Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny.

Prosím jako obvykle, abyste se nejprve zaregistrovali svými kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Zatím mi avizuje pan poslanec Kapoun, že má náhradní kartu č. 3.

Dále bych vás měla seznámit s omluvami z dnešní schůze. Takže nejprve začneme s omluvami poslanců. Omlouvají se: Jan Bauer - z rodinných důvodů, Miroslav Beneš - ze zdravotních důvodů, Miroslav Grebeníček - zdravotní důvody, Jana Hamplová - účast na jednání soudu, Michal Hašek se omlouvá z odpoledního jednání od 13 hodin, Ivan Langer se omlouvá bez udání důvodů, Eva Nováková - jejím důvodem je rekonvalescence po aplikaci chemoterapie, dále se omlouvají Svatomír Recman a Antonín Seďa - oba dva jsou na zasedání správní rady VZP od 12.30 hodin, Karel Sehoř - osobní důvody, Lucie Talmanová - zdravotní důvody, Robert Vokáč - vážné rodinné důvody, Václav Votava - rodinné důvody, Milan Bičík, Jaroslav Plachý, Marie Rusová a Hana Šedivá jsou na monitorovací misi OBSE - prezidentské volby v Bělorusku, Bohuslav Záruba se omlouvá ze zdravotních důvodů. Z členů vlády se omlouvají: Jiří Paroubek - neodkladné pracovní povinnosti, Petra Buzková - nemoc, Jan Mládek - účast na dlouhodobě připravované resortní akci a Bohuslav Sobotka - dopolední účast na jednání Senátu. Tolik omluvy.

Nyní bychom se měli domluvit o tom, jak budeme pokračovat. Víte, že máme na dnešní den zařazeny dva body z bloku třetích čtení, přednostně zařazené body, jsou to body 125 a 126, ale ještě předtím se budeme muset vypořádat s hlasováním o včerejších písemných interpelacích, které, protože nebyla Sněmovna usnášeníschopná, nemohly být dokončeny, a potom budeme pokračovat dalšími body ve schváleném pořadí.

Zahajuji tedy nyní tu část našeho jednání, v níž je možné vznést procedurální návrhy vztahující se k našemu programu. Prosím tedy o případné přihlášky, písemnou nemám žádnou. Pan kolega František Beneš se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych se na vás obrátil s návrhem, který i vám nemusí být nesympatický. Já navrhuji, abychom vyřadili z programu schůze bod č. 186, je to třetí čtení sněmovního tisku 714, zákona o nájemném, protože nebyla jiná možnost, než takovýto postup zvolit, mimořádně ho zařadit na tuto schůzi, kdyby se náhodou Sněmovna nevypořádala s vládním návrhem. Sněmovna se s ním vypořádala a nyní bych velmi rád počkal, jestli návrh přijme pan prezident.

Navrhuji tedy vyřadit bod 186 z programu schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Dále se hlásí pan kolega Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, zástupci vlády, já vám přeji dobré ráno. Dovolte mi, abych využil možnosti, abych navrhl změnu pořadu. My jsme v tomto týdnu zařadili na konec programu schůze body 4 a 5, týká se to trestního zákona vráceného Senátem a zákona souvisejícího s trestním zákonem. Dovolte mi, abych jménem klubu sociální demokracie navrhl jejich zařazení na úterý jako první a druhý bod. Důvodem tohoto návrhu je skutečnost, že pravděpodobně dnes doprojednáme všechny ostatní body programu týkajících se zákonů a na úterý jsou zařazeny zprávy. Protože není zřejmé, jak by dopadlo projednávání úterního programu, navrhujeme toto pevné zařazení.

Takže opakuji ještě jednou - body 4 a 5 jako první a druhý bod v úterý. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, poznamenala jsem si vaši žádost a budeme o ní hlasovat. Nyní se ptám na další návrhy z pléna, které by se týkaly našeho dnešního programu. Pokud takové nejsou, budeme hlasovat o těch návrzích, které zazněly.

 

Nejprve o návrhu pana kolegy Františka Beneše, který navrhuje vyřadit bod č. 186, sněmovní tisk 714.

O tomto návrhu na vyřazení budeme hlasovat nyní, a to v hlasování s pořadovým číslem 363, které jsem zahájila. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 363 přítomno 96, pro 84, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní je zde návrh pana poslance Michala Haška, který navrhuje, a domnívám se, že můžeme hlasovat v jednom hlasování o obou návrzích, zařadit bod č. 4, sněmovní tisk 744/4, a bod č. 5, sněmovní tisk 746/4, jako první a druhý bod našeho úterního jednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 364. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 364 přítomno 105, pro 71, proti jeden. Také tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s procedurálními návrhy a můžeme přistoupit k avizovanému dokončení projednání písemných interpelací (bod 188). Na pořad 54. schůze Poslanecké sněmovny byly předloženy čtyři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Včera, tedy 16. března 2006, jsme projednali všechny tyto odpovědi a vzhledem k tomu, že Sněmovna, jak už jsem řekla v úvodu, nebyla usnášeníschopná, bylo nutno přerušit projednávání dvou z těchto odpovědí na interpelace, a to právě do této chvíle. Nyní bychom tedy hlasováním měli tento bod naší schůze uzavřít.

 

Nejprve se budeme zabývat interpelací, která se týkala ministra financí Bohuslava Sobotky. Ten odpověděl na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci vyjednávání s Evropskou unií o výjimkách na sazby DPH u výstavby bydlení, restaurací a lokální služby. Interpelace spolu s odpovědí nám byla předložena jako sněmovní tisk 1251. Projednávání této interpelace bylo přerušeno po uzavření rozpravy a pan poslanec Bratský navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí. Tedy o tomto návrhu, o návrhu na vyslovení nesouhlasu, budeme hlasovat nyní.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 365. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na vyslovení nesouhlasu s interpelací. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 365 přítomno 115, pro 39, proti 24. Tento návrh nebyl přijat. Konstatuji tedy, že Sněmovna ukončila projednávání této interpelace, sněmovního tisku 1251.

 

Další interpelací, s kterou se budeme muset nyní ještě vyrovnat, je odpověď na interpelaci poslance Petra Bratského. Odpovídal ministr zdravotnictví David Rath ve věci hrazení studia za náměstky ministra zdravotnictví ze státních prostředků. Interpelace spolu s odpovědí nám byla předložena jako tisk 1256. I projednání této interpelace bylo přerušeno po uzavření rozpravy a opět pan poslanec Bratský navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s touto odpovědí. Proto o tomto návrhu rozhodneme nyní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP