(10.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A pro pana Bártu ještě: To je riziko, víte, ty peníze pana Bakaly, protože já dnes budu interpelovat pana ministra Kalouska a budu se ptát, jestli už vláda společnosti RPG udělila pokutu 30 milionů, kterou má udělit, protože se prokazatelně porušila první podmínka smlouvy, změna vlastníka bytů OKD. To je dnes potvrzeno i právním stanoviskem pana Fuksy, který se mezitím stal ministrem, takže máme doloženo, že stát má těch 30 milionů uložit. Já jsem zvědavý, jestli je uložil. Já se obávám, že ne. Ta suma 30 milionů se pozoruhodně podobá té sumě, která byla rozdělena mezi současné koaliční strany. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou pan ministr Dobeš, poté pan poslanec Ohlídal.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Děkuji, paní předsedající. Pane Zaorálku, mně obě babičky umřely.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan poslanec Ohlídal má slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pan ministr Bárta ve svém prvním dnešním vystoupení předvedl, jak to vypadá, když si člověk vymyslí výraz nebo větu jiného člověka a pak s ní diskutuje. Stalo se přesně v jeho případě toto. Já jsem nikdy neřekl, že firma ABL má smlouvu s firmou Securitas. Já jsem jenom řekl, že šéf firmy Securitas v České republice předpokládá, že firma ABL bude subdodavatelem na jejich zakázce. Nic víc, nic méně. Možná, kdyby pan ministr Bárta nečetl noviny, když hovoří ostatní, pak by možná přesněji diskutoval a neobviňoval by někoho ze lži, které se ten dotyčný nedopustil. Dokonce teď ostentativně odešel, takže to je opravdu krásný příklad nové politické kultury, pěstované stranou Věci veřejné.

Ještě jeden dovětek. Vystoupení pana ministra Bárty bylo opravdu kouzelné. Ta jeho představa české společnosti v budoucnosti, jeho představa, o které hovořil v rámci jeho názoru na českou politiku, to je právě ten krásný příklad privatizace české politiky, privatizace české státní moci. Takže já jsem přesvědčen, že moje interpelace byla správná, byla na místě, a že opoziční strany, opoziční poslanci musí neustále a bedlivě sledovat tuto vládu, pokud v ní budou takoví ministři, jako je ministr Bárta.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy - hlásí se ještě pan poslanec Škromach. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, musím říci, že jsem poslouchal diskusi a přemýšlel jsem, protože v politice působím dost dlouho a myslím, že je docela zajímavé konečně cítit, že přestože v sociální demokracii máme různé názory, že jsou různé skupiny, že jdeme různým směrem, tak máme svobodu v tom, že vyjadřujeme své názory a nejsme nikým placeni za to, ani nemáme žádné milionové sankce za to, pokud máme vlastní názor, pokud ho uplatníme.

A já myslím, že to, co tady bylo předvedeno, je perfektní ukázka toho, jak je možné víceméně si zprivatizovat politickou stranu, jak je možné, aby to vypadalo do budoucna. Je pravda, že potom politici nemusí být vůbec placeni, ale pak se budou občané ptát, kdo je vlastně platí.

Já myslím, že cesta, která tady byla nastíněna panem Bártou, má jednu zásadní chybu. Ano, je legitimní a je dobře, když privátní sektor podporuje demokracii formou podpory politických stran. To je základ demokracie. Základem demokracie je volná soutěž politických stran, ale také je nezbytné zajistit, aby politici, poslanci, zastupitelé byli nezávislí, tedy aby nebyli vázáni podobně jako například kdysi poslanci za republikány, za sládkovce, různými úpisy apod., že pokud zklamou vůdce strany, tak je to holt bude něco stát. Takovýto způsob politických stran je nepřijatelný.

A já jsem rád, že jsem sociální demokrat, a věřím, že i jiné politické strany, které jsou postaveny na demokratickém principu svobodné vůle a svobodného rozhodování, nikdy nepřistoupí na princip, že soukromé firmy, silné finanční skupiny si budou financovat, stejně jako je tomu třeba ve Formuli 1, ve fotbale, v hokeji, své hráče tím, že je budou platit za to, jak budou zastupovat jejich zájmy v zákonodárných sborech. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud se již nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Ptám se pana poslance Ohlídala, jaké navrhuje usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní místopředsedkyně, nemohu být spokojen zvláště s tou částí odpovědi, kterou suploval pan ministr Bárta, a proto jako usnesení navrhuji, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí pana premiéra na moji interpelaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Já zavolám poslance z předsálí, kteří si přejí zúčastnit se hlasování. Vyčkám, až se stav u vchodových dveří uklidní. Poté vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

V tuto chvíli zahájím hlasování. Ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 65, z přihlášených 138 poslanců pro 65, proti 69. Návrh byl zamítnut. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš odpověděl na interpelaci poslance Ivana Ohlídala ve věci využití výsledků Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání současnou vládou České republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 92.

Dávám prostor panu poslanci Ohlídalovi k jeho vystoupení v této věci.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, ve své písemné interpelaci jsem ministra školství Dobeše interpeloval v záležitosti, která se týká připravované reformy terciárního vzdělávání v České republice. Konkrétně jsem se nejvíce ve své písemné interpelaci zaměřil na to, zda ministr školství počítá s tím, že takzvaná rada pro reformu terciárního vzdělávání, kterou zřídila ministryně Kopicová v minulém volebním období, bude ve své činnosti pokračovat dále, a zda Ministerstvo školství a hlavně pan ministr budou respektovat závěry, ke kterým doposud tato rada přišla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP