(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pokud jde o transparentní sponzoring firmami. Měli jsme tady jeden příklad sponzoringu kolem těchto voleb do Poslanecké sněmovny, který je následně vydáván za transparentní. A já vám popíšu, jak to bylo. Před volbami - před volbami poskytl pan Bakala či firmy s ním spojené sponzorský příspěvek třem politickým stranám: ODS, TOP 09 a straně Věci veřejné. Poskytl tento příspěvek před volbami. Voliči o poskytnutí tohoto příspěvku byli informováni ovšem až po volbách. Cítíte jistě tu nuanci. Před volbami byly poskytnuty peníze, proběhly volby, lidé nějak volili, a po volbách se dozvěděli, že pan Bakala poskytl poměrně štědré sponzorské příspěvky těmto třem politickým stranám.

Proč ta informace nebyla transparentně zveřejněna před volbami? No pravděpodobně by řada voličů strany Věci veřejné v Ostravě této straně nikdy hlas nedala, protože sponzorský dar od pana Bakaly je prostě v tomto regionu polibkem smrti. Takže záměrně ta informace byla zatajena a byla poskytnuta ze strany pana Bakaly až po volbách. A toto je panem Bakalou a dalšími lidmi vydáváno za transparentní sponzoring. No to já myslím, že je něco jiného. To je prostě podvod na lidi.

A chtěl bych vás také ujistit a ujistit i pana ministra, že existují v civilizovaném světě země, kde je úplně zakázáno, aby firmy platily politické strany. Existují civilizované země, kde platit a sponzorovat politické strany mohou jenom fyzické osoby, ale existuje roční maximální limit, do kterého tyto dary politickým stranám mohou poskytovat. A existují země, kde existují i limity volebních výdajů jednotlivých politických stran. Já si myslím, že to je prostředí, kam by Česká republika měla mířit.

A jestliže tady pan Bárta představil svoji vizi džungle, kde si podnikatelé skrze politické strany platí politické elity, obstarávají si veřejné zakázky, tak já si myslím, že proti tomu lze velmi snadno postavit alternativu civilizované, slušné, transparentní společnosti, kde bude firmám zakázáno platit si politické strany, kde budou limity, zákonné limity na příspěvky fyzických osob a kde budou také limity pro celkové výdaje politických stran.

Myslím si, že takovýto způsob fungování naší společnosti bude mnohem lepší než džungle - podnikatelsko-korupční džungle, kterou zde představil ve své vizi pan ministr Bárta.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Před panem ministrem Bártou je ještě přihlášena faktická poznámka pana Miroslava Opálky. Faktická má přednost.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych využil tuto faktickou poznámku k tomu, abych vám oznámil, že jsem v minulém volebním období vyzval pana dnes ministra Kalouska k tomu, aby místopřísežně prohlásil, že TOP 09 od pana Bakaly žádné peníze nedostala a nedostane. Můžete se podívat do stena. Bylo potvrzeno, že žádné peníze nebude brát. To je první lež.

Druhou poznámkou, kterou jsem chtěl využít k této faktické poznámce, je, že se podíváme nejenom na stenozáznam vystoupení pana ministra, ale mě zajímá, co přinesou třeba zrovna zítra Hospodářské noviny, které se Sněmovně věnují docela standardně hodně. Zajímá mě, jak vyhodnotí tady tuto situaci nové politiky.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní má slovo pan ministr Vít Bárta. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Dámy a pánové, já se politiku učím. Jsem tady pár týdnů a je pro mě inspirující vnímat to, jak se ta realita tak jako pomaličku zobecňuje, zobecňuje, až jsme vlastně skončili u toho, co jsme se tady dozvěděli, že firmy jsou zlé. Každá firma, která existuje, která má veřejnou zakázku, tak prostě podniká neférově, korupčně. A vlastně každá firma, která pracuje pro veřejnou správu, to je to nejhorší, co může být. Hmm. A stejně tak je a priori špatně, aby podnikatelské subjekty nenesly zodpovědnost za to, co se děje ve společnosti, a nesponzorovaly politické strany. To je také špatně.

Mnohem lepší bude, když to všechno bude platit stát. Mnohem lepší bude, když politické strany dostanou jenom peníze od státu z našich daní, kdy nebude zapotřebí z tohoto hlediska se zabývat tím, že - a na tom se jediném shodneme - že limity na výdaje politických stran jsou určitě správně. Ale upřímně si řekněme, že jestliže někdo tady za poslední rok měl nejdražší volební kampaně, tak to byla právě sociální demokracie. Není tady politická strana, která by za poslední rok, a myslím, že to nezpochybňuje vůbec nikdo, utratila tolik peněz za volební kampaně jako právě sociální demokracie.

Nicméně zásadní je, když se podíváme na strukturu těch darů politickým stranám, tak je dobré se podívat, že naopak málokde vidíme, že by politická strana dostala větší dar než nějakých sto, dvě stě tisíc od jakési fyzické osoby. Velmi často babička s průměrným příjmem se z ničeho nic probudí a dá politické straně dvě stě tisíc korun, všechny svoje úspory. To je velmi transparentní a to je něco, co jednoznačně podporuje politickou kulturu v České republice. To je mnohem lépe pod kontrolou vědět, proč ta babička dala dvě stě tisíc konkrétní politické straně. Dlouhatánské seznamy osob, které dávají po sto tisících korun a obvykle ještě schválně, tak aby to moc nekoukalo, tak všichni ti dárci plus minus korunu stejně, tak aby to moc neřvalo, malé částky, velké množství korun.

A já myslím, že ten fenomén, který tady z druhé strany tak jaksi lítá ve vzduchu, zrovna u sociální demokracie, jako jsou černé duše a hromadné nábory a silné pohyby velkého množství osob při malých částkách, to je přesně ta šedá zóna, kterou já tady kritizuju a o které já říkám, že to je ta hlavní nemravnost, to je to, co je nejméně pod kontrolou. Proti tomu na pana Bakalu vidí úplně všichni. A tato vláda uhne o milimetr, o milimetr z toho, jak by se měla chovat, a na preferencích těchto politických stran se to jasně podepíše.

Takže když kupříkladu pan Bárta jako volební manažer Věcí veřejných z jedné strany poděkoval panu Bakalovi za to, že strana Věci veřejné dostala od pana Bakaly dar, tak potom přišel o týden nebo o čtrnáct dní na Ministerstvo dopravy a první, co udělal, bylo, že začal dělat pořádek v ČD Cargo, kde se bohužel určité slevy dotýkají jednoznačně i společností, které patří do portfólia společností pana Bakaly. A to je to kultivační. To je to důležité, na co já jsem pyšný. To je to důležité, že když se mě společnost Respekt zeptá, jak to je s OKD a z druhé strany s ČD Cargo, tak já můžu jednoznačně říct: Ano, tady se konají konkrétní a jasné kroky k tomu, jak budeme zvyšovat efektivitu ČD Cargo i za cenu škrtání určitých bonusů ve prospěch konkrétních společností. To je pro českou politiku - a za tím si stojím - velmi, velmi kultivační.

A naopak v tom samém prostředí, znova připomínám - ČSOB - pan Pokorný, smlouva s Českou poštou - pan Pokorný, právník ČEZu. A já se ptám, zda pan Sobotka se po dobu toho, co byl ministrem financí, anebo když je teď v opozici, zasadil o to, aby společnost ČEZ vypověděla smlouvu panu Pokornému nebo aby pan Pokorný z tohoto hlediska prospěl České republice v tom, jak nevýhodný ten kontrakt mezi Českou poštou a ČSOB je.

Já si myslím, že my konáme konkrétní kroky. My tady činíme to, aby se stavělo levněji, aby se šetřilo transparentně a viditelně. A o to více pro českou kotlinu je kultivační to, aby tam, kde se šetří, bylo jasně vidět, že to nemá vliv na to, jestli tyto subjekty podporují, nebo nepodporují konkrétní politickou stranu. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se pan místopředseda Zaorálek s přednostním právem a potom pan poslanec Ohlídal.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přátelé, mám vizi. Mám takovou představu vlády, vlády, ve které pan ministr Bárta má bratra, jehož firma čerpá prostředky ze státního rozpočtu, kde pan ministr Heger - ať mi odpustí - má sestru, která má taky firmu, jež čerpá těch pár milionů ze státního rozpočtu, kde pan ministr Dobeš má babičku, která má firmu, a ta shodou okolností také čerpá pár milionů z veřejného rozpočtu, pan premiér - ať se nezlobí - má také někde syna nebo dceru, která čerpá pár milionů ze státního rozpočtu. A tato vláda předstoupí před národ a řekne: Přátelé, je třeba si táhnout opasky!, snížit mzdy! Je třeba šetřit! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP