(10.40 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Z odpovědi pana ministra Dobeše jsem pochopil, že v podstatě rada zůstane dále fungovat a že pan ministr se shoduje s většinou závěrů, které tato rada doposud vyslovila. Pan ministr pouze z těch hlavních věcí, z těch hlavních závěrů, které vyslovila rada, nesouhlasí s tím, že tato rada doporučuje, aby se nestalo to, že by soukromé vysoké školy byly přímo podporovány ze státního rozpočtu v rámci tzv. normativního financování. Co to znamená. To znamená to, že by soukromé vysoké školy dostávaly na studenta částku povinně, částku, finanční částku, která by byla brána ze státního rozpočtu, a navíc by samozřejmě mohly vybírat školné. On píše, že přemýšlí nebo uvažuje o tomto normativním financování pro soukromé vysoké školy v tom případě, pokud bude na veřejných vysokých školách také zavedeno školné.

Já s tímto názorem, s touto odpovědí hluboce nesouhlasím. Byla by to obrovská světová rarita v tom směru, že by soukromé vysoké školy byly financovány z veřejného rozpočtu tak jako školy státní nebo veřejné. To skutečně nikde jinde v civilizovaném světě není. Navíc si nedovedu představit, kde by pan ministr školství vzal finanční prostředky na realizaci tohoto záměru. Vždyť dochází k výraznému krácení finančních prostředků pro veřejné vysoké školy v současné době. Letos se musely veřejné vysoké školy uskrovnit o 300 milionů. V příštím roce pan ministr školství a celá vláda předpokládá, že dokonce ubude v kapitole rozpočtu pro vysoké školy na rok 2011 asi 2,4 miliardy korun. To už je skutečně likvidační záležitost pro veřejné vysoké školy, jak to vyjádřil i představitel vysokých škol, to znamená například předseda České konference rektorů prof. Fiala a rektor Masarykovy univerzity. Skutečně jestli tohle bude zrealizováno, tyto finanční škrty v oblasti vysokého školství, pak dojde k tomu, že některé vysoké školy budou muset přerušit výuku na určitou dobu. Dojde k úplné devastaci českého vysokého školství. A pan ministr školství Dobeš chce ještě ze státního rozpočtu financovat stejným způsobem jako veřejné vysoké školy i školy soukromé. Doslova šílenství. Omlouvám se, ale jinak se to nazvat nedá.

Další věc, se kterou nemohu souhlasit, je to, že pan ministr školství předpokládá, že bude zavedeno v tomto volebním období školné na veřejných vysokých školách, ať už to bude jakákoliv forma školného, třeba odložené. Je to prostě nepřijatelné. V současné době jakákoliv finanční zátěž musí studenty ze slabších sociálních rodin diskvalifikovat pro studium na veřejných vysokých školách, i když by třeba dostali půjčku a potom toto školné s dalšími náklady na půjčku spláceli později.

Já v této souvislosti bych chtěl panu ministrovi říci: Vy můžete v současné době silou prosadit to, že školné bude, tak jak si ho vymyslíte. Ale my, ČSSD a doufám, že i komunisté, ostře s tímto krokem nesouhlasíme. A mohu vám říct, že pokud užijete své síly, své politické arogance, kterou doposud ukazujete, a prosadíte školné, tak pokud se dostaneme k vládě, budeme mít vládní odpovědnost v dalším období, tak vám tady toto školné na veřejných školách prostě zrušíme. To si buďte jisti!

Další věc. Reformu vysokého školství je možné provést jedině tehdy, pokud k tomu budou podmínky. Podmínky personální jednak v rámci ministerstva, ale také podmínky finanční. A nutným předpokladem pro to, aby reforma se uskutečnila, je čerpat peníze z operačních programů Evropské unie. A tady je teď obrovský aktuální zádrhel. To, co provádí pan ministr školství v souvislosti se zúřadováním projektu v rámci "vavky", to je prostě neslýchané. Jistě víte, že to došlo tak daleko, že ty projekty, které byly akceptovány, a to jak v rámci první prioritní osy, tak i v rámci druhé prioritní osy, tak v podstatě by jejich tzv. negociační procesy, to znamená, to jsou procesy, které probíhají mezi Ministerstvem školství a vedoucími projektů, aby se všechno sladilo tak, jak vyžaduje Evropská unie, tak tyto negociační procesy byly zastaveny. I u projektů, které v podstatě už ten negociační proces měl být prakticky ukončen.

K čemu to povede. Povede to ke katastrofální situaci, k tomu, že ty projekty, které byly přijaty a v rámci nichž se mají uskutečnit např. stavby budov, vlastně nemohou postupovat dál a dlouhočasové záležitosti, které musí vyřídit stavební povolení atd., nemohou zahájit. Čili tady je nebezpečí, že dojde k nevratným škodám, a dokonce tady hrozí nebezpečí ještě další. Pan ministr Dobeš odvolal ředitele Vitulu, byl to ředitel sekce 4 na ministerstvu, která se zabývá právě těmi evropskými projekty, pak odešli další lidé z této sekce, což způsobilo, že tato sekce je v podstatě nefunkční. Takže hrozí, že snad ani ty negociační procesy nebudou v rozumné blízké době zahájeny. Toto se mi skoro jeví jako téměř sabotáž programu vavky ze strany Ministerstva školství.

Takže kroky, které provádí pan ministr Dobeš v oblasti vysokého školství, především v oblasti operačních programů, především v oblasti operačního programu vavky, jsou velmi škodlivé. Já bych byl rád, kdyby pan ministr zde na místě tyto své kroky vysvětlil a řekl, jak bude situace postupovat dál, jak bude řešit situaci v oblasti projektu vavky v nejbližší budoucnosti. Protože skutečně hrozí nebezpečí nejen ve zpoždění čerpání peněz, ale dokonce hrozí i nebezpečí, že Evropská unie prostě přeruší vůbec ten program vavky pro Českou republiku.

Takže pane ministře, situace se dostává do stejné fáze, jako byla za ministryně Kuchtové, která byla kvůli tomuto vyměněna. Pan vrchní ředitel Vitula byl podle mého názoru člověkem na svém místě. Já jsem sice měl k některým jeho projevům, k některým jeho výsledkům určité výhrady, ale obecně jsem musel uznat, že za jeho působení se dohnala časová ztráta, která vznikla v období ministrování ministryně Kuchtové. A vy jste tohoto kompetentního člověka vyměnil. A nejhorší je, že odešli další lidé, že vy jste v podstatě snížil počet lidí v této sekci, i když Evropská komise doporučovala, aby byl počet navýšen, protože i za dané situace vzájemné rozhovory, vzájemná procesní jednání se plnily v krajní míře z hlediska času, to znamená, plnily se tak tak.

Takže pane ministře, buďte tak laskav a prioritně odpovězte na tuto záležitost týkající se vavky. Kdybyste to přímo zde vysvětlil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Ptám se, kdo si přeje vystoupit. Pan ministr Dobeš. Má slovo. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji. Paní předsedající, kolegové z vlády, dámy a pánové, já začnu tedy odzadu, třebaže to nebylo v písemné interpelaci a v té odpovědi, ale vidím jako velice dobré na toto odpovědět. Budu to brát odzadu, jak jsem si psal poznámky.

Ve svém zdůvodnění jsem nezpochybňoval odborné znalosti odvolaného vrchního ředitele. Já jsem ve svém zdůvodnění sděloval zásadní manažerské pochybení. A budu to dokumentovat na těch měkkých penězích, kde se to dokumentuje možná lépe než na tom vavky.***




Přihlásit/registrovat se do ISP