(9.30 hodin)

 

Poslanec Michal Doktor: Já myslím, že jsme hlasovali pouze o přikázání, ale samozřejmě hlasování lze i zpochybnit, pakliže si to pan kolega přeje.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pro čistotu rozhodování budeme tedy hlasovat znovu. Nejdříve o přikázání. Pane navrhovateli, zopakujte prosím návrh, ať je všem srozumitelný.

 

Poslanec Michal Doktor: V prezidiálce není nic jiného a v průběhu projednávání nezazněl jiný návrh než projednání na půdě rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Budeme tedy hlasovat o tom, kdo souhlasí s přikázáním tohoto tisku rozpočtovému výboru. Kdo je pro? Ještě jednou, prosím. Kdo je proti?

Z přihlášených 175 pro 135, proti jeden. (Hlasování číslo 37.) Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, další návrh je o té zkrácené lhůtě. Prosím, zopakujte jej.

 

Poslanec Michal Doktor: Návrh na projednávání ve výborech na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přihlášených 176 pro 123, proti 2. (Hlasování číslo 38.) Návrh byl přijat. Končím projednávání tisku 84.

 


Bod 11

A teď, pane zpravodaji, prosím, předložte návrhy pro hlasování k tisku 85.

 

Poslanec Michal Doktor: Stejný návrh, resp. hlasování o projednávání na půdě rozpočtového výboru, resp. přikázání k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: O tomto návrhu dávám hlasovat. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 176 pro 147 poslanců, proti 2. (Hlasování číslo 39.) Návrh byl přijat.

 

Poslední návrh na zkrácení lhůty, pane zpravodaji. Prosím. Pan poslanec Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych se chtěl zeptat, kdy ten návrh na zkrácení lhůty byl přednesen, když jste sama konstatovala, že v rozpravě nikdo nevystoupil.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ten návrh přednesl pan zpravodaj ve svém vystoupení.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já se domnívám, že ten návrh musí padnout v rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane poslanče Koníčku, dobré ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, prosím, jděte přednést svůj návrh mimo svoji zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Michal Doktor: Tak dobrá. Pro pana poslance Koníčka ještě jednou zopakuji návrh na projednávání ve výborech na 30 dnů. Obávám se však, paní předsedající, že pro tento účel by bylo potřeba znovu otevřít rozpravu, což učinil svým pozdravem panu poslanci Koníčkovi pan ministr financí - doufám, že pan poslanec Koníček shledává, že toto jest pravdou - a já opakuji návrh na lhůtu na projednání ve výborech na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. V tomto případě je ale otevřena rozprava a nemůžeme dát hlasovat, pokud se do ní hlásí - a hlásí se - pan předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, dobrý den. To nebylo pro pana Koníčka, pane kolego prostřednictvím předsedající, to přece bylo proto, abychom tady dodržovali zákony, a jednací řád mezi zákony patří stejně jako každý jiný zákon. Já chci o to poprosit a chci rovněž poprosit o to, abychom si vyjasnili to úplně první hlasování v tomto kole, které nebylo prohlášeno za zmatečné, a přesto se hlasovalo znovu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já, pane poslanče Kováčiku, jsem přesvědčena o tom, že na procedurální pravidla je nutné klást velký důraz, nicméně minimálně oba jsme tady velmi dlouhou dobu, abychom věděli, že tento postup se zde uplatňoval. Samozřejmě, že je pravdou, že ten návrh neměl padnout ve zpravodajské zprávě, ale potom v rozpravě. Samozřejmě, že ta situace je již v tuto chvíli vyřešena. Pokud byste si přál, abychom dále se tomu věnovali, tak samozřejmě já vám bránit nebudu, ale myslím si, že ta situace vyřešena je a nejedná se o nic, čím by bylo třeba se dále zabývat.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, já samozřejmě taky považuji tu situaci za vyřešenou, ale upozorňuji na to proto, abychom se propříště podobných situací vyvarovali, protože můžeme přijít do složitého problému, kde potom ta trošku zastřená procedura může znamenat i třeba daleko vážnější spor. Jenom přátelsky upozorňuji, že bychom si měli na ty věci dávat pozor, a též ve shodě s vámi to považuji za vyřešené. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Já též přátelsky v tom s vámi plně souhlasím, že si na to musíme dát pozor.

Pan zpravodaj nám přednese svůj návrh. Moment, ještě nemáme ukončenou obecnou rozpravu. Musím se ujistit, jestli se do ní ještě někdo hlásí. Nehlásí. V tuto chvíli ukončuji obecnou rozpravu a dávám slovo zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Poté co jsme splnili jeden z předpokladů Parkinsonových zákonů - čím menší podíl projednávané věci k HDP, tím delší rozprava - opravdu můžeme hlasovat o zkrácení lhůty na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dám o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 176 pro 123, proti 3. (Hlasování číslo 40.) Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, máte ještě další návrhy?

 

Poslanec Michal Doktor: Žádný další hlasovatelný. Všechny ostatní jsou nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: V tomto případě končím projednávání tisku 85. Děkuji panu zpravodajovi a přistoupíme k projednávání dalšího tisku, kterým je

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb.,
o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 17/ - prvé čtení

Z pověření vlády se ujme slova pan ministr financí Miroslav Kalousek, který návrh uvede.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět děkuji za slovo, paní předsedající. Dovoluji si předložit novelu zákona o účetnictví, jejímž cílem je co možná nejvíce zjednodušit a snížit pracnost při uplatnění této právní úpravy.

Jaké jsou cíle, prosím pěkně, této právní úpravy. Je to zavedení směrnice Evropského parlamentu, jejímž záměrem je snižování administrativní zátěže např. i při konsolidaci, což je poměrně obtížná záležitost. Uplatněním této úpravy dojde k tomu, že mateřská společnost bude osvobozena od povinnosti konsolidovat, pokud ta společnost jako dceřiná společnost ovládá pouze účetní jednotky, které jsou jednotlivě i v souhrnu nevýznamné. Termín pro implementaci tohoto ustanovení je 1. leden 2011.

Dál se snažíme rozšířit možnost použití mezinárodních účetních standardů účetními jednotkami, které právě konsolidují, to znamená chceme umožnit dalším účetním jednotkám, které jsou součástí konsolidačního celku, používat pro účtování a sestavování individuální účetní závěrky mezinárodní účetní standardy.

Další důležitou součástí této novely jsou úpravy správního trestání, kde je snaha uvést je do souladu se zásadami právní úpravy přestupků a jiných správních deliktů a rozšířit možnost tohoto správního trestání i na účetní jednotky, které mají zásadním způsobem podhodnocena aktiva, ze kterých se tyto pokuty vypočítávají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP