(17.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Prosím ke stolku zpravodajů paní poslankyni Evu Dundáčkovou. Před chvilkou jsem ji zde viděla, takže určitě je nablízku, a také prosím, aby si spolu s ní ke stolku zpravodajů sedl zpravodaj, člen rozpočtového výboru pan kolega Petr Rafaj.

Oznamuji Sněmovně, že návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny, proto otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se tedy na vaše případné přihlášky z místa. Žádnou přihlášku neregistruji, tedy rozpravu končím.

Zeptám se na případná závěrečná slova - pokud chce využít této možnosti paní poslankyně? Prosím. Slovo má paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, prosím vás, když už jsme projednali tento bod v mimořádných termínech jak na rozpočtovém výboru, tak i při zařazování na pořad této schůze, abychom dokončili tento čin souhlasným hlasování pro návrh a pro usnesení, které bylo formulováno rozpočtovým výborem. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, paní poslankyně. Zeptám se, zda chce ještě se závěrečným slovem vystoupit pan kolega Rafaj. Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování a já vás seznámím s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslankyně Evy Dundáčkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících, podle sněmovního tisku 1089."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 380. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 380, přítomno 129, pro 106 proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Gratuluji paní poslankyni Dundáčkové, děkuji panu zpravodaji.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

81.
Návrh poslanců Pavla Severy a dalších na vydání zákona, kterým se mění
a doplňuje zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 625/ - třetí čtení

 

Ke stolku zpravodajů poprosím pana poslance Pavla Severu, také zpravodaje ústavněprávního výboru pana kolegu Stanislava Křečka. Pozměňovací návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 625/3.

Otevírám rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Táži se tedy na vaše přihlášky z místa. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a je prostor pro případné závěrečné slovo nejprve pana navrhovatele. Prosím, slovo má pan poslanec Pavel Severa. Prosím ale o klid v jednací síni!

 

Poslanec Pavel Severa: Milé dámy a pánové, velice stručně se vyjádřím k pozměňovacím návrhům. Musím říci, že pozměňovací návrh paní poslankyně Vlasty Parkanové odstraňuje většinu výtek vůči původnímu návrhu, v jejichž důsledku návrh nezískal podporu ústavněprávního výboru. Výhodou tohoto pozměňovacího návrhu také je, že se nejedná o rozsáhlý zásah do struktury a koncepce platného trestního zákona a podstata celého původního návrhu zůstává zachována, čímž já velice děkuji za to, že právníci v tomto smyslu dokončili, vycizelovali ten text, a proto nemám nic proti tomu, aby byl pozměňovací návrh paní kolegyně Parkanové podpořen. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pavlovi Severovi. Zeptám se ještě pana zpravodaje, zda chce využít své možnosti závěrečného slova.

Není tomu tak. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím nejprve pana kolegu Stanislava Křečka, aby nás seznámil s postupem hlasování.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegové a kolegyně, bude to velmi jednoduché. Původní návrh pana kolegy Severy není hlasovatelný, protože mezitím došlo k celé řadě změn v zákoně; byl vypuštěn paragraf 264, přestože ho novelizujeme atd., čili tento návrh je nehlasovatelný. Naštěstí, jak již zdůraznil pan navrhovatel, máme tady usnesení, resp. pozměňovací návrh paní kolegyně Parkanové - tedy naštěstí pro ty, kteří chtějí zpřísnit trestní sazby - který toto řeší, a je to hlasovatelný návrh. Já tedy navrhuji, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacích návrzích A, to je paní poslankyně Parkanové. V případě, že bude tento návrh schválen, je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem B paní kolegyně Dundáčkové, jak jsme o tom již hovořili.

Navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písm. A paní kolegyně Parkanové. Doporučuji. (Posl. Severa: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 381. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 381, přítomno 126, pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pozměňovací návrh pod písmenem B je nehlasovatelný za těchto okolností, takže prosím, aby se hlasovalo o celém návrhu zákona ve znění pozměňovacího návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Seznámím vás tedy s návrhem usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Severy a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 625, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.V

Mám zde žádost na vaše odhlášení. Prosím tedy, abyste se opět přihlásili svými kartami, než začneme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 382. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem zákona. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 382, přítomno 117, pro 75, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Gratuluji předkladatelům, děkuji panu zpravodaji. Tím jsme se vyrovnali s bodem 81, sněmovním tiskem 625.

O slovo se hlásí pan kolega Vlček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP