(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, přestávka na poradu klubu KSČM skončila.

Ještě než dám slovo předsedovi volební komise kolegovi Tluchořovi, oznámím vám, že přerušený bod č. 70 bude pokračovat samozřejmě zítra při znovuotevření 15. schůze, tzn. po pevně zařazených bodech 15. schůze, to je bodu 51 a 35, tak jak jsme rozhodli. To je kvůli pořadu, až přeruším na volby, aby byla informace kompletní.

Takže prosím pana poslance kolegu Tluchoře, předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych zahájil bod číslo

 

39.
Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů tyto návrhy na volbu členů orgánů Poslanecké sněmovny:

Ústavněprávní výbor: rezignace Tomáš Kvapil - KDU-ČSL, volba Michaela Šojdrová - KDU-ČSL.

Výbor pro sociální politiku: volba Tomáš Kvapil - KDU-ČSL.

Výbor pro bezpečnost: rezignace Michal Hašek - ČSSD, volba Jeroným Tejc - ČSSD.

Zemědělský výbor: rezignace Josef Řihák - ČSSD, volba Michal Hašek - ČSSD.

Návrhy byly zaslány na vědomí všem poslaneckým klubům.

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád však verbálně nestanoví způsob hlasování. Protože volba výborů, komisí a delegací vždy probíhá veřejným hlasováním, navrhuji proto, aby dnešní volba proběhla stejným způsobem - veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala rezignace poslanců na jejich členství v orgánech a poté aby PS provedla volbu nových členů orgánů PS tak, jak byly navrženi. Volební komise navrhuje veřejnou volbu pomocí hlasovacího zařízení en bloc.

Prosím vás, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise Petru Tluchořovi. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku ani nevidím přihlášku z místa, rozpravu končím.

Přistoupíme k vlastní volbě. Pane předsedo, ujměte se řízení volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Čili nebyly podány žádné další návrhy. Nejprve bychom tedy hlasovali o tom, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že poslanec Tomáš Kvapil rezignoval na členství v ústavněprávním výboru, pan poslanec Michal Hašek rezignoval na členství ve výboru pro bezpečnost a pan poslanec Josef Řihák rezignoval na členství ve výboru zemědělském.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 185, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 185 z přítomných 165 pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat. Rezignace byly přijaty.

 

Na požadavek z pléna vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci, přihlaste se svými identifikačními kartami a budeme rozhodovat o volbě. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní přistoupíme k hlasováním rovněž en bloc o všech kandidátech na uvolněná místa. Jedná se o volbu paní poslankyně Michaely Šojdrové členkou ústavněprávního výboru, pana poslance Tomáš Kvapila členem výboru pro sociální politiku, pana poslance Jeronýma Tejce členem výboru pro bezpečnost a pana poslance Michala Haška členem výboru zemědělského. Můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 186. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 186: z přítomných 140 pro 140, proti nikdo, návrh byl přijat. Všichni byli schváleni do zařazení jednotlivých orgánů Poslanecké sněmovny.

 

Pane předsedo, máte slovo k dalšímu bodu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Čili dalším bodem je bod

 

41.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

 

Dne 23. dubna 2007 rezignoval na člena Rady Českého rozhlasu pan Štěpán Kotrba a od tohoto dne je v této radě jedno neobsazené místo. Dnešního dne předložil volební výbor kandidátku pro volbu člena Rady Českého rozhlasu. Jedná se o tyto tři kandidáty: Pavel Hazuka, Milan Kudrys a Markéta Šichtařová.

Volební výbor v souladu s § 46a jednacího řádu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícímu trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni, tedy jednoho člena. Podle výsledku výběru sestavil kandidátku, na níž jsou kandidáti uvedeni v abecedním pořadí, tak jak stanoví volební řád. Kandidátka byla postoupena poslaneckým klubům.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební výbor i volební komise shodně navrhují Poslanecké sněmovně volbu tajnou.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům i ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu a do rozpravy vidím přihlášku pana poslance Pavla Hojdy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, my jsme na volebním výboru konstatovali, že kandidát Milan Kudrys zatím nedodal všechny podklady, že nebylo doručeno lustrační osvědčení. Já bych se jen chtěl zeptat, zdali už osvědčení bylo doručeno, abychom mohli opravdu provést volbu řádně tak, jak je v zákoně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, pan předseda.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jestli dovolíte reakci. Ano, jméno Milana Kudryse bylo na kandidátku zařazeno podmínečně volebním výborem s tím, že pokud do tohoto okamžiku, do okamžiku volby, bude dodáno lustrační osvědčení, tak může kandidovat, jinak nikoli. Lustrační osvědčení bylo dodáno v průběhu odpoledne, čili vše je v pořádku a může se pan kandidát zúčastnit volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Byla navržena tajná volba, čili přeruším bod č. 41.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Omlouvám se, pane předsedající, že vám skáču do řeči, nicméně o volbě tajné je potřeba rozhodnout v hlasování. Čili nejprve bychom hlasovali o tajnosti volby, a teprve poté bychom přerušili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, o volbě tajné rozhodne hlasováním pořadové číslo 187, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 187: z přítomných 149 pro 140, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji bod č. 41 a pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Bod číslo

 

42.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

 

Dne 26. března tohoto roku skončilo volební období členu Rady České tiskové kanceláře panu Tomáši Vrbovi. K dnešnímu dni je toto místo stále neobsazeno. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: od poslaneckého klubu ODS návrh na paní Eleanore Nelly Rasmussenovou a od poslaneckého klubu Strany zelených na jméno Tomáše Vrby. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvolenému členu začne pětileté volební období dnem volby.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu jak k navrženým kandidátům, tak ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu a nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Rozhodneme tedy o návrhu a tajnou volbu a to hlasováním pořadové číslo 188, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu člena Rady ČTK. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 188 z přítomných 154 pro 145, proti jeden, návrh byl přijat.

 

Přerušuji bod číslo 42 a můžeme otevřít bod číslo

 

43.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování člena
Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji i za nadpis.

Dne 4. ledna 2007 rezignoval na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pan Petr Kolář a od tohoto dne je v této radě jedno neobsazené místo člena.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckého klubu ODS návrh na pana Františka Pejřila. Tento návrh byl postoupen poslaneckým klubům.

Protože se jedná o návrh a následné jmenování předsedou vlády, hlasování se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude kandidát v hlasování zvolen, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví, volební komise opět navrhuje hlasování tajné. Prosím o otevření rozpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP