Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. června 2009 v 9.00 hodin
Přítomno: 170 poslanců
 

 

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobré ráno, vážené dámy, vážení pánové, zahajuji druhý jednací den 59. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo jakou náhradní kartu si vypůjčil.

Přečtu ty, kteří se omlouvají. Z poslanců je to paní poslankyně Brzobohatá, pan poslanec Kvapil, Langer, Parkanová, Šoltys, Votava a Jan Kasal od 12.30 hodin.

Z členů vlády se omlouvá Jan Fischer, premiér, od 13 hodin, Martin Barták z dopoledního jednání, Štěpán Füle, Dana Jurásková, Michael Kocáb z dopoledního jednání, Jan Kohout, Martin Pecina a Gustáv Slamečka od 13 hodin. Tolik omluvy.

Paní Mazuchová se omlouvá rovněž z jednání celého dne.

Pan poslanec Petr Tluchoř má náhradní kartu číslo 2.

Nyní prosím pana poslance Papeže, který se přihlásil, a paní poslankyni Rujbrovou-Bebarovou.

Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Jiří Papež: Dobrý den, vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Včera Poslanecká sněmovna schválila zkrácení lhůty pro projednávání sněmovního tisku 662, což je novela zákona o Pozemkovém fondu České republiky, nic tedy nebrání tomu, abychom se věnovali druhému a třetímu čtení této novely. Proto si dovoluji jako zpravodaj k tomuto tisku navrhnout, abychom druhé čtení sněmovního tisku 662, což je novela zákona, kterým se mění zákon číslo 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, druhé čtení, zařadili jako první bod dnes po polední přestávce před již pevně zařazené body a třetí čtení pak do bloku třetích čtení, zatím bez přesného zařazení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Papežovi. Nyní se ujme slova paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, pan ministr Pecina není dnes přítomen. Na jeho žádost jako zpravodaj k tisku 823 navrhuji přeřazení bodu 34, což je vládní návrh zákona o právu shromažďovacím, na tento týden v pátek po pevně zařazených bodech. Dále na tento týden v pátek po pevně zařazených bodech navrhuji též přeřazení bodu 28, sněmovní tisk 748, který je v režimu druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili paní poslankyně, na pátek tisk 748?

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Ano, tento pátek, po pevně zařazených bodech, stejně jako sněmovní tisk 823.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili nejprve 823, potom 748 po pevně zařazených bodech. Je to tak? Ano. Děkuji.

Nyní se o slovo přihlásil Jiří Pospíšil.

Pan poslanec Gandalovič má náhradní kartu číslo 4.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Děkuji, pane předsedající. Já bych si dovolil navrhnout vyřazení dvou bodů z programu schůze. Za prvé bodu 147 - jedná se o novelu trestního řádu, sněmovní tisk 574. Dále pak bodu 150. Jedná se o výkon trestu odnětí svobody, sněmovní tisk 664. My se o těchto dvou návrzích na půdě Parlamentu stále ještě bavíme, vedeme o nich diskusi. Dosud není zřejmé, zda je zde většinová podpora pro oba tyto tisky. Proto navrhuji jejich vyřazení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče.

Pan poslanec Topolánek má náhradní kartu číslo 6.

Nyní se ujme slova pan poslanec Jiří Hanuš. (V sále je silný ruch.)

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji, přeji pěkný den. Z pověření předsedy klubu, který není přítomen, si dovoluji vznést jménem dvou klubů veto na zařazení nového bodu. Jedná se o zařazení tisku 662. Jedná se o kluby KDU-ČSL a KSČM.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní se slova ujme pan poslanec Jan Husák.

 

Poslanec Jan Husák: Vážený pane předsedající, dovolte, abych navrhl změnu programu, a to zařazení bodu 85, sněmovní tisk 801, je to vládní návrh zákona o DPH, na dnešek 10. 6. odpoledne po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: I já děkuji. Hlásí se pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vládo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, ptám se předsedů poslaneckých klubů nebo jejich zástupců. Chtějí přestávku pro nezbytná jednání, která probíhají v tuto chvíli? Pane poslanče Sobotko, pane předsedo, chcete přestávku pro jednání klubů? Zatím ne, tak prosím, abyste uklidnili své poslance. Totéž se týká pana poslance Petra Tluchoře. Nechce? Ale já chci, aby tady byl klid. Tak to zařiďte! Stejně tak se to týká příslušníků mého vlastního poslaneckého klubu.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, mohu?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Už se možná budeme slyšet, takže můžete.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za zjednání klidu. Těší mě, že moje kolegyně a kolegové nepatří mezi rušitele.

Nyní k meritu věci, proč jsem se přihlásil. Navrhl bych ctihodné Sněmovně, aby věnovala pozornost mému návrhu, a to je změna programu, který jsme včera schválili, a to bod 144, sněmovní tisk 506, kde jsem zpravodajem tohoto tisku. Obsahově se jedná o stavební spoření. Je to návrh poslanců Martínka a dalších, uvedený v tomto tisku. Již několikrát byl těsně před projednáním ve třetím čtení a z důvodů čistě časových k tomu nedošlo. Navrhoval bych, aby dnes po třech bodech, kdy máme třetí čtení, byl jako čtvrtý bod zařazen bod pod pořadovým číslem 144 tisk 506. Dnes bychom rozšířili třetí čtení ještě o jeden tisk.

Zároveň si dovolím připomenout, jistě pan řídící s tím počítá, že bychom měli po projednání návrhů pokračovat v přerušeném druhém čtení tisku 744 ze včerejšího podvečera. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili tento tisk je zařazen mezi třetími čteními, to víte, ale vy ho chcete předřadit jako čtvrtý bod.

 

Poslanec Petr Braný: Teď chci předřadit jiný tisk, je to tisk 506, který je zatím pod pořadovým číslem programu 144. Chtěl bych ho zařadit dnes jako čtvrté třetí čtení. To znamená po tisku 148, jestli se nepletu. Nejsem si jist. Máme pevně zařazeny tři body dnes na třetí čtení, toto by byl čtvrtý. Bylo by to stavební spoření, tisk 506. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP