(9.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

A poslední, nikoliv nejméně významnou úpravou jsou úpravy některých ustanovení zákona ve vztahu k vybraným účetním jednotkám, a to zejména k organizačním složkám státu, příspěvkovým organizacím a obcím a krajům, abychom ještě více eliminovali pracnost zavádění nových pravidel, a to zejména v případě malých vybraných účetních jednotek, zejména v případě malých příspěvkových organizací zřízených obcemi.

Tolik ve stručnosti obsah této novely, která má podle mého názoru ryze technický, nikoli politický charakter. Dovoluji si proto požádat o projednání a opět, bude-li pan zpravodaj souhlasit, i zde vzhledem k termínu implementace si ho dovolím požádat, aby v rozpravě předložil návrh na zkrácení lhůty pro projednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Josef Smýkal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, moje zpravodajská zpráva může být rovněž velmi stručná. Jednak si myslím, že pan ministr jako předkladatel objasnil základní cíle i záměry předkládané novely, za druhé důvodová zpráva, která je součástí toho návrhu, je poměrně rozsáhle vysvětlující v tom, jaké jsou cíle a záměry.

Já tedy zkrátím svoji zpravodajskou zprávu. Doporučuji, abychom postoupili tento materiál do druhého čtení, rovněž tak jej přikázali rozpočtovému výboru, a nemám námitky, abychom ty věci projednali tak, jak navrhoval pan ministr, ve lhůtě 30 dnů. Všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla vaše zpravodajská zpráva. Otevírám obecnou rozpravu a ráda bych, kdybyste v ní znovu vystoupil a své návrhy zopakoval.

 

Poslanec Josef Smýkal: Takže já si tedy dovolím, abychom v duchu těch návrhů za prvé navrhli projednat materiál ve zkrácené lhůtě do 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nejdříve, prosím, zopakujte všechny návrhy v obecné rozpravě. Až bude skončena, o nich dám hlasovat. Ne teď a ne v tomto pořadí.

 

Poslanec Josef Smýkal: Dobře tedy. V diskusi nezazněl žádný návrh, pouze návrh předkladatele na zkrácení projednávání v době 30 dnů a za druhé, abychom přikázali materiál rozpočtovému výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Obecnou rozpravu uzavírám a budeme hlasovat. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. O tomto návrhu budeme hlasovat. Jiný návrh není na přikázání dalšímu výboru? Hlásí se pan ministr. Zvedá ruku. Ne, on chce hlasovat. Nechtěla jsem vás tak vyděsit, pane ministře. Hlásí se Jiří Paroubek k faktické poznámce? Nevidím, že se hlásí, přestože se tady objevil.

Tak skutečně se nikdo již vyjádřit nechce a znovu zopakuji, že předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh rozpočtovému výboru.

 

Ujistila jsem se o tom, že žádný jiný návrh na přikázání jinému výboru z vaší strany nepadl, a budeme tedy hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby návrh projednal rozpočtový výbor.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 174 poslanců pro 140, proti 1. (Hlasování číslo 41.) Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí se zkrácením lhůty na 30 dní.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 174 poslanců 121 pro, proti 5. (Hlasování číslo 42.) Návrh byl taktéž přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, a končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu dnešního pořadu a tím je

 

43.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ukončení platnosti Úmluvy vypracované
na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o používání informační
technologie pro celní účely a souvisejících protokolů
/sněmovní tisk 52/ - prvé čtení

Já vám chci nejdříve oznámit, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu ve výborech o 30 dnů.

Nyní přednese své úvodní slovo pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jenom stručná chronologie tohoto problému. V roce 1995 podepsaly státy Evropské unie Úmluvu o používání informačních technologií a vzájemné výměně informací mezi celními orgány. Česká republika po svém vstupu do Evropské unie přistoupila k této dohodě 25. prosince 2005 a stalo se to smlouvami tzv. prezidentského typu, to znamená byly pak vyhlášeny sdělením Ministerstva zahraničních věcí ve Sbírce mezinárodních smluv. V roce 2009, již samozřejmě za našeho členství, Evropská unie přijala rozhodnutí č. 2009/917 o používání informačních technologií pro celní účely. Cíl je úplně stejný, to znamená podpora spolupráce celních správ jednotlivých členských států prostřednictvím rychlé vzájemné výměny informací. Toto rozhodnutí de facto nahrazuje ony úmluvy. Vstoupí v platnost 27. května 2011, a proto vláda navrhuje Poslanecké sněmovně tyto úmluvy, které již jsou nadbytečné, vypovědět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kristýna Kočí.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já si myslím, že pan ministr popsal tuto dohodu relativně obsáhle, stejně tak jako důvodová zpráva. Osobně považuji tuto dohodu za spíše technicistní typ, a jak už řekl pan ministr, platnost předmětných smluvních instrumentů se navrhuje ukončit v návaznosti na přijetí rozhodnutí Rady ze dne 30. listopadu 2009 o používání informačních technologií pro celní účely, které tyto smlouvy v budoucnu nahradí. Proto doporučuji danou dohodu odsouhlasit a pustit do druhého čtení. Souhlasím také se zkrácením lhůty o 30 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Požádám paní zpravodajku, aby návrh přednesla v obecné rozpravě, aby bylo možné o něm řádně procedurálně poté hlasovat.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Takže žádám, prosím, o zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech o 30 dní a o odsouhlasení, a tedy přesunutí do druhého čtení pro výbor pro zahraniční věci.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Ptám se, kdo si ještě přeje vystoupit v obecné rozpravě. (Nikdo.) Končím tedy obecnou rozpravu a ptám se, zda pan navrhovatel a paní zpravodajka chtějí vystoupit se závěrečným slovem. Pravděpodobně to tak není. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a já se ptám, zda někdo z vás navrhuje ještě další výbor, který by se tímto tiskem měl zabývat. Není tomu tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP