v podstatě narušuje možnost vlády v plnohodnotném obsazení pracovat v době, kdy se koná zasedání pléna Poslanecké sněmovny.

Já řeknu velmi otevřeně, že velmi přivítáme úvahu o tom, i pro budoucnost, pro jakoukoliv vládu a jakoukoliv Poslaneckou sněmovnu, nastavit tento rytmus, protože tento rytmus byl řekl bych zvykově nastaven tak, že vláda České republiky již téměř asi 20 let zasedá ve středu. V době, kdy se koná plénum Poslanecké sněmovny, se zavedl zvyk, že zasedá v pondělí. Jenomže se jednoznačně ukázalo, že je tam velmi negativní vliv na přípravu těch materiálů, které mají jít na vládu, které mají také přesně stanovené časové harmonogramy podobně jako materiály, které jdou k nám na pořad Poslanecké sněmovny, a vede to mimo jiné k tomu, že desítky, ne-li stovky zaměstnanců jednotlivých ministerstev musí zpracovávat materiály například o víkendech, což pro vás jako levicového poslance by mělo rozblikat oranžovou kontrolku. Ale i u nelevicových nebo pravicových politiků toto začne blikat, protože by nemělo být standardní součástí, že někteří úředníci bohužel při pondělním zasedání vlády v podstatě pravidelně tráví část své pracovní doby o víkendu.

Takže nalezení správného rytmu bylo to, co jsme velice pracně hledali. Jak jsem již řekl, politické vlády měly zavedený rytmus nesněmovní týden - středa, sněmovní týden - pondělí. Moc to nefungovalo. Ještě horší z hlediska fungování materiálů, a to je jednoznačná odezva z ministerstev, nepolitická odezva, byla z rytmu, který byl nastaven v době úřednické vlády, kdy vlády začaly zasedat stabilně v pondělí. Takže my jsme hledali vhodný způsob, kdy by se například šlo dohodnout, že ve středu by se projednávaly body, na kterých by nebyla vyžadována účast členů vlády, a tato by dohoda umožnila naprosto nekonfliktní průběh. Vláda by začala zasedat v pozdních odpoledních hodinách, a protože standardní jednání vlády s větším množstvím bodů trvá pět nebo šest hodin, tak není zase možné říkat, že ve středu má vláda začínat v 19 hodin. To je zase poměrně komplikované z hlediska kvality výkonu vlády. Ve vládě sedí také lidé a představa, že budou od 9 hodin ráno do 19 hodin večer sedět ve Sněmovně a pak ještě dalších pět až sedm hodin na jednání vlády vlastně tři týdny takto za sebou, tak také bychom si neměli myslet, že vládnutí je jenom tak.

Čili my jsme to opravdu řešili velmi dlouho, velmi pečlivě. Jsme tady přístupni nějaké debatě. Já si dovedu například představit opravdu dohodu, že by počínaje dejme tomu 17. hodinou ve středu byly probírány body, které by nevyžadovaly účast členů vlády a kde by i tady v této lavici nebyla prostě vyžadována účast jakéhokoliv člena vlády, protože člen vlády má právo se zúčastnit jednání. Není dobré, když je suplován náměstkem, aby tady formálně jeden z nich seděl.

Teď bych si dovolil prostřednictvím paní předsedající vás oslovit jako místopředsedu nejsilnější poslanecké frakce, že pokud bychom se dokázali na tomto dohodnout a zavedli to jako úzus, znovu opakuji, i na další volební období bez ohledu na to, jak je vláda momentálně politicky složena, tak nalezení vhodného rytmu tak, aby současně nebyli dejme tomu z hlediska zákoníku práce znásilňováni pracovníci některých ministerstev a úřadů, protože opravdu pravidelný pondělní rytmus vyžaduje nezbytně částečně víkendovou práci, pokud by se tady podařilo dosáhnout normální lidské dohody, tak by to bylo určitě pozitivní.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane předsedo vlády. Pan kolega Klučka má možnost položit doplňující dotaz. Prosím tedy.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane premiére, faktem je, že v minulosti byly některé vlády, které jednaly i v noci, a ono to asi není dobře. Ono to asi není dobře, protože pak i rozhodování nemusí být zrovna kvalitní. Podívejte, já myslím, že je možno věc dále diskutovat. Začne fungovat komise pro jednací řád Poslanecké sněmovny, která se může touto tematikou zabývat, jestli navrhujete ve středu, že od páté hodiny by šly body, kde není nutná, nebo respektive nedůležité věci, kde není až tak nutná účast ministra. Já si na druhé straně myslím, že vláda také může projednávat po dobu dvou hodin ve středu body, které nebudou až tak důležité, a může jednoho ministra zastupovat jeho náměstek po dobu dvou hodin. Pak se vrátí ministr na jednání vlády. Abychom dostáli usnesení, které jsme už tady přijali. Určitě dohoda je možná, ale prosím, dělejme ji co nejrychleji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane poslanče. Pan předseda vlády chce reagovat. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Já musím jenom konstatovat prostřednictvím paní předsedající, vážený pane místopředsedo klubu ČSSD, že bohužel je to tak, že vláda prostě nemá nedůležité body. Účast členů vlády - je právem člena vlády u projednávání bodů být. Mimochodem, jako Sněmovna nemá nedůležité body. Já jsem se úmyslně vyhnul použití tohoto termínu. Měl jsem na mysli body, které by prostě nevyžadovaly účast členů vlády, například poslanecké návrhy. Šlo by se prostě dohodnout, jaké typy bodů by to mohly být - senátní, poslanecké návrhy, které nezbytně ze zákona nevyžadují, aby to tady například obhajoval člen vlády. Vždyť i ten princip přítomnosti členů vlády, dokonce v minulosti nutnosti přítomnosti předsedy nebo místopředsedů vlády, nebyl nic jiného než usnesení. To není dokonce ani obsahem zákonné normy, ale pouze vždy na začátku volebního období recipovaného usnesení Poslanecké sněmovny pocházejícího z konce roku 1996 a předneseného mimochodem tehdejším předsedou poslaneckého klubu ČSSD Stanislavem Grossem. Toto usnesení bylo vždycky recipováno vlastně až do změny, kterou jsme provedli teď.

Opravdu, pokud bychom se o tom pobavili, jedná se i o rytmus kvality práce administrativního aparátu vlády a jednotlivých ministerstev. Jedná se vlastně o desítky a stovky lidí, kteří jsou za samotným vrcholem v podobě zasedání vlády, v podobě práce jednotlivých odborných aparátů. A znovu opakuji, toto by neměla být stranická nebo politická záležitost. Zvykově nastavené doby jednání vlády a Sněmovny jsou něco, co přežívá jednotlivé volby a změny politického složení. Koneckonců i Sněmovna svůj šestitýdenní rytmus nemění bez ohledu na to, jak vypadají volby, že je tady poslanecké pondělí, je přesně daný rytmus variabilního týdne, dvou sněmovních týdnů, dvou výborových týdnů a jednoho poslaneckého týdne. Taky to neměníme a všichni to automaticky tímto způsobem respektujeme. Zkusme se takto dohodnout i ve vazbě Sněmovna a vláda v době, kdy jedná Poslanecká sněmovna, aby mohla efektivně pracovat i vláda bez toho, aby efektivita byla ohrožena tím, že administrativní aparát ministerstev a vládních úřadů je vlastně nucený pracovat nestandardním způsobem v nestandardní dobu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu premiérovi. Zahajuji ještě projednávání desáté interpelace, se kterou se pan poslanec Ivan Ohlídal obrací na předsedu vlády. Prosím, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP