(16.30 hodin)
(pokračuje Filip)

O návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 125, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na usnesení. - Smlouva splňuje tzv. maďarský standard, to znamená smlouvu, která byla vzorem pro ostatní smlouvy. - Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 125 z přítomných 110 pro 105, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Děkuji paní zpravodajce, děkuji i zpravodajce rozpočtového výboru, děkuji panu ministrovi a končím projednávání bodu číslo 24.

 

Dalším bodem je

 

25.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé
o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS)
/sněmovní tisk 150/ - druhé čtení

 

Požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan ministr dopravy Aleš Řebíček a zpravodaj zahraničního výboru, pan poslanec Václav Exner. Požádám pana ministra, aby se ujal úvodního slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kolegové, podrobně jsem představil tuto dohodu již při prvním čtení. Je to dohoda mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně jedné a Marockým královstvím na straně druhé o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému, která byla za Českou republiku podepsána dne 6. září minulého roku s výhradou ratifikace v rámci prvního čtení.

Přesto mi dovolte, abych ještě jednou zdůraznil, že význam smluvní spolupráce tkví v zajištění interoperability vůči stávajícím systémům, dále v podpoře evropského průmyslu, ve stimulaci poskytování služeb a v dodávkách na trhy třetích zemí. Mezinárodní dohoda je jediným nástrojem, který zajistí spolupráci Marockého království na podpoře programu Galileo. Oblastmi navrženými pro spolupráci v družicové navigaci a v určování času jsou rádiové spektrum, vědecký výzkum a odborná příprava, dále průmyslová výroba a aplikace rozvoje služeb a trhu, obchod, otázky integrity a další. Spolupráce se může rozšířit i na oblasti citlivých technologií, klasifikovaných informací a služeb určených pro bezpečnostní složky, ale nikoliv na základě této dohody.

Předložená dohoda je smlouvou prezidentské kategorie, k jejíž ratifikaci je potřebný souhlas obou komor Parlamentu. Text dohody bez připomínek projednal zahraniční výbor Poslanecké sněmovny a vyslovil souhlas s ratifikací dohody.

Vzhledem k uvedenému mi na závěr dovolte, abych vás požádal o vyslovení souhlasu s ratifikací dohody.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru dopravy Aleši Řebíčkovi. Konstatuji, že usnesení zahraničního výboru jste dostali jako sněmovní tisk 150/1. Žádám zpravodaje výboru pana poslance Václava Exnera, aby přednesl zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pokud vidím, tak jediný člene vlády, zahraniční výbor na své schůzi 4. dubna doporučil Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci uvedené dohody.

K tomu je potřeba jenom podotknout, že po dlouhou dobu byl vytvářen dojem, že program Galileo je ve vysokém stadiu rozpracování, ale vlastně před pár dny, před dvěma týdny, se ukázalo, že konsorcium firem se rozhodlo nefinancovat vývoj tohoto programu, a minulý týden bylo rozhodnuto, že program bude financován z veřejných peněz, z peněz Evropské unie obhospodařovaných Evropskou komisí, což samozřejmě vede k tomu, že přestože zajišťujeme spolupráci i se zeměmi mimo Evropskou unii, například s Ukrajinou, s Korejskou republikou a nyní s Marokem, je vlastně ohroženo splnění programu Galileo v termínech, jak bylo původně předpokládáno. Přesto doporučuji ratifikaci dohody.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji za vaši zpravodajskou zprávu a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa do rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu končím.

O závěrečné slovo pravděpodobně nebude v tom případě zájem, když nebyla rozprava. Přikročíme tedy k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem.

 

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 126, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí usnesení zahraničního výboru. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 119 pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, děkuji Václavu Exnerovi jako zpravodaji zahraničního výboru.

 

Budeme pokračovat bodem

 

26.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu změna Úmluvy o přístupu k informacím,
účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně
v záležitostech životního prostředí (Aarhuské úmluvy)
/sněmovní tisk 194/ - prvé čtení

 

Ještě předtím, než požádám pana místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka o slovo, které přednese z pověření vlády, požádám pana poslance Jana Schwippela, aby zaujal místo u stolku zpravodajů jako zpravodaj pro prvé čtení.

Nyní tedy žádám pana místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby se ujal slova. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, předkládám návrh na přijetí změny Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí, tzv. Aarhuskou úmluvu z června 1998. Pro mě je to trochu deja vu, protože v roce 1998 jsem úmluvu podepisoval. Úmluva je pro Českou republiku platná od října roku 2004.

Tato změna úmluvy definuje rozsah činností, na které se úmluva vztahuje. Ke změně úmluvy na druhém zasedání smluvních stran, které se konalo v květnu roku 2005, vedla snaha přesněji stanovit postupy informování veřejnosti a účasti veřejnosti při rozhodování o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí. Přijetí změny úmluvy bylo reakcí na významný pokrok v oblasti biotechnologií a zejména v uvádění geneticky modifikovaných organismů do zemědělské praxe, a také rozvoj mezinárodního obchodu s GMO, ke kterému došlo od roku 1998. Změna byla přijata také s ohledem na nový globální mezinárodněprávní nástroj, který stanoví přeshraniční pohyb živých modifikovaných organismů, kterým je Cartagenský protokol z roku 2000.

Členské státy pověřily Komisi, aby vedla jednání o změně úmluvy tak, aby to bylo v souladu s příslušným předpisem Evropských společenství, což je směrnice Evropského parlamentu a Rady o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí.

Přijetí změny si nevyžádá žádnou úpravu právních předpisů v České republice a vzhledem k tomu, že nevyvolá změnu legislativy, postupů, které jsou zavedeny do praxe, tak také nebude mít dopad na státní rozpočet. Koordinaci implementace Aarhuské úmluvy Českou republikou bude nadále zajišťovat Ministerstvo životního prostředí.

Jedná se o smlouvu, která je prezidentská, to znamená, že vyžaduje souhlas obou komor Parlamentu a prezidenta republiky. Z tohoto důvodu vás žádám, abyste podpořili tento návrh změny v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi a žádám zpravodaje pro první čtení pana poslance Jana Schwippela, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Vážené dámy a pánové, já se domnívám, že v zásadě všechno podstatné zde bylo řečeno. Dodal bych, že změna úmluvy zahrnula i přijetí nové přílohy 1BIS, která právě upravuje blíže podmínky a okolnosti informování veřejnosti a zpřístupnění veřejnosti informací o uvádění geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí a na trh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP