Neautorizováno !


 

(11.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Dovolte mi, abych odůvodnil první písemný pozměňovací návrh, který předkládám k vládnímu návrhu novely. Je to pozměňovací návrh k § 115. Jsem přesvědčen o tom, že má-li existovat alespoň elementární základ pro kariérní řád, pro motivaci postupovat na onom tarifním žebříčku, potom není možné připustit onen lineární princip, který navrhuje vláda. Proto tedy navrhuji platovou křivku změnit z podoby přímky do podoby exponenciálie. Byl jsem ujištěn jak panem policejním prezidentem, tak generálním ředitelem hasičského záchranného sboru, že přestože bude navýšen základní tarif pro příslušníky ve směnném provozu o 10 % a současně bude odebrán pětiprocentní příplatek u útvaru s celorepublikovou působností, je takováto změna vývoje tarifu ufinancovatelná.

Za druhé. Předkládám návrh, který by měl zjednodušit způsob výplat, a to v bezhotovostním styku, a za třetí, a to považuji za velmi důležité, je nová úprava § 158 a výměr výsluhových příspěvků.

Každý z nás ve všech možných pádech skloňuje velké riziko - a to je odchod příslušníků ze služebního poměru. Já jsem přesvědčen, že musí existovat motivační prvek pro to, aby ti lidé, kteří v bezpečnostních sborech jsou v tom nejproduktivnějším věku, měli důvod tam setrvat, a proto jsem přesvědčen, že výměr výsluh by se měl mezi patnáctým a dvacátým rokem, kdy příslušník je nejcennější, zvyšovat každým rokem o 3 % měsíčního služebního příjmu, za dvacátý první a další ukončený rok služby o 2 %, a teprve v poslední části, od dvacátého šestého roku dál, pouze o 1 %. Podle mne tento způsob může vést k výraznější motivaci pro příslušníky, kteří zvažují odchod, aby ve služebním poměru setrvali.

Druhý pozměňovací návrh reaguje na usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, kde skutečně dochází k tomu, že by příslušník, který odchází ze služebního poměru, neměl mít nárok na výsluhový příspěvek, je-li v zaměstnaneckém poměru od státní organizace, jestli to takto zjednodušeně mohu říci.

Vzhledem k tomu, že se vyskytly některé pochybnosti o správné formulaci navrhovaného odstavce 2 paragrafu 226, z místa ještě načítám alternativní znění odstavce 2, které zní: Ustanovení § 157 odstavec 2 se vztahuje i na příslušníky, kteří odejdou ze služebního poměru podle § 226 odstavec 1.

Dovolím si na závěr říci, že toto jsou zásadní pozměňovací návrhy, které vycházejí z toho, že ne veškeré pozměňovací návrhy, které jsem jménem ODS na jednání výboru pro obranu a bezpečnost předložil, byly přijaty a výsledný postoj poslaneckého klubu ODS k této novele i k celému zákonu bude významným způsobem formulován právě podle výsledků hlasování k těmto pozměňovacím návrhům.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Slovo má pan poslanec Radim Turek, připraví se pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji, pane předsedající. Paní poslankyně, páni poslanci, já jsem avizoval komplexní pozměňovací návrh, který jsem rozdal na lavice, a chci jenom upozornit, že jsem se dopustil v bodě 18 chyby. Nejedná se o bod 54a), ale 54b). Prosím o opravu ve stenozáznamu.

A stejně tak v odstavci 2 stejného bodu 18 chybí "s" ve výsluhovém příspěvku, takže doplňuji touto cestou i "s" do výsluhového příspěvku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Turkovi. Slova se ujme pan poslanec Antonín Seďa, připraví se pan poslanec Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci se pouze přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu k vládnímu návrhu zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, který vám byl rozdán v písemné formě na lavice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Seďovi. Nyní pan poslanec Vlastimil Ostrý, který je posledním písemně přihlášeným. - Není tomu tak, vidím přihlášky z místa.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych i já načetl krátký pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, tisk 1002. Jedná se jen o velmi krátkou změnu, a to v § 109 - Jednorázové odškodnění pozůstalých.

V dosavadním návrhu § 109 - cituji - jednorázové odškodnění pozůstalých se poskytne pozůstalému manželovi příslušníka a nezaopatřenému dítěti, 54a), a to každému ve výši 200 tis. korun, a každému rodiči příslušníka, jestliže s ním žil v domácnosti, ve výši 100 tis. korun.

Můj návrh je - cituji: § 109 Jednorázové odškodnění pozůstalých. V § 109 se mění částka na odškodnění, a to takto: Jednorázové odškodnění pozůstalých se poskytne pozůstalému manželovi příslušníka a nezaopatřenému dítěti, 54) (?), a to každému ve výši 500 tis. korun, a každému rodiči příslušníka, jestliže s ním žil v domácnosti, ve výši 100 tis. korun.

Krátké odůvodnění. Myslím si, že naštěstí těchto případů není tolik, takže zásah do státního rozpočtu nebude tak citelný, a domnívám se, že pozůstalým je tato částka ve výši 500 tis. korun oprávněná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní jsem dostal ještě jednu písemnou přihlášku, takže jí dám přednost. Písemně se přihlásil pan poslanec Ludvík Hovorka a tím předběhl z místa se hlásícího Petra Ibla, který bude následovat. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si načíst krátký pozměňovací návrh k tisku 1002, a sice v bodě 55 se v § 158 stávající text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který včetně poznámky pod čarou zní.

Odstavec 2: Nejvyšší výměra výsluhového příspěvku ke dni jeho přiznání nesmí překročit měsíčně 130 % částky, do níž se započítává plně část osobního vyměřovacího základu pro stanovení výpočtového základu pro vyměření důchodu z důchodového pojištění, 72b).

Odkaz na poznámku pod čarou 72b). § 15 a § 107 odstavec 2 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Krátké odůvodnění. Vkládaný odstavec je převzat ze znění účinného zákona č. 186/1992 Sb., o služebním poměru. V současné době tato referenční sazba činí 8400 korun. Tato částka se pravidelně valorizuje vládním nařízením. V současné době by tak maximální výše výsluhového příspěvku činila 10 920 korun, což se jeví jako přiměřené.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Nyní přihlášený pan poslanec Petr Ibl. Jinou přihlášku nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom stručně jeden nový text.

Nové znění § 48 odstavec 2: "(2) Příslušník nesmí vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu podle tohoto zákona; toto omezení se nevztahuje na případy uvedené v § 29, 31 a 33 písm. a) a na další činnosti stanovené interními akty, vydanými řediteli bezpečnostních sborů."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Iblovi. Ptám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v podrobné rozpravě. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím. Nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli hlasovat po podrobné rozpravě ve druhém čtení. Proto končím i druhé čtení tohoto bodu č. 20. Děkuji panu ministru vnitra Františku Bublanovi, děkuji zpravodajovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP