(10.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Jaký je rozdíl mezi mnou a panem Sobotkou z hlediska toho, že on je opoziční politik a já jsem koaliční politik. Řekněme si upřímně, že ta slavná smlouva s ČSOB, že spojení s ČEZem je z dob, kdy pan Sobotka byl ministrem financí. Jinými slovy řečeno, ministr dopravy, v porovnání s panem Řebíčkem a se společností Viamont, jasně řekl, že společnost ABL nikdy nebude mít žádnou zakázku nejenom na Ministerstvu dopravy, ale ani žádném jiném ministerstvu Věcí veřejných.

A proč říct, jak mě tady někdo vyzývá, abych prosil svého bratra o to, že se nebude hlásit do žádné veřejné zakázky. Já vám upřímně říkám, že ho o to žádat nebudu. Přesně z toho důvodu, že je správné, aby se podnikatelé přestali bát sponzorovat politiku. Přesně z toho důvodu, aby si podnikatelé řekli: ano, je tu společnost ABL, ano, je tu několik podnikatelů, kteří transparentně sponzorují politické strany a nemusí se za to stydět, nic se jim za to neděje a je to prospěšné České republiky. Je to prospěšné České republice, protože transparentní sponzoring znamená, že je na nás na všechny vidět. To, co je problémem české politiky, je ona šedá zóna, kdy vlastně není jasno, jak peníze běhají a neběhají a kde vlastně tady se pohybují ekonomické zájmy v šedé zóně.

A základní logika je, že nejdřív se řekne, že ABL nebude na resortech, kde jsou Věci veřejné. Tam je to jasné. Proč to neposuneme dál? Neposuneme to z toho důvodu, že ono to jde posouvat takto donekonečna, protože když si řekneme, že to nebude platit jenom na resorty věcí veřejných a bude to platit na všechny resorty, tak si potom ještě musíme říct, že by to také mělo platit na komunál, na všechna hejtmanství, a pro jistotu je pravdou, a to je přesně příklad firmy Securitas, ono se to netýká jenom veřejných zakázek, ale ono se to dotýká vlastně všech společností, které pracují pro veřejný sektor. To, že ABL bude, nebo nebude mít, a já znovu opakuji, nic není rozhodnuto, nic na toto téma není rozhodnuto, a my tady s ČEZem z tohoto hlediska pouze spekulujeme, jestli můj bratr uzavře, nebo neuzavře smlouvu se společností Securitas na subdodávku pro společnost ČEZ. Jinými slovy řečeno, nejdřív ustoupí ABL z toho, že nebude pracovat pro žádný resort vlády. Potom se tedy ustoupí z toho, že nebude pracovat ani pro žádný státní podnik, ale to, co predikují tady na straně sociální demokracie někteří mí předřečníci, znamená, že ABL nebude smět pracovat rovnou ani pro jakoukoliv společnost, která pracuje pro veřejný sektor. Jinými slovy řečeno, v tu chvíli už se nebavíme o tom, že můj bratr by měl podnikat, ale podle sociální demokracie jediný bezpečný způsob, jak se vyrovnat s tímto problémem je, aby společnost ABL přestala v ČR podnikat vůbec! Zavřeme to, je to zbytečné, protože my přece tady rezignujeme na to, co funguje v celém civilizovaném světě, že podnikatelské subjekty mohou, ba přímo by měly, pokud jsou seriózní a pokud jsou dostatečně významné na trhu, transparentně sponzorovat politiku! USA je nedemokratický a špatně fungující stát? To, co udělal Kennedy, to, co udělal každý bohatý člověk v USA, je prostě podle sociální demokracie principiálně špatně a je to cesta do pekel z hlediska toho, jak bychom tady v Čechách měli fungovat! Ne, nenechám se zastrašovat, nebudu o to žádat svého bratra a pevně doufám, že vám ukážeme, že společnost ABL tady bude prosperovat bez ohledu na to, že by měla jakékoliv zakázky, které byste tímto způsobem mohli zpochybňovat. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Hlásí se místopředseda pan Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tedy strašně děkuji panu ministrovi, že nám popsal systém, do kterého by chtěli dostat Českou republiku. A rád bych ho ujistil, že jak jsem to pochopil, tak rozhodně podnikatelé se nebudou bát sponzorovat politické strany. Určitě se naopak pohrnou do tohoto systému! Rozumíte, když si to takhle představujete, že oni budou přispívat před zraky všech, pak budou čerpat z veřejných zakázek, nadšeně tento systém budou užívat! Jenom si myslím, že něco podobného bychom v civilizované Evropě těžko hledali!

Nechápu, jak je možné, pane ministře, že pro vás je nepochopitelné, že firma ABL by neměla vstupovat nikam do veřejných peněz, že firma ABL by se neměla ucházet o zakázky, ve kterých na konci někde jsou veřejné peníze! Tohle je totiž úplně základní předpoklad civilizovaného fungování státu. Uvědomte si, že problém předražení je základní problém, který má vláda vyřešit, a mně připadá, že vy ho vůbec nechápete! Vy jste řekl, že už teď jste slavný tím, že jste snížil o 5 % dopravní zakázky. Ono se šušká, že jsou předraženy o dvacet třicet procent! Rozumíte, ekologická zakázka, která tady byla na sto procent vypsána, tak se dozvíte z NKÚ, že by měla být zhruba na úrovni 30 mld. Problém předražených zakázek je v tom, že v této zemi pokud zjistíte, že je zakázka předražená, nebo si to myslíte, tak to de facto není trestný čin. Mluvil jsem se státním zástupcem, který mi řekl: Mám tady skandál předražené zakázky a řekněte mi, jak to mám žalovat! Kde je tady spáchaný trestný čin? Chápete, to je problém, který máte řešit! Tady je systém, že zakázka je vypsána na 100 mil., ona má ve skutečnosti hodnotu 60. Dotyčný to vysoutěží za 100 mil., a potom zkoumejte způsoby, kterými se 40 mil. rozdalo těm, kteří zakázku dostali. Rozumíte, oni to dostali a pak to vyplatí - třeba zastupitelé. A jak státní zástupce, když zastupitelstvo rozhodne o této zakázce, která je předražená, jak on to má zažalovat? Kde byl spáchán trestný čin? To je problém, který má vyřešit tato vláda! Já vás ujišťuji, že pan John ho ve svém manuálu nevyřešil, ani se ho nedotkl! Jako by o něm nevěděl! A vy tady popisujete systém, jak tento způsob předražování zakázek a utíkání veřejných peněz, parazitování na veřejných penězích, dovedete k dokonalosti tím, že ještě do toho podnikatele pozvete. Prostě nám tady teď přispívejte, a pak si budete veřejné peníze čerpat. To si říkáte vláda rozpočtové odpovědnosti? Vždyť vy rozpočet zruinujete tímto systémem! A vy tady ještě říkáte, že my uvidíme, jak tento systém slavně vytvoříte! Přece nejste tak naivní, abyste nevěděli, jak ten systém funguje! A vy nám tady klidně podíváte, že ho dokonce ještě přivedete k dokonalosti! Vy do toho všechny pozvete. A kdo nejvíc zaplatí, tak ten dostane nejvíc veřejných zakázek! A ABL půjde vzorem! To je takový český Halliburton! Já vám přeji hodně štěstí. Ale řekl bych, v takovéto zemi, jakou vy chcete budovat, já bych tedy žít nechtěl!!! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se další dvě osoby s přednostním právem, a to předseda poslaneckého klubu ČSSD a pan ministr Bárta. Pan Sobotka má slovo. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já myslím, že je dobře, že kolega Ohlídal vyjádřil nespokojenost s odpovědí pana premiéra na svou interpelaci, protože jinak bychom zde neslyšeli to, co jsme slyšeli. A já myslím, že je dobře, že jsme to slyšeli, protože se tady ukázala jakási nová filozofická koncepce ve vystoupení pana ministra Bárty a to stojí za to, abychom si to ještě znovu přečetli potom ze stena a hodně nad tím přemýšleli. Je to vlastně taková první filozofická koncepce vůbec této vlády jako takové. Vláda zatím nepředstavila žádnou vizi České republiky. Žijeme z roku na rok. Teď se škrtá. Nevíme, co bude za rok, za dva, jak rozpočty budou vypadat. Ale myslím si, že pan ministr Bárta je vlastně první vizionář v této vládě, na rozdíl od pana premiéra, který je v tomto směru trochu při zemi, ale pan Bárta je vizionář, který nám popsal svoji představu toho, jak to v naší zemi v příštích letech bude vypadat. Je to dobře, já mu za to děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP