Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
16. prosince 2005 v 9.01 hodin

Přítomno: 160 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré ráno, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, vážení páni ministři Radko Martínku a Milane Šimonovský, zahajuji další jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Nejprve mi dovolte, abych vás seznámila s omluvami z jednání dnešního dne.

Z poslanců se omlouvají Miroslav Beneš - zasedání orgánů Parlamentního shromáždění Rady Evropy, Michal Hašek od 13 hodin bez udání důvodu, Jan Kavan do konce letošního roku ze zdravotních důvodů, Kateřina Konečná od 10 hodin ze zdravotních důvodů, Jozef Kubinyi - rodinné důvody, Miloš Kužvart - zahraniční pracovní cesta, Ivan Langer - rodinné důvody, Jaroslav Lobkowicz - účast na zasedání výboru Rady Evropy pro zemědělství a životní prostředí v Paříži, Antonín Seďa - od 13 hodin jednání správní rady VZP, Svatomír Recman z odpolední části schůze, opět z důvodu jednání správy VZP, Oldřich Vojíř - účast na jednání Rady Evropy v Paříži, Robert Vokáč pro nemoc.

Z členů vlády se omlouvají Jiří Paroubek - účast na zasedání Evropské rady v Bruselu, ze stejného důvodu ministr Cyril Svoboda, Milan Urban - účast na jednání WTO v Hongkongu, a Pavel Němec - neodkladné jednání mimo Prahu.

To jsou všechno omluvy z dnešního dne.

Pan poslanec Svatopluk Karásek má náhradní kartu č. 3.

Dále bych vám ráda sdělila několik spíše organizačních záležitostí. První z nich je, jak již předseda Poslanecké sněmovny avizoval, jsou nám předloženy vrácené a zamítnutý zákon ze Senátu, u kterých již uplynula lhůta k projednání. Jedná se návrh zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 904/4, návrh zákona o pojišťování a financování vývozu, sněmovní tisk 930/4, návrh zákon o ochraně zaměstnanců, sněmovní tisk 948/3, návrh zákona o vysokých školách, sněmovní tisk 949/5, návrh zákona o majetku České republiky, sněmovní tisk 996/3, návrh zákona o zřízení ministerstev, sněmovní tisk 1000/3, návrh zákoníku práce, sněmovní tisk 1001/3, a návrh zákona o provádění celostátního referenda, sněmovní tisk 915/3. Proto tyto zákony v zastoupení předsedy Poslanecké sněmovny zařazuji do pořadu 51. schůze jako body 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251 a 252.

Tolik první upozornění.

Dříve než přistoupíme k procedurálním záležitostem, ráda bych vám ještě oznámila, že je před námi dnes zejména blok třetích čtení, a pro klubové zpravodaje bych chtěla oznámit, že u některých z těchto bodů již uplynula lhůta k projednání, tedy hodina, od které můžeme hlasovat, a u některých zatím neuplynula. Prosím, abyste si udělali poznámky. Budu říkat pouze body a řeknu, od kolika hodin je možno je projednávat. Od 13.00 hodin dnešního dne je možno projednávat body 140, 141, 142, 143 a 144, dále body 160 a 161, od 12.00 hodin je možno projednávat bod 167. Všechny ostatní, které jsou uvedeny jako třetí čtení, tedy body 147, 148, 149,152, 153, 155, 157, 158, 164, 165, 166, 168, 169 a 170, je možno projednávat.

To byla zatím tato informace

Dále ještě oznámím, že nejpozději v 11.30 hodin budeme absolvovat volby členů

prezidia Pozemkového fondu, což je také pevně zařazený bod.

A nyní je již prostor pro vaše procedurální návrhy. První má slovo pan kolega Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážená paní předsedající, chci navrhnout to, abychom zahájili dnešní jednání dokončením projednání zprávy ministra dopravy o průběhu výběrového řízení na vybírání elektronického mýtného, zkrátím to takto, protože podle mých informací včera bylo toto projednávání přerušeno a není zařazeno, kdy se dokončí. Proto navrhuji, abychom dokončili tento bod hned jako první bod dnešního jednání hlasováním o předložených pozměňovacích návrzích.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, po ukončení podrobné rozpravy jsme přerušili tento bod s tím, že se dnes ráno dohodneme, na jaké místo ho zařadíme. Je zde tedy návrh pana kolegy Talíře, abychom hlasování, které je před námi, o navržených usneseních absolvovali jako první bod našeho dnešního pořadu.

Ptám se na další procedurální návrhy. Viděla jsem pana kolegu Radko Martínka, poté pan poslanec Josef Janeček.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Vážená paní místopředsedkyně, v zájmu toho, abychom dnes probírali body velmi účelně, navrhl bych předřazení bodů 169 a 170, které mají lhůtu uplynutou, před body 147 a 148, což jsou veřejné zakázky. Důvod pro to je ten, že koncesní zákon, což jsou body 169 a 170, je výrazně jednodušší jak procedurou, tak i svým obsahem než veřejné zakázky. Doporučoval bych tedy předřadit tyto body.

Zároveň, i když nepředpokládám, že by na to došlo, ale nicméně stavební zákon, související zákony a vyvlastňovací je velmi obtížný, je sice nachystán taktéž, nicméně si myslím, že je potřeba ještě proceduru a všechny náležitosti řádně připravit, protože je tam přes 300 pozměňovacích návrhů. Proto bych doporučoval, aby body 164, 165 a 166 byly zařazeny na úterý 20. prosince. A až budou zařazovány na úterý příští týden, poprosil bych, jestli by bod 166 mohl být zařazen o dvě třetí čtení později, protože ten souvisí se zákony stavebními a souvisejícími, a také paní předsedkyně ústavněprávního výboru požadovala tuto záležitost , tak aby se právníci mohli ještě podívat na souvislosti mezi těmito zákony.

Poprosil bych, jestli by bylo možné takto upravit dnešní bod, eventuálně potom v úterý příští týden.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP