(16.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru dopravy Aleši Řebíčkovi. A nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jana Bauera, aby se ujal slova. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já nesmírně kvituji to naše svižné tempo, takže ho v žádném případě nebudu narušovat.

Určitě všechny důležité skutečnosti byly řečeny z úst pana ministra. Dovolte mi pouze doplnit, že text této dohody je v souladu s ústavním pořádkem naší země, zohledňuje závazky vyplývající z členství České republiky v Evropské unii, nemá dopad na výdaje státního rozpočtu, a jak bylo řečeno, tato smlouva bude sjednána v úrovni prezidentské kategorie.

Předseda Legislativní rady vlády ani prezident republiky nevznesli ke sjednání dohody žádné připomínky, a já si vás dovoluji požádat o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení a k projednání do zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Ano, vidím pana poslance Václava Exnera, který vystoupí v obecné rozpravě. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Jde o rozšíření letecké dohody o tzv. otevřeném nebi na první neevropský stát a to je samozřejmě vhodné uvítat. Domnívám se ale, že je potřeba vyjasnit nejméně dvě věci. Za prvé, zda je dohoda u nás předběžně uplatňována podle jejího článku 30 odst. 1. I když jsme sice učinili prohlášení na zasedání Rady Evropské unie, ale toto naše prohlášení, o kterém se zmínil pan ministr, že je to u nás podmínkou ratifikace, není součástí žádného předloženého dokumentu. Podle dokumentu se tedy smlouva uplatňuje ode dne podpisu.

Zajímavé v této souvislosti je, že v této snad nesporné věci se naše vláda brání a uplatňuje výhradu nutné ratifikace, zatímco například v jednání a v nótě o odpovědi ministerstva zahraničních věcí velvyslanectví Spojených států amerických ve věci radarové základny vláda předpokládá, že by Česká republika a Spojené státy mohly sjednat výše uvedené dohody s prozatímním prováděním od data podpisu. Myslí se dohody uvedené v nótě s odpovědí ve věci radarové základny.

Druhá věc, kterou bych prosil, aby pan ministr, aby nebyly pochybnosti, vyjasnil, je, na jaké území se dohoda ze strany Maroka vztahuje. Jde i o území tzv. Západní Sahary, na kterou Maroko uplatňuje svou jurisdikci v celé řadě věcí? Článek 25 se odvolává na barcelonské prohlášení z 28. listopadu 1995 o oblasti působnosti evropsko-středomořského partnerství, ale myslím si, že by mělo být zcela jednoznačně řečeno, jakého území se v případě Maroka smlouva týká.

Dále upozorňuji, že články 3 a 4 obsahují nesymetrii v možné většinové účasti na vlastnictví leteckého dopravce Maroka z členských zemí Evropského společenství, ale není tomu naopak, zatímco v článku 5 se počítá se symetrickou možností. Podobná nesymetrie je také v příloze I, pokud jde o trasu letu. Pro společnosti z Evropských společenství mohou končit nebo začínat i za územím Maroka a obráceně to neplatí.

Za zmínku také stojí rozsáhlá pravomoc smíšeného výboru rozhodovat o změně příloh k dohodě, ve kterých je ovšem podstata jejího praktického provádění.

Domnívám se, že propuštění do druhého čtení je možné, zvláště pokud pan ministr vyjasní otázky, o kterých jsem se zmínil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Kdo další se hlásí do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím a ptám se, je-li zájem o závěrečné slovo navrhovatele nebo zpravodaje. Pan ministr ano. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Já panu kolegovi Exnerovi samozřejmě děkuji za připomínky, eventuálně nějaké zpochybňování nesymetrie. Na zahraničním výboru bude samozřejmě prostor k tomu, aby se vyjasnily všechny záležitosti tak, aby až bude znovu návrh překládán Poslanecké sněmovně, byly odpovědi jednoznačné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru dopravy Aleši Řebíčkovi za závěrečné slovo.

A protože nezazněl jiný návrh, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh nevidím.

 

O návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 129 a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 129 z přítomných 131 poslance pro 95, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji panu ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, děkuji zpravodaji Janu Bauerovi a končím bod č. 28.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

29.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou
Spolkové republiky Německo o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů
o vzdělání v oblasti vysokého školství, podepsaná v Praze dne 23. března 2007
/sněmovní tisk 208/ - prvé čtení

 

Děkuji paní zpravodajce Heleně Mallotové, která už zaujala místo u stolku zpravodajů, a zároveň požádám ministryni školství Danu Kuchtovou, aby z pověření vlády přednesla úvodní slovo. Ale paní ministryni nevidím.

Požádám předsedkyni klubu Strany zelených, jestli by paní ministryni zabezpečila, protože nevidím ani nikoho z kolegů ze Strany zelených. Máme tady místopředsedu vlády Čunka, ptám se, jestli je někdo jiný pověřen uvedením tohoto bodu. Pan místopředseda vlády neví.

Nezbývá mi tedy nic jiného, než požádat pana předsedu klubu ODS, který je velmi zodpovědný a může zkusit paní kolegyni Kuchtovou sehnat, nebo jestli ji někdo jiný sežene.

Vyhlašuji přestávku do 16.59 hodin. Už jsem to dneska jednou udělal, měl jsem opravdu důvod velmi řekl bych objektivní. A protože jsem paní ministryni Kuchtovou viděl tady před dvěma minutami, tak věřím, že si jenom odskočila.

Přece jen bych požádal všechny kolegy o toleranci a budeme pokračovat těsně před 17.00 hodinou, dvě minuty přestávky určitě všichni vydržíte…

Je 16.59 a paní ministryně se nedostavila. Zařadím tento bod na konec dnešních bodů zpráv, protože paní ministryně podle informace, kterou jsem právě dostal, chce tento bod uvést sama. Takže to propadá na konec dnes zařazených bodů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP