(18.50 hodin)
(pokračuje Horníková)

Já jsem využila možnosti navrhnout novelu, která si nebere za cíl nějaké komplexní, koncepční řešení, ale snaží se odstranit největší problémy a nedostatky zákona, které tento zákon v praxi způsobuje, a tím pádem je zákon a fungování společenství neúčinné.

Já bych chtěla jenom říci, že můj návrh se týká v podstatě čtyř oblastí. Možnosti zpochybnění platnosti prohlášení vlastníka budovy, dvojkolejnosti stávající právní úpravy a hlavně neusnášeníschopnosti shromáždění společenství, otázky zástavního práva. V podrobné rozpravě se pouze přihlásím ke svému návrhu a už vám nebudu číst zdůvodnění, a to z toho prostého důvodu, že to zdůvodnění v celém rozsahu můžete najít ve sněmovním tisku 843, který byl dnes - nebo ne dnes, ale v posledních hodinách - vládou doporučen ke schválení, a já jsem jenom využila možnosti projednávání zákona o vlastnictví bytů ve druhém čtení a tuto novelu jsem přenesla do tohoto tisku. Takže v podrobné rozpravě se k tomuto svému pozměňovacímu návrhu přihlásím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se, kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy. Teď je ještě obecná rozprava k tomuto návrhu a já se ptám, kdo se do ní hlásí. Ale pokud se už nehlásí nikdo do obecné, můžeme obecnou rozpravu ukončit a zahájíme rozpravu podrobnou, kde mám prvního přihlášeného pana poslance Vladislava Vilímce. Pak vystoupí poslanec Babor a paní poslankyně Horníková. Teď prosím pana poslance Vilímce.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Pane předsedající, chtěl bych podat pozměňovací návrh, který původně měl být podán, a také je už rozdán v lavicích, v souvislosti se sněmovním tiskem 661, zákonem 219, o majetku České republiky. Bohužel tento tisk dokonce byl rozdán dvakrát. Jednou prostřednictvím pana poslance Ladislava Šustra a podruhé prostřednictvím mým. Protože však tento bod byl vyřazen z programu schůze, po konzultaci s předkladateli tohoto návrhu, sněmovního tisku 266, a i s odkazem na pozměňovací návrh, který přednese paní předkladatelka, bych chtěl podat pozměňovací návrh, jímž se do návrhu zákona vkládá nová část. část, která zní:

Část Změna zákona č. 183/2006 Sb. - to je tedy novela stavebního zákona, budu to citovat, protože nemohu odkazovat na tisk, který byl vyřazen z programu této schůze, takže to musím ocitovat, ale nebude to dlouhé:

V zákoně číslo 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007 Sb. a zákona č. 191/2008 Sb., se v § 110 doplňuje odstavec 6, který zní: "Stavebník podzemních staveb podléhajících tomuto zákonu není povinen prokazovat vlastnické nebo jiné právo k pozemku či stavbě na něm, jde-li o stavby, které funkčně ani svou konstrukcí nesouvisejí se stavbami na pozemku ani s provozem na něm a které ani jinak nemohou mít vliv na využití pozemku k účelu, pro který je určen."

Pouze dvě věty, protože odůvodnění máte v lavicích, byť se to týká jiného tisku, tisku 661. Pozměňovací návrh je veden snahou a nezbytností zjednodušit stavební řízení v případech, kdy stavebník žádá o povolení liniových podzemních staveb, jako jsou tunely pro železniční dopravu, silniční dopravu či metro, tedy stavby de facto provedené mimo povrch pozemků.

Chtěl bych uvést, že pozměňovací návrh byl připraven a já jej předkládám z podnětu Ministerstva pro místní rozvoj a se souhlasem Ministerstva dopravy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Nyní poprosím pana poslance Babora, dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se jenom přihlásím k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán do lavic. Jedná se o krátkou změnu, tu si klidně můžu dovolit přečíst.

V části první článku 2 bod 2 se slova "po 3 měsících" nahrazují slovy "po 10 měsících". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní poprosím paní poslankyni Horníkovou.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Takže do třetice všeho dobrého. Vážený pane předsedající, já bych se chtěla přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu k tisku 266, který vám byl rozdán na lavice. Jak už jsem avizovala, tento pozměňovací návrh v sobě obsahuje novou část, která se týká společenství vlastníků bytových jednotek. Co se týká zdůvodnění těchto částí, najdete je v tisku 843, který vám byl už také rozdán na lavice a ke kterému vláda přijala podpůrné stanovisko. Dále tento návrh obsahuje usnesení výboru, která jsou legislativně technicky upravena.

Tento návrh řeší ve dvojím provedení problém, který u bytových družstev nastal, a to problém, který vznikl lidem, kteří podali výzvu a do roku 2010 jim byt nebyl převeden. Zde navrhujeme dokonce dvě řešení. Řešení přijaté výborem, to znamená nepromlčitelnost převodu bytu do vlastnictví jednou provždy, a druhý návrh, který říká, že prodlužujeme lhůtu do roku 2040. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Kolegové, to byl poslední návrh do podrobné rozpravy. Nikdo další nemá. Nezapomněli jsme na někoho? (Nejsou námitky.) Můžeme tedy ukončit i podrobnou rozpravu a zřejmě můžeme ukončit i projednávání druhého čtení tisku 266. Takže končím projednávání tohoto bodu.

Kolegové, myslím, dobře jsme pracovali. (Smích.) Můžeme ukončit tento den jednání Sněmovny. Budeme pokračovat zítra, ve středu v 9 hodin body 151, 152, 148, 133, 31, 32, 10, 11, 18, 8, 24, 19, 14, 183, 40, 36, 72, 9, 73, 113, 76, 46. To jsou body na zítřek. Takže přijďte, jak vidíte, ráno, je toho poměrně hodně. Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP