(16.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Referendum je právě takovým bodem, kdy politika může činit spoluobčany spoluodpovědnými za důležitá rozhodnutí. Přece čeho se bojíme? Já vím, že zastupitelská demokracie je pro mnohé politiky jakoby pohodlnější. Jednou za čtyři roky přijdou voliči a vyberou si žluté, červené, černé, modré a zelené, a pak by měli čtyři roky být nějakým způsobem pasivními objekty působení těch, které vybrali. To není dobrá politika, protože demokracie je o tom, že se také lidí dovedeme permanentně i mezi volbami ptát, co si o některých věcech myslí, co chtějí, jaké mají potřeby, jaké mají názory.

My nejsme jiní než naši voliči. My jsme zrcadlem našich voličů se všemi schopnostmi, chybami, ale i přednostmi. A je důležité, aby skutečně veřejnost dostala do ruky účinný nástroj, kterým budou cítit větší zodpovědnost za svůj život, za život své rodiny, za životy svých dětí, nejenom nástroj obecných voleb.

Dámy a pánové, myslíte-li to vážně s tím, že je dobře posílit prvky přímé demokracie, posílit zodpovědnost jednotlivých občanů, přitáhnout je k rozhodování, přitáhnout je blíž k naší vlasti a jejímu osudu, pak prosím propusťte tento návrh do druhého čtení. A máte-li pocit, že je tam něco špatně, máte možnost ve výborech či v druhém čtení tam navrhnout úpravy a opravy. Nebuďte prosím farizejové, kteří budou neustále říkat "to je chybně, to je špatně", a neřeknete vlastně přesně, co je chybně, co je špatně, jak by to konkrétně mělo být jinak. Prostě do toho procesu se zapojte. Myslíte-li to skutečně vážně, myslíte-li vážně to, že lidé by měli být spoluodpovědnější za osud své země, naší země. Pokud to ovšem myslíte jenom jako výmluvu a vlastně vám vyhovuje princip vrchnostenské demokracie, který do značné míry máme, budiž. Ale pak prosím, řekněte to svým voličům na rovinu. Ano, my si myslíme, že vrchnostenský princip demokracie je ten jediný správný, protože my jsme lepší než naši voliči, my jsme chytřejší, vzdělanější a o všech věcech dovedeme rozhodnout tedy lépe.

Dámy a pánové, mně tento vrchnostenský princip demokracie, který razí některé politické subjekty v České republice, je velmi velmi nesympatický. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, dovolte mi ještě jednu malou faktickou poznámku, která svědčí o tom, jak politika je plná paradoxů. Kolegům z ODS bych chtěl připomenout, že by měli být vděční referendu, nikoliv referendu v České republice, ale referendu ve Francii a v Holandsku, které řeklo ne euroústavě a které, řekl bych, tak fouklo do plachet protievropskému postoji ODS. Takže to jsou ony paradoxy, se kterými se setkáváme v české politice, a v tomto směru byste se měli přihlásit k významnému momentu politické demokracie, referendu, které tak posílilo váš protievropský postoj.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Toto byla opravdu poslední přihláška do rozpravy. Tímto obecnou rozpravu končím.

Zeptám se pana navrhovatele i pana zpravodaje, zdali si přejí přednést závěrečná slova. Pan zpravodaj ano, takže pana zpravodaje prosím.

 

Poslanec Jiří Polanský: Já už jen čistě procesně, že v této diskusi vystoupilo sedm poslanců, k tomu byla dvě technická vystoupení a padl návrh na zamítnutí a na propuštění do druhého čtení. Takže prosím paní předsedající, aby bylo hlasováno již v této fázi po obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, budeme se tedy zabývat návrhem na zamítnutí předloženého návrhu zákona, a to v následujícím hlasování, které si tímto dovoluji zahájit.

Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se vám velice omlouvám, ale nezaregistrovala jsem návrh na odhlášení. Jestli tedy s tímto postupem, který vám teď navrhnu, nikdo nevysloví zásadní námitku, ještě jednou s velkou omluvou prohlásím toto hlasování za zmatečné, protože opravdu ten návrh padl a já jsem ho neviděla.

Pane poslanče Hašku...

 

Poslanec Michal Hašek: Já se velmi omlouvám, vážená paní místopředsedkyně. Formálně vznáším námitku proti vašemu postupu jako předsedající, pokud hodláte prohlásit toto hlasování za zmatečné. To, že tady nebyli poslanci koalice, skutečně není naším problémem. Měli jste si včas zajistit účast na toto hlasování. Vy jste jej avizovala, já nevidím jediný důvod, proč by mělo být toto hlasování považováno za zmatečné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Respektuji váš názor, pouze doplňuji, že tento návrh na odhlášení podal pan místopředseda Kasal, který je trošku mimo můj obzor, takže jsem ho opravdu neviděla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážená paní místopředsedkyně, všichni na mě vidí a mohli vidět mou gestikulaci. Samozřejmě, každý rozumí, že nemůžete mít záběr 180 stupňů. Já jsem opravdu žádal o odhlášení, můžete se, pokud to televize zabrala, o tom přesvědčit.

Děkuji vám za pochopení a vyhovte paní místopředsedkyni, protože jinak bych se na ni možná zlobil, že nevyhověla mé žádosti.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nicméně pan poslanec Hašek vznesl zcela legitimní připomínku oproti mému postupu, o které musím dát hlasovat. Takže nejprve budeme hlasovat o tom, zda Sněmovna souhlasí nebo nesouhlasí s mým postupem, resp. o námitce pana poslance Haška.

Samozřejmě vás odhlásím, poprosím vás o novou registraci a požádám vás, abyste se vyslovili k námitce pana poslance Haška proti navrženému postupu předsedající.

Zahajuji toto hlasování. (Protestní hlasy v sále.) Takže ještě jednou učiním odhlášení. To je v pořádku.

 

Znovu vás poprosím o novou registraci a zahájím hlasování s pořadovým číslem 120, ve kterém rozhodneme o námitce pana poslance Haška. Kdo je prosím pro tuto námitku? Kdo je proti této námitce?

Z přítomných 173 poslankyň a poslanců se pro námitku vyslovilo 84, proti námitce 85. Tento návrh nebyl přijat.

 

Proto si dovolím zopakovat hlasování, před kterým jsem vás neodhlásila. Myslím, že teď už to činit nemusím, neb jsme se nově registrovali před hlasováním minulým, a dovolím se vás zeptat, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 121 a táži se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 121 z přítomných 174 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 86, proti 88. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP