(11.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale jestliže ministr Nečas z toho dělá politikum a vyhlašuje válku krajům, tak to považuji za neseriózní přístup a myslím si, že si to zaslouží všeobecné odsouzení.

Abych ještě přispěl konstruktivně k průběhu této Sněmovny, dovolím si navrhnout vypuštění některých bodů z programu. Myslím si, že vláda celkem nezodpovědně a dlouhodobě tady předkládá desítky návrhů různých zákonů, které víceméně nemají žádný význam, jsou to paskvily, které vycházejí z dílny této vlády. Myslím, že je potřeba se věnovat důležitým věcem, které zajímají občany. To je otázka financování, ekonomické krize, s čím přijde vláda. Já myslím, že bychom měli umožnit vládě, aby se mohla zabývat skutečně vážnými věcmi a nemrhat svým úsilím na mnohdy ideologické záležitosti, jako například tím, že chce zamezit nebo téměř zrušit možnosti předškolních zařízení, zatímco trend a poptávka mezi českou populací je naopak výrazná v tom, že by rodiče chtěli pracovat, že by byli rádi, kdyby existovaly školky a jesličky. No - a pan ministr Nečas nadiktuje Evropě, že naopak jesle a školky se zruší, protože je to přežitek komunismu nebo já nevím čeho. Je to docela trapné v situaci, kdy by se naopak měla podporovat politika zaměstnanosti a umožnit rodičům budovat si kariéru a starat se o rodinu, nikoli abychom vyhnali ženy k plotnám. Chápu to u lidovců, ti to mají jaksi v programu z hlediska své ideologie. Ale dost dobře to nechápu u Občanské demokratické strany, která o sobě říká, že je liberální, že je stranou, která by mohla Evropě něco přinést. Reakce ukazují, že přináší, ale pouze tmářství předminulého století.

Proto si dovolím navrhnout vyřazení některých bodů. Začali bychom bodem č. 22, tisk 266. Dalším bodem by byl bod 27, tisk 498, bod 28, tisk 505, bod 29, tisk 515, bod 30, tisk 555, bod 31, tisk 559, bod 33, tisk 561, bod 34, tisk 571, bod 35, tisk 572, bod 36, tisk 617, bod 37, tisk 625, bod 38, tisk 652, bod 39, tisk 655, bod 40, tisk 658, bod 41, tisk 661, bod 42, tisk 662, bod 43, tisk 663, bod 44, tisk 672, bod 45, tisk 673, bod 46, tisk 680, bod 48, tisk 683, bod 49, tisk 685, bod 50, tisk 686, bod 51, tisk 688, bod 52, tisk 689, bod 54, tisk 691, bod 55, tisk 692, bod 56, tisk 693, bod 57, tisk 696, bod 58, tisk 703, bod 59, tisk 707, bod 60, tisk 705, bod 62, tisk 711, bod 63, tisk 712, bod 64, tisk 713, bod 65, tisk 714, bod 66, tisk 715, bod 67, tisk 716, bod 68, tisk 717, bod 69, tisk 719, bod 70, tisk 720. To už by celkem stačilo. (Veselost. Reakce na poznámku z pléna:) Já myslím, že to bude ve stenu. To je docela rozumné.

Samozřejmě bych požadoval, aby se o jednotlivých návrzích hlasovalo jednotlivě, abychom mohli vyselektovat některé perly, které nám předložila tato vláda. Myslím si, že by to bylo možná rozumnější z hlediska toho, že za měsíc, za dva nakonec zjistíme, že situace je zcela jiná, že je potřeba ty zákony zcela jinak upravit. Já si myslím, že je třeba tady dát určitý prostor a řešit skutečné problémy, které dneska lidi zajímají, a to jsou problémy s nefinancováním sociálních služeb, se snahou této vlády neřešit ekonomickou krizi, která se už začíná projevovat propouštěním stovek a tisíců zaměstnanců. Stejně tak myslím, že bychom se potom měli věnovat i otázce zrušení poplatků ve zdravotnictví, které už jsou na cestě ze Senátu sem, tak abychom mohli jednoznačně o tom rozhodnout.

Děkuji za pozornost a doufám, že řídící si řádně zaznamenal mé návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, prosím, ještě zůstaňte u mikrofonu. Já jsem si zaznamenala pečlivě všechno, co jste četl, ale jednu věc si musíme ujasnit. Ta se týká vašeho prvního návrhu, kdy jste chtěl zařadit nebo předřadit poslední bod - navrhujete zařadit zprávu, kterou by vysvětlil pan ministr Nečas, financování sociálních služeb, a chcete ji zařadit jako poslední bod před druhými čteními. Vzhledem k tomu, že konzultuji s organizačním odborem, co by bylo výhodné pro to, abychom rozuměli přesně tomuto zařazení, chci vám navrhnout možnost, zda byste souhlasil s tím, abychom pokračovali v těch návrzích, které zde zazněly už od vašich předchůdců, na zařazení informací ze strany vlády tak, abychom tento bod - abychom si vyřešili přesně, co tím vlastně míníte - zařadili tady na dnešní den odpoledne jako šestý pevně zařazený bod, jestli není už šestý, tak jako sedmý. Jste ochoten na to přistoupit? Protože my nerozumíme přesně tomu, co tím míníte - před druhá čtení. Druhými čteními obvykle schůze začíná. Z těch druhých čtení některá předřadíme někam jinam. Ten blok nezůstane komplexně tak, jak byl navržen, a myslím si, že toto by bylo čitelnější a zřetelnější.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já myslím, že problém může samozřejmě být v tom, že ty body se odpoledne neprojednají tak, jak budou navrženy, z hlediska toho, že je to šestý bod. Byl bych docela nerad, kdyby to potom zapadlo někde ve druhých čteních. Takže abych vám to možná ještě ulehčil, dovolil bych si podmíněně - s tím, aby to bylo zařazeno tak, jak jsem navrhl, s tím, že napevno to bude zařazeno jako šestý bod k projednání na dnešní odpoledne.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Moment. Já se vám pokouším znovu vysvětlit, že máme návrh programu schůze, ve kterém jsou druhá čtení, kterými máme začínat. Proti tomuto programu dnes znějí některé návrhy, které některé body předřazují. Ale abychom si zjednodušili to, že budeme přesně rozumět, kam chcete přesně váš bod zařadit, tak zařazení před druhá čtení - prostě nevíme co s tím. Buďto navrhněte konkrétní den, jestli se vám zdá, že dnes by na váš bod nemuselo dojít, protože už je tam těch bodů hodně, tak navrhněte některý jiný konkrétní den, kde jste si jist, že je to pro vás akceptovatelné, a zároveň budeme přesně vědět, co tím myslíte.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já myslím, že celkem nic z jednacího řádu nebrání tomu, aby mohl být zařazen bod jako bod jednání, a myslím, že je celkem srozumitelné, co to je první bod před druhými čteními. To znamená pokud bychom vycházeli ze současného programu, tak je to první bod po vráceném - tedy byl by to vlastně už čtvrtý bod našeho jednání. Mně se jedná, paní předsedající, o to, že bych byl nerad, aby to skončilo jako 275. bod ve zprávách. Takže z tohoto důvodu navrhuji, aby to byl první bod před druhými čteními s pevným zařazením jako šestý bod dnešního odpoledne. To si myslím, že je celkem srozumitelné a je to podle mého názoru i hlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, já mám pocit, že jsme si neporozuměli. Ale abych byla vstřícnost sama, vy žádáte zařazení jako před druhými čteními. Já respektuji tento váš návrh, nějak se s tím popere organizační odbor a uvidíme, co z toho vyplyne. Může se stát, že tím, že jsem vám navrhovala jiné zařazení, jste si ublížil, protože se může stát, že se takto ten váš bod posune úplně někam jinam. Ale takto jste se rozhodl a já to respektuji. Ten návrh tedy takto zazněl. Prosím ještě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP