(9.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě se vás zeptám, pane ministře, jestli si přejete pevné zařazení těch bodů - stavebního zákona a zákonů souvisejících, tedy bodů 164, 165 a 166, jako pevné body úterního jednání, anebo jestli na tom netrváte.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Protože tady byl konsensus, že se tyto zákony budou projednávat, tak já nebudu situaci dále komplikovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, takže ne dnes, ale v úterý, tak zní váš návrh.

Nyní prosím pana kolegu Janečka.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, vážená paní předsedající, já bych možná tak trošku navázal na několik dní vzrušené diskuse o našem zdravotnictví, kde základním problémem je nedostatek finančních prostředků. A protože jsou možnosti, jak výrazným způsobem ušetřit finanční prostředky a jak výrazným způsobem zlepšit zdravotní stav obyvatelstva, aniž by bylo potřeba vynaložit jakoukoli energii kromě zmáčknutí zeleného knoflíku tlačítka, které máme všichni před sebou, navrhuji, abychom na úterý zařadili nový bod - tisk č. 1178, což je novela zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky. (Veselost v sále.)

Zdůvodnění je samozřejmě jasné. Chci upozornit na jednu velmi zajímavou věc, neboť naše republika by se mohla stát předmětem celosvětového výsměchu. Jde o to, že náš pan ministr se postavil proti tomu, aby -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid v jednací síni, aby bylo možno dále jednat.

 

Poslanec Josef Janeček: Takže pan ministr se postavil proti tomu, aby materie tohoto zákona byla schválena, čili jinými slovy se postavil proti omezení škod způsobených tabákovými výroby, což je v naprostém rozporu se všemi ministry, kteří se podepsali pod rámcovou úmluvu o kontrole tabáku. Je to ve světě naprosto neobvyklý jev, aby ministr zdravotnictví zaujal takovýto postoj. A protože by nás to mohlo výrazně ohrozit na prestiži, výrazně by to mohlo ohrozit prestiž České republiky, zvláště když si uvědomíme její postavení v oblasti korupčního prostředí atd., byl bych velmi rád, kdybyste tento návrh podpořili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego, a ptám se na další přihlášku k procedurálním návrhům. Není taková přihláška. Proto je před námi hlasování o těch návrzích, které zatím zazněly, a byly to celkem tři.

 

První návrh přednesl pan poslanec Talíř. Týká se včera přerušeného bodu č. 173 - Zprávy vlády o práci Ministerstva dopravy v souvislosti s vyhlášením a hodnocením veřejného výběrového řízení o zavedení systému elektronického mýtného pro nákladní automobily. Pan kolega Talíř tedy navrhuje zařadit tento bod jako první bod našeho dnešního jednání.

Zahajuji tedy hlasování s pořadovým číslem 912. Kdo je pro? Kdo je proti?

Děkuji. V hlasování s pořadovým číslem 912 se z přítomných 152 pro vyjádřilo 114, proti 3, návrh byl přijat.

 

Dále je zde návrh pana ministra Martínka, ten má dvě části. V první části navrhuje pan ministr předřadit body 169 a 170 před body 147 a 148. Jedná se v obou případech o třetí čtení, kde jde pouze o stanovení pořadí, v jakém tyto návrhy ve třetím čtení budou projednávány. Tedy návrh zní předřadit body 169 a 170 před body 147 a 148.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 913. Táži se, kdo je pro toto předřazení. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 913 se z přítomných 155 pro vyjádřilo 115, proti 2, tento návrh byl přijat.

 

Ve druhé části navrhuje pan ministr, aby body 164, 165 a 166 nebyly projednávány dnes, ale až v úterý.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 914. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 914 se z přítomných 159 poslanců pro vyjádřilo 89, proti 4, také tento návrh jsme schválili.

 

A je před námi hlasování o návrhu pana poslance Janečka. Na základě upozornění není možno tento bod zařadit, protože neuplynula ještě desetidenní lhůta, která je povinná pro to, aby bylo předloženo stanovisko vlády k tomuto návrhu. Teď jsem dostala informaci od ředitelky organizačního odboru, že není možno tento bod zařadit.

Pan poslanec Janeček se hlásí.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jsem přesvědčen, že mám pravdu, ale pokud by tomu tak nebylo, tak máme ve hře jiný návrh, který by mohl splnit totéž očekávání. V tom případě navrhuji, aby byl takto zařazen bod č. 72, tisk 932.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili netrváte na svém původním návrhu, ale chcete, aby bylo hlasováno o zařazení na úterý - rozumím tomu dobře?

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych poprosil na dnešní odpoledne; pokud to nebude přijato, tak na úterý jako první bod projednávání, tedy bod č. 72, sněmovní tisk č. 932.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Návrh jsme slyšeli, má dvě alternativy. První, abychom bod č. 72, sněmovní tisk 932, zařadili na dnešní odpoledne.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 915. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování číslo 915 skončilo. Z přítomných 159 pro hlasovalo 23, proti 17, tento návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat, aby tentýž bod, tedy bod 72, sněmovní tisk 932, byl zařazen na úterý příštího týdne jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 916. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 916 skončilo. Z přítomných 160 poslanců se pro vyjádřilo 24, proti 15, ani tento návrh nebyl přijat.

 

To byly návrhy pana kolegy Janečka. Protože jsme stále ještě u návrhů, kdy je možno podávat procedurální návrhy, hlásí se o slovo pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl, abychom v úterý projednali ještě body č. 247 a 250, jsou to body vrácené Senátem. Bod č. 247 je EGAP, bod 250 je majetek státu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Pořadí nechcete stanovit.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana kolegy Vlčka, který navrhuje zařadit body č. 247 a 250, které nám vrátil Senát, na úterý. Po hlasování dám slovo paní kolegyni Šojdrové.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 917. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 917 bylo přítomno 159, pro hlasovalo 98, proti 2, tento návrh byl přijat.

 

Nyní má slovo paní poslankyně Šojdrová, poté pan kolega Koníček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP