(16.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Dám chvilku šanci těm, kteří si přejí zkontrolovat výsledky toho hlasování. Proti výsledkům tohoto hlasování nejsou vzneseny žádné námitky. Návrh na zamítnutí tedy schválen nebyl.

A nyní se můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má prosím někdo z vás jiný návrh? Není tomu tak. (Hlásí se poslankyně Bebarová-Rujbrová.)

Já jsem vás, paní poslankyně, neviděla přes stojícího pana ministra Římana, takže mi promiňte. A udílím vám slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Paní místopředsedkyně, nejste sama. Většina řídících se doleva nedívá.

Já jsem chtěla navrhnout, abychom přikázali tento tisk také výboru petičnímu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nejprve tedy budeme rozhodovat o přikázání… Ano, zástupce navrhovatele, pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní místopředsedkyně, Poslanecká sněmovna svého času zřídila stálou komisi pro otázky ústavy, takže doporučuji, aby tato komise byla pověřena projednáním tohoto tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. I o tomto návrhu rozhodneme v hlasování.

 

Takže nejprve vás požádám v hlasování pořadové číslo 122, které tímto zahajuji, abychom rozhodli o přikázání výboru ústavněprávnímu. Kdo je prosím pro tento návrh? A proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 122. Z přítomných 173 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 154, proti 6. Návrh na přikázání ústavněprávnímu výboru byl schválen.

 

Nyní rozhodneme o tom, zda se tímto tiskem bude zabývat petiční výbor, a to v hlasování, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo s tímto návrhem souhlasí. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

(Hlasování pořadové číslo 123.) Z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 87, proti 56. I tento návrh na přikázání byl schválen.

 

A nyní se ještě budeme zabývat přikázáním tohoto tisku stálé komisi pro otázky ústavy v hlasování pořadové číslo 124, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s takto předloženým návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 124. Z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti 21. I tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji tedy, že návrh byl přikázán výboru ústavněprávnímu, výboru petičnímu a stálé komisi pro otázky ústavy. Tímto konstatováním končím projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, paní a pánové, budeme pokračovat v projednávání dalších bodů podle schváleného pořadu schůze. A mám pro vás jedno procedurální rozhodnutí. Vzhledem ke změnám, které jsme udělali v průběhu schůze, se nemůžeme zabývat… nebo můžeme se zabývat, ale nedoporučuji se zabývat senátním návrhem ústavního zákona číslo 1/1993 Sb., protože pan senátor Jiří Pospíšil, případně náhradníci jako odůvodňovatelé, páni senátoři Jiří Oberfalzer, případně Jaroslav Kubera, mezi námi nejsou a nemohou se dostavit na schůzi Sněmovny. Nedoporučuji tedy pro dobré vztahy mezi oběma komorami Parlamentu zařadit tento bod. Tento bod bychom zařadili zítra rozhodnutím Poslanecké sněmovny. Já ho tedy jako předsedající, pokud nikdo nebude namítat postup předsedajícího, vyřadím z dnešního odpoledního pořadu.

Ptám se, jestli někdo namítá něco proti tomuto postupu předsedajícího, a doporučím nám, abychom zítra pevně rozhodli o zařazení bodu po dohodě s druhou komorou. Pokud nic nenamítá, děkuji vám. A bod 23 budeme projednávat podle zítřejšího rozhodnutí Poslanecké sněmovny a v tuto chvíli se jím nebudeme zabývat.

 

Dalším bodem jednání je tedy bod číslo

 

24.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Tádžickou republikou
o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku,
která byla podepsána v Dušanbe dne 7. listopadu 2006
/sněmovní tisk 135/ - druhé čtení

 

Než se ujme slova pan ministr financí Miroslav Kalousek, požádám paní kolegyni Helenu Mallotovou, která je zpravodajkou tohoto tisku, aby zaujala místo u stolku zpravodajů a aby se připravila také paní poslankyně Miloslava Vostrá, která je zpravodajkou rozpočtového výboru. Konstatuji, že usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru nám byla rozdána jako sněmovní tisky 135/1 a 2.

A nyní žádám, aby z pověření vlády uvedl tento tisk ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Budu mimořádně stručný, pane předsedající. Jedná se o další z dlouhé série mezinárodních smluv o zamezení dvojímu zdanění. Je to smlouva, která podle modelu OECD dělí spravedlivě podíl přímých daní mezi jednotlivými státy, kdy na jedné straně je rezident podnikající v jiném státě. Smlouva byla podepsána v listopadu roku 2006 a její ratifikace zajisté posílí právní jistotu z řad investorů jak mezi Čechy, tak mezi Tádžiky.

Děkuji oběma výborům za projednání tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy prosím zpravodajku zahraničního výboru, paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby přednesla svou zpravodajskou zprávu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Ano. Podle vůle Sněmovny byl tento tisk předložen k projednání zahraničnímu výboru a ten se dne 4. dubna na své 12. schůzi dohodl, že doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Tádžickou republikou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Dušanbe dne 7. listopadu 2006. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a posléze zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Nyní žádám paní zpravodajku rozpočtového výboru, paní poslankyni Miloslavu Vostrou, aby přednesla svou zpravodajskou zprávu. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tiskem 135 se na svém jednání 11. dubna zabýval rozpočtový výbor na své 9. schůzi a přijal následující usnesení. Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi vládou České republiky a Tádžickou republikou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Dušanbe dne 7. listopadu 2006. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní zpravodajko. A nyní otevírám rozpravu. Konstatuji, že do rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Oba výbory přijaly shodné usnesení. Já vás odhlásím, protože se změnily počty poslanců, a požádám vás o novou registraci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP