(14.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se hlásí ještě do rozpravy pan poslanec Liška.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Já nedoporučuji jakožto předseda výboru pro evropské záležitosti podpořit požadavek zařazení bodu o pozici naší vlády pro jednání o institucionálním uspořádání Evropské unie, a to proto, protože o tom dnes večer, ve večerních hodinách, bude jednat evropský výbor a tento výbor je zmocněn právě k tomuto jednacím řádem a má tuto funkci, bude ji plnit, tak jak ji plní před každou Radou, dnes večer před konáním Rady. Takže toto na Sněmovnu dnes zařadit nedoporučuji. Každý, kdo chce, může přijít dnes večer do výboru pro evropské záležitosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Dále se někdo hlásí do rozpravy? Pan poslanec, pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom vůči tomu, co tady řekl pan předseda Liška. Já se domnívám, že to argument dostatečný není. Pokud je mi známo, tak v Senátu se tato pozice České republiky před Evropskou radou projednala. To znamená v Senátu mají také výbor pro evropské záležitosti, a přesto v plénu Senátu celou věc projednali. Mně to prostě připadá trochu paradoxní, pokud je to opravdu tak, že vláda jde do těchto jednání s požadavkem na posílení role národních parlamentů, a přitom s vlastní Sněmovnou o tom jednat nechce.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan premiér Mirek Topolánek, poté pan poslanec Liška. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, mě trochu zaráží ten požadavek, protože to, co jsme udělat měli, a to je představení pozice, se kterou jdeme do vyjednávání, jsme udělali. Požadavek pana poslance Hamáčka, abychom řekli, co jsme vyjednali, můžeme splnit teprve poté, co to vyjednáme, a to bude známo nejdřív v pátek odpoledne. Já vám děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil pan poslanec Liška. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Ještě jednou reaguji na příspěvek pana místopředsedy Zaorálka. Ty výbory se liší, senátní a náš sněmovní, a to tím, že sněmovní výbor má z jednacího řádu pravomoc tyto věci řešit, rozhodovat o nich, a to ve chvíli, kdy nejsou postoupeny celému plénu; pak jeho rozhodnutí má váhu celého pléna. Proto je tak důležité, aby premiér, případně ministři chodili a zúčastňovali se jednání o mandátu právě v tomto výboru. Takže projednání ve výboru pro evropské záležitosti je z hlediska jednacího řádu zcela dostatečné a myslím si, že i politicky. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se omlouvám, pane předsedo. Krásné dobré odpoledne přeji vám všem.

Dovoluji si akorát vznést veto proti zařazení nového bodu. Jsme přesvědčeni, že tady toho času debatami o různých pozicích strávíme dost. Čeká školský zákon a další, o kterých bychom měli rozhodnout. Tento bod již byl zařazen na této schůzi a já jménem poslaneckého klubu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených zařazení nového bodu vetuji. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Nyní již můžeme hlasovat o návrzích.

Ještě pan poslanec Vojíř má náhradní kartu číslo 12.

Takže budeme hlasovat o tom, co jsme se dohodli dnes na grémiu Poslanecké sněmovny, a to je, že dnes v úterý bychom zahájili blokem třetích čtení, bodem 32, 68, 37. Hlasovali bychom o tom, že dnes můžeme hlasovat o třetím čtení, po třetím čtení by byly body 20… Ten již by nebyl, protože pan poslanec Klas stáhl tento bod z programu. O tom nemusíme hlasovat. Pokračovali bychom body 59, 23 a přerušeným bodem 70. Od 18 hodin by proběhla první kola voleb. A ve středu 20. 6. bychom odpolední jednání zahájili druhými koly voleb. Poté bychom projednali bod 51, na žádost pana ministra Langera bychom poté projednali bod ve třetím čtení, byl by to bod 35, a taktéž bychom hlasovali, že můžeme hlasovat o třetím čtení zítra po obědě.

 

To je první návrh. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 161 přítomných 180 poslankyň a poslanců, pro návrh 168, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále bychom hlasovali o návrhu pana poslance Plevy - protože pan poslanec Hamáček navrhl zařazení nového bodu a pan předseda Tluchoř vznesl veto nejméně dvou klubů, tedy o tomto návrhu se hlasovat nemůže.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Plevy. Ten navrhl, aby se vyřadil bod číslo 40 z naší 15. schůze. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 162, z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrhu 158, proti jeden. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále pan poslanec Klas stáhl z programu 15. schůze bod 20, vzal tedy zpět, o čemž nemusíme hlasovat. Souhlasí pan poslanec Klas? Souhlasí.

Takže jsme hlasovali o všech návrzích, které byly předneseny. Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP