(16.40 hodin)
(pokračuje Schwippel)

Domnívám se, že z toho, co zde zaznělo, je nejpodstatnější to, že jednání za členské státy vedla Komise. ČR stanovisko Evropské komise měla možnost aktivně ovlivnit a také ho ovlivnila. A také je podstatné to, že v naší legislativě je tato problematika již zpracována, takže přijetí úmluvy, resp. změn úmluvy, si nevyžádá žádné náklady na státní rozpočet ani změny platné legislativy.

Doporučuji postoupit tento návrh do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa v této věci. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím.

Je zájem ještě o závěrečná slova? Není tomu tak. Můžeme se tedy zabývat návrhy na přikázání. Organizační výbor Poslanecké sněmovny navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh?

 

Pokud ne, rozhodneme o návrhu přikázání v hlasování pořadové číslo 127, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 122 poslanců pro 97, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, a končím první čtení bodu č. 26, tisku 194. Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi, ale pana ministra požádám, aby zůstal u stolku zpravodajů. Požádám, aby ke stolku zpravodajů přišla paní poslankyně Kateřina Konečná, která je zpravodajkou pro další tisk.

 

Bodem číslo 27 je tisk 195 a tím je

 

27.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu Návrh na přijetí změn čl. 25 a čl. 26 Úmluvy o ochraně a využívání
hraničních vodních toků a mezinárodních jezer (Helsinky, 17. března 1992)
/sněmovní tisk 195/ - prvé čtení

 

Prosím tedy, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr životního prostředí pan Martin Bursík. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji pěkně. Opětovně, pane předsedající, dámy a pánové, tedy tentokrát návrh na přijetí změn čl. 25 a 26 Úmluvy o ochraně a využívání hraničních vodních toků a mezinárodních jezer.

Úmluva byly sjednána v rámci Evropské hospodářské komise OSN dne 17. března 1992 v Helsinkách s cílem zajistit ochranu vodních toků a jezer sdílených více státy a jejich únosné a racionální využívání. Pro ČR je platná od 10. září 2000. V současné době má 35 smluvních stran, včetně Evropských společenství. Změny úmluvy, které vám předkládám, navrhlo Švýcarsko, byly sjednány na třetím zasedání stran úmluvy konaném v Madridu v listopadu 2003. Delegace ČR, která postupovala na tomto zasedání v souladu se zásadami, které byly schváleny usnesením vlády z roku 2003, z listopadu, přijetí změn podpořila.

O co se jedná? Cílem těchto změn je umožnit státům OSN, které nejsou členy Evropské hospodářské komise OSN, aby přistoupily k úmluvě v případě, že si to tyto státy přejí - za prvé, a za druhé, že bude zajištěn předchozí souhlas zasedání stran. Ta podpora spolupráce se státy mimo region EHK OSN je plně v souladu s cíli stanovenými v implementačním plánu, který byl přijat na světovém summitu v Johannesburgu v roce 2002. Doposud změny ratifikovalo šest smluvních stran: Maďarsko, Nizozemí, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Lucembursko.

Formální závěr předkladu: Přijetí změn nebude mít dopad na státní rozpočet. Úmluva je smlouvou prezidentské kategorie - vyžaduje souhlas Parlamentu ČR, resp. obou komor Parlamentu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi. A nyní tedy žádám zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Kateřinu Konečnou, aby se ujala slova. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, pan ministr si myslím shrnul podstatu této úmluvy. Já bych snad jenom doplnila, že k jejímu urychlenému přijetí vyzvalo ostatní státy zasedání stran úmluvy v roce 2006, protože změny, které dnes budeme přijímat také my, vstoupí v platnost teprve po přijetí dvěma třetinami stran, tedy 23 státy.

Já bych snad, kdybychom byli ve standardním režimu, před prázdninami i zkrátila lhůtu projednávání, nicméně vzhledem k tomu, že před sebou máme tu červencovou dobu, tak si dovolím to pouze navrhnout tak, jak bylo přikázáno organizačním výborem zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce a otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se hlásí z místa o slovo. Nikoho nevidím a obecnou rozpravu končím. Nepředpokládám tedy ani závěrečná slova.

Budeme hlasovat o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Paní zpravodajka to navrhla také. Má někdo jiný návrh pro jiný výbor? Není tomu tak.

 

S tímto návrhem tedy se vypořádáme v hlasování pořadové číslo 128, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 130 pro 101, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, a končím bod číslo 27. Děkuji panu ministru životního prostředí a místopředsedovi vlády a paní zpravodajce a budeme pokračovat.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

28.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Evropsko-středomořská letecká dohoda
mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na jedné straně
a Marockým královstvím na straně druhé
/sněmovní tisk 204/ - prvé čtení

 

Vítám u stolku zpravodajů pana ministra dopravy Aleše Řebíčka a požádám, aby se ke stolku zpravodajů dostavil i pan poslanec Jan Bauer, který je zpravodajem pro prvé čtení. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, předkládám vládní návrh ratifikace Evropsko-středomořské letecké dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé.

Z politických i ekonomických důvodů ES přednostně definuje souvislou leteckou politiku vůči sousedním zemím EU. Jejím cílem má být nejen oboustranný rozvoj letecké dopravy, ale i celkové zlepšení vzájemných vztahů s danými zeměmi. Jedním z konkrétních projektů je záměr Evropské komise sjednat s Marockým královstvím jednotnou leteckou dohodu za celé Evropské společenství.

Rada ministrů dopravy EU schválila na svém zasedání v prosinci 2004 mandát pro Evropskou komisi k zahájení jednání o Evropsko-středomořské letecké dohodě mezi Evropským společenstvím a Marockým královstvím. Text dohody byl po úspěšných jednáních parafován dne 14. prosince 2005 v Marrákeši. Dne 22. listopadu 2006 vyslovila vláda ČR souhlas se sjednáním této dohody. Dohoda byla následně podepsána s výhradou ratifikace v Bruselu dne 12. prosince 2006 na zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku.

Dohoda bude sjednána jako mezinárodní smlouva prezidentské kategorie, neboť upravuje záležitosti podle čl. 49 písm. a) a e) ústavy. Dohoda se proto předkládá před ratifikací prezidentem republiky Parlamentu ČR k vyslovení jeho souhlasu s ratifikací dle Ústavy ČR.

ČR podporuje sjednání Evropsko-středomořské letecké dohody mezi Evropským společenstvím a Marockým královstvím, protože stávající dohoda mezi Československou socialistickou republikou a Marokem o letecké dopravě, podepsaná v Rabatu v roce 1961, již neodpovídá současné situaci v civilním letectví.

Sjednáním dohody bude vytvořen liberalizovaný rámec pro civilní leteckou dopravu mezi státy EU a Marockým královstvím na základě jednotného právního rámce, což bude prostřednictvím rozvojové sítě leteckých linek vzhledem ke geografické poloze přispívat k celkovému rozvoji vztahů v různých oblastech i mimo civilní letectví.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací této dohody. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP