(9.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Přistoupíme tedy k hlasování o tom, zda Sněmovna přikazuje zahraničnímu výboru, aby tento tisk projednal.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 175 poslanců 133 pro, proti 1. (Hlasování číslo 43.) Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu tak, jak jej paní zpravodajka přednesla, to jest zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu ve výborech o 30 dní.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přihlášených 176 pro 116, proti 3. (Hlasování číslo 44.) Návrh byl přijat.

 

Můžu tedy konstatovat, že návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a lhůta byla zkrácena o 30 dní. Tím končím projednávání tohoto tisku.

 

Přistoupíme k projednávání tisku následujícího. Tím je

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Úmluva o centralizovaném celním řízení týkající se
přerozdělení ponechaných vnitrostátních nákladů na výběr při uvolňování
tradičních vlastních zdrojů do rozpočtu Evropské unie
/sněmovní tisk 86/ - prvé čtení

Prosím pana ministra Kalouska, aby znovu přednesl své úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já znovu děkuji za udělení slova. Dámy a pánové, já jsem 10. března 2009 na sklonku své první mise ve funkci ministra financí podepisoval na Radě ECOFIN úmluvu o centralizovaném celním řízení. Centralizované celní řízení má za úkol zjednodušit a snížit náklady dovozcům, a to takovým způsobem, aby měli možnost v jednom místě zboží vyskladnit z celního skladu a na úplně jiném místě, pokud jim to vyhovuje, kteréhokoliv členského státu Evropské unie je předložit ke kontrole. Tím se jim výrazně sníží samozřejmě pracnost i náklady.

Dosavadní praxe je taková, že vybrané clo 25 % si ponechává členský stát vzhledem k nákladům, které s tím má, 75 % je odváděno do rozpočtu Evropské unie. V případě, že dojde k tomu, že na jednom místě dojde k vyskladnění a v úplně jiném státě dojde ke kontrole, vznikají náklady oběma dvěma státům, a tato úmluva říká, že si rozdělují náklady půl na půl. To je zhruba smysl této úmluvy, kterou již Senát schválil. Minulá Poslanecká sněmovna to již projednávala v prvním čtení, ale nestačila to definitivně schválit, to znamená je to Poslanecké sněmovně vládou předkládáno již podruhé.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. A prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegyně, já vás nebudu dlouho zdržovat po tom, co nám velmi podrobně pan ministr vysvětlil, co je cílem předkládané úmluvy. Jenom bych dodala, jak již řekl na závěr, že my jsme tuto úmluvu už jednou v Poslanecké sněmovně měli. Senát ji odhlasoval. Úmluva nebude mít žádný dopad na státní rozpočet České republiky a je v souladu s Ústavou České republiky. Proto doporučuji tuto úmluvu postoupit dále k projednávání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy uzavírám. Závěrečná slova pana navrhovatele a paní zpravodajky vidím, že nejsou žádána. Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání výboru k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Tento návrh z přihlášených 177 podpořilo 139 poslanců, proti byli 2. (Hlasování číslo 45.) Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Následujícím bodem je

 

40.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol, kterým se mění Protokol o přechodných
ustanoveních, připojený ke Smlouvě o Evropské unii, ke Smlouvě
o fungování Evropské unie a ke Smlouvě o založení Evropského
společenství pro atomovou energii, podepsaný dne 23. června 2010 v Bruselu
/sněmovní tisk 48/ - prvé čtení

Tento návrh odůvodní pan ministr Kalousek v zastoupení ministra zahraničních věcí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych v zastoupení pana ministra zahraničních věcí předložil návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací zmíněného protokolu. Ten byl podepsán 23. června 2010 v Bruselu. Podepsala jej velvyslankyně paní doktorka Vicenová.

Protokol reaguje na skutečnost, že Lisabonská smlouva vstoupila v platnost až po volbách do Evropského parlamentu, které se konaly v červnu 2009. Pokud by tyto volby proběhly již podle Lisabonské smlouvy, bylo by ve 12 členských státech Evropské unie zvoleno o 18 poslanců Evropského parlamentu více, než se stalo dle právní úpravy platné pro volby 2009. Pouze v Německu by bylo zvoleno o 3 poslance méně. Protokol provádí politický závazek členských států, podle kterého, pokud nevstoupí Lisabonská smlouva v platnost do voleb do Evropského parlamentu, bude přechodně upraven počet poslanců Evropského parlamentu. Podle tohoto závazku se měl navýšit počet poslanců o 18. Zároveň Německu bylo garantováno přechodné zachování stávajícího počtu, aby jim ti tři nemuseli zase odcházet zpátky.

Cílem protokolu je proto pro zbytek volebního období 2009 až 2014 Evropský parlament o těchto 18 poslanců doplnit, aby tak odpovídal zmíněným politickým závazkům a poměrům poslanců z jednotlivých zemí. Německu se zároveň počet mandátů pro toto volební období nesníží. Výsledkem bude tedy přechodné navýšení celkového počtu poslanců Evropského parlamentu ze 736 na 754. České republiky se to netýká, tam počet mandátů zůstane nedotčen.

Protokolem nedochází k přenosu žádných nových pravomocí orgánů České republiky na Evropskou unii. Nicméně s ohledem na skutečnost, že se protokolem mění Lisabonská smlouva, kterou došlo k přenosu některých pravomocí na Evropskou unii a která byla ratifikována jako mezinárodní smlouva podle článku 10a Ústavy České republiky, byl zde učiněn závěr, že i protokol bude kvalifikován jako smlouva podle článku 10a Ústavy. Protokol by měl vstoupit v platnost k 1. prosinci 2010, ovšem za podmínky, že do té doby budou uloženy ratifikační listiny všech členských států Unie u vlády Italské republiky, která je depozitářem protokolu.

S ohledem na tento obsah a s ohledem na dnešní datum si dovolím zpravodaje požádat, aby rovněž požádal v rozpravě Poslaneckou sněmovnu o zkrácení lhůty o 30 dnů. Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP