Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 366 a ptám se, kdo je pro návrh vyslovit nesouhlas s odpovědí ministra Ratha. Kdo je proti?¨

Hlasování pořadové číslo 366, z přítomných 120 pro 23, proti 27. Návrh nebyl přijat. Tím jsme se vypořádali také s touto interpelací, se sněmovním tiskem 1265, a uzavřeli jsme tak bod, který nám zde zůstal ještě ze včerejšího dne.

 

Vidím, že se o slovo hlásí pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. S ohledem na to, že Sněmovna si schválila i úterní jednání, nezbývá mi nic jiného, než požádat Sněmovnu, aby bod 143, to je návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře, byl přeřazen jako první bod ihned po projednání případných dalších návrhů, aby se mohlo uskutečnit event. i druhé kolo ještě v úterý. Čili jako první bod v úterý bod 143, volba člena Rady České tiskové kanceláře.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vás musím upozornit, že jako první bod jsme zařadili bod č. 4, jako druhý bod jsme zařadili bod č. 5. Mohu vám tedy nabídnout zařazení jako bodu číslo 3 v úterý.

 

Poslanec Pavel Hojda: V tom případě musím upozornit, že v případě, že se nebudou projednávat další body, bude Poslanecká sněmovna čekat na druhé kolo, než se připraví, což může trvat také dvě hodiny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, já vám rozumím, nicméně tyto body byly zařazeny, Poslanecká sněmovna hlasováním tak rozhodla.

 

Poslanec Pavel Hojda: Když jsem uváděl volební body v úterý tento týden, upozorňoval jsem na to, že v případě, že bude jednání v úterý příští týden, budu požadovat, aby jako první bod v úterý byla volba člena Rady České tiskové kanceláře. Avizoval jsem to už v úterý tento týden.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tomu já rozumím. Jediný možný postup by byl, abyste navrhl buď zařazení jako bodu č. 3, které vám nabízím, to se dá v úterý zvládnout po dvou bodech, což jsou body vrácené Senátem, a mohli bychom pokračovat. Nedomnívám se, že průběh bude takový, že by neumožnil projednání tohoto bodu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já budu modifikovat svůj návrh a nechte o tom takto hlasovat: zařadit bod 143 před body 4 a 5.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Abychom si zkrátili zbytečné dohadování, je zde návrh pana poslance Hojdy, abychom před původně pevně zařazené body 4 a 5 předřadili bod č. 143.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 367 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 367, přítomno 125, pro 80, proti 5. Návrh byl přijat. Bod č. 143 je zařazen jako první bod úterního jednání.

 

My se nyní můžeme věnovat bodům pevně zařazeným na dnešní den. Prvním z těchto bodů, jehož projednávání zahajuji, je

 

125.
Vládní návrh zákona o některých druzích podpory kultury
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 1055/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr kultury Vítězslav Jandák. Také požádám zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pana poslance Jaromíra Talíře. Sdělím, že jsme obdrželi sněmovní tisk 1055/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a také obsahuje pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku žádnou nemám, ptám se na vaše přihlášky. První se o slovo hlásí pan poslanec Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já chci jen upozornit, že v rámci druhého čtení tohoto návrhu zákona byl kolegou Koudelkou přečten pozměňovací návrh, kterým se převádí Filharmonie Brno, jejímž zřizovatelem je město Brno, pod zřizovatelství Ministerstva kultury. Je to samozřejmě možné. Já chci jen upozornit na to, že je to docela nesystémový krok, protože my máme velké množství příspěvkových organizací, které jsou zřizovány buď městy, nebo kraji, a obávám se, že tento návrh vyvolá lavinu podobných návrhů, protože další zřizovatelé podobných uměleckých těles se budou snažit převést toto zřizovatelství na stát. Jen upozorňuji na to, že tento návrh by byl při schválení velmi problematický. Rozumím navrhovateli, rozumím městu Brnu, že není vůbec jednoduché takové symfonické těleso zřizovat, já sám ho velmi dobře znám, neboť brněnská filharmonie každý rok působí na Festivalu Emy Destinnové v Českých Budějovicích, nicméně upozorňuji na tento problém.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Nikdo se nehlásí, proto končím rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova pana ministra nebo pana zpravodaje. Není zájem vystoupit se závěrečným slovem. Proto je před námi hlasování o návrzích, které byly v rámci druhého čtení vzneseny. Své role se ujímá pan zpravodaj.

(V sále je neustále velký hluk.)

Já jen upozorním, že přivolávám do sálu ještě naše kolegy, aby se mohli tohoto hlasování zúčastnit. Všechny požádám, aby se věnovali návrhu pana zpravodaje, který nás seznámí s postupem hlasování ve třetím čtení. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nejprve budeme hlasovat o návrhu, který jste přednesla vy, to znamená o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Potom, v případě, že nebude přijat, bychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích, nejprve o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pod písmenem B, pak o pozměňovacím návrhu pod písmenem C poslance Plevy a na závěr o pozměňovacím návrhu pod písmenem D kolegy Koudelky, a na konec o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Má někdo námitku proti tomuto postupu? Je poměrně jednoduchý, ale přesto se domnívám, abychom si nekomplikovali situaci, že si schválíme, že bude takto procedura hlasování vypadat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 368 a ptám se, kdo souhlasí s navrženou procedurou hlasování. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 368, přítomno 135, pro 114, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Je před námi první návrh. Tímto návrhem je návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Pan poslanec Bratský má náhradní kartu číslo 1.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 369 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 369, přítomno 138, pro 29, proti 83. Návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pod písmenem B. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 370. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 370, přítomno 139, pro 131, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP