Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já nevycházím z údivu. Nepřekvapuje mě, že pan poslanec Janeček, člen strany, která je ve vládní koalici, pravidelně předkládá návrhy, které nejsou v souladu s materiály a programem vládní koalice a na kterém se podílí KDU-ČSL významně. Mě překvapuje jeho kritika Ministerstva práce a sociálních věcí za situace, kdy za rodinnou politiku na ministerstvu práce jsou odpovědni náměstci za KDU-ČSL. Nejdříve to byla paní náměstkyně Müllerová, která je dnes senátorkou, a dnes je to pan náměstek Hošek. Vycházím z toho, že materiály, které jsou připravovány kvalitně, a já musím ocenit práci obou těchto náměstků, kteří na ministerstvu pracují v týmu, a myslím si, že pan poslanec asi zřejmě celkem náhodně přehlédl také to, že vláda připravila národní zprávu o rodině, že vláda připravila koncepci rodinné politiky, která byla vládou schválena, a to koaliční vládou, ve které mimochodem KDU-ČSL je koaličním partnerem a aktivně se podílela na těchto koncepcích.

Chtěl bych vzkázat prostřednictvím pana řídícího: Kde jste byl pane poslanče Janečku, když jste mohl tyto věci připomínkovat? Vy se vždycky chováte naprosto stejně. Dokud jste zalezlí v dírách, tak samozřejmě hovoříte o tom, jak je potřeba šetřit, jak je potřeba nevynakládat další prostředky. Já si pamatuji na kolodějská jednání v dobách, kdy ještě KDU hrála významnou roli v rámci koaliční vlády, kdy váš pan předseda Kalousek, samozřejmě ne před médii a ne před světly kamer, kam potom vždycky vyběhl a oznámil, co lidovci udělali nebo neudělali pro rodiny, ale jakmile začalo jít o peníze, které by měly jít pro rodiny, tak to okamžitě bylo spojeno s tím, na to prostředky nejsou, je potřeba šetřit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane ministře, omlouvám se, prosím, abyste se striktně držel jednacího řádu, a když budete oslovovat své kolegy, jsem vám zcela k dispozici a čiňte tak prostřednictvím mne. Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji, pane řídící. Já bych vás tedy požádal, abyste tlumočil veškeré mé přímé oslovení kteréhokoliv poslance, kterého budu nyní jmenovat, abyste mu to vzkázal vaším prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, pokusím se o to, nicméně doopravdy prosím, když tak hovořte o svých kolezích ve třetí osobě, nicméně nikoliv v první.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Dobrá, pokusím se onikat.

Velmi jednoduché příklady, které ukazují, jak koncepční a zásadová je politika KDU-ČSL. Když jsme hovořili např. o postavení rodiny, o zlepšení nezávislosti na zlepšení její příjmové, tak vždycky to byla KDU-ČSL, která v rámci koaličních jednání prosazovala žádné další navýšení. Stali jsme se předmětem posměchu, když jsme předkládali návrh na tisíc korun pro prvňáčky u daně. Je to vlastně taková předvolební agitace, populismus. Ve chvíli, kdy KDU tady prostřednictvím poslance naplnila program sociální demokracie a kdy se nám podařilo prohlasovat navýšení rodičovského příspěvku na 40 % průměrného výdělku, prakticky programový cíl sociální demokracie, kdy by měl dosáhnout alespoň minimální mzdy v České republice, tak najednou vidím na billboardech, že se o to zasloužila KDU. To není volební populismus - čili hloupý a naprosto nesmyslný?

Ano, naplňujeme program vládní koalice. Každý jsme tam něco dali a jsem rád, že sociální demokracie dokázala prosadit své programové cíle i za pomoci KDU. Považuji ale za farizejské, a bohužel se to opakuje už poněkolikáté, a od pana poslance Janečka už to samozřejmě je opakovaný způsob během celého volebního období, že předkládá návrhy zákonů, které jsou v rozporu s programovými cíli a zároveň s materiály, které předložila nebo schválila vláda, a to i za podpory našich koaličních partnerů z KDU.

Pokud jde o konkrétní návrhy, které jsou tady předloženy v tomto návrhu, a proč jsou nepřijatelné: protože jsou v rozporu se základními materiály vlády. A je zvláštní, když vládní poslanec - je potřeba upozornit, že KDU je vládní strana - navrhuje návrhy, které jsou v rozporu s koncepcí vlády, kterou schválila před několika měsíci.

Jenom možná pro zajímavost, aby bylo úplně jasné, o co se jedná. Samozřejmě že pan poslanec prosazuje svoji utkvělou ideu, že jedinou rodinou je ta, která je na základě manželského svazku. To je prostě jeho ideologická představa, to mu nechci vyvracet. Ale problém je v tom, že samozřejmě tento návrh už vůbec nepostihuje a diskriminuje jiné formy rodiny, které jsou v Česku, a já věřím, že i do budoucna budou uznávány za rodinu. A je to například dítě s ovdovělým, rozvedeným nebo svobodným rodičem nebo s rodiči, kteří neuzavřeli sňatek, a nejsou zřejmě podle předkladatelů společenské a státní podpory hodni.

Nezlobte se, ale může tady pan poslanec Janeček velmi dojemně vykládat, jak chce podporovat rodinu, bohužel je to stejné jako ve všech případech, které prezentuje KDU-ČSL. Hovoří velmi dojemně o tom, jak chce podporovat rodinu, ale ve chvíli, kdy dojde na skutky, a nedej bože, kdy dojde na peníze, tak skutky jsou minulostí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O slovo nyní požádal nejprve pan kolega Janeček, má přednostní právo. Pokud ne, tak pan poslanec Holáň. Dobře, pořadí pan poslanec Vilém Holáň, poté pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, nejsem přítelem silných slov, ale i já se divím stejně jako pan ministr - tomu, že takovýto návrh může být vůbec zamítnut a že to může být míněno vážně. Vždyť to není ani dva měsíce, co jsme schvalovali zákon, který umožnil homosexuální svazky. Stát tedy vzal pod ochranu čtyřprocentní menšinu a zbývající většinu pod ochranu vzít nechce ani tímto, řekněme, deklaratorním způsobem?

Jistě je pravda, že úplná rodina není jedinou možnou formou svazku. Ale je nejefektivnější formou tohoto svazku. Ze zahraniční politiky jsme zvyklí používat pojmu zájem státu. Vždycky se na všechno hledí z hlediska zájmu státu. Úplná rodina je nesporně zájmem státu. Je v každém případě zájmem státu, protože plní nejméně tři úlohy. Jednak přivádí na svět děti a děti jsou tam nejen vychovávány. To je druhá věc, na čem se také šetří prostředky, protože děti z úplných rodin mají zpravidla nejmenší kriminalitu, když dospějí, to znamená, šetří se i na všech represivních složkách, které potom tuto věc řeší. Konečně je i nejefektivnější ekonomickou jednotkou, protože má spoustu sdílených nákladů.

Ještě chci říci poznámku k deklaratornosti zákona. Měl použít (Byl použit?) příklad zákona o sportu, ale já bych rád reagoval na dnešní slova. Pan profesor Jičínský použil, když jsme projednávali onen návrh, který se týkal ohodnocení odbojářů třetího odboje, slov, že takový zákon, byť je deklaratorní, má vlastně své politické konsekvence. Dává k tomu také svůj výklad. I tento zákon je deklaratorní a i ten má své politické konsekvence. Prostě říká, že tento stát má zájem na úplných rodinách.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan Janeček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP