Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ptám se, kdo se další hlásí do obecné rozpravy. Pan kolega Vávra. Prosím.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, tato krátká a zcela účelová novela zákona č. 561/2004 Sb., kterou předložila skupina poslanců v čele s poslankyní Rujbrovou a poslancem Kalou, se věnuje vzdělávání dětí z nečlenských zemí EU. K tomu bych chtěl říci pár poznámek.

Na jaře letošního roku jsem byl požádán, abych se stal spolupředkladatelem jako třetí poslanec z volebního obvodu Blanenska. To jsem odmítl a byl jsem městským novinářem označen za člověka, který nechce pomoci vzdělávání dětí legálně pobývajících cizinců ze zemí, které nejsou členy Evropské unie. Účelovost návrhu se pokusím vysvětlit. V Blansku existuje firma, která zaměstnává okolo 200 zaměstnanců - občanů Mongolska, toto číslo nevím úplně přesně, kteří mají povolen legální pobyt v České republice, a zaměstnanci z Mongolska mají v Blansku celé rodiny i s dětmi. Tato firma krom toho zaměstnává ještě více než tisíc českých zaměstnanců.

Na tomto místě bych chtěl zdůraznit fakt, že i přesto, že je na Blanensku průměrná nezaměstnanost, naši občané práci, kterou provádějí občané z Mongolska, dělat nechtějí. Tento stav je jistě způsoben špatně nastaveným sociálním systémem.

Návrh je nadstandardní nad rámec dohod členských států Evropské unie, které umožňují bezplatnou výuku českého jazyka dětem státních příslušníků členských zemí Evropské unie. Návrh chce umožnit aplikovat výuku i pro děti z nečlenských států Evropské unie, aniž by byly reciproční dohody mezi Českou republikou a nečlenskými státy EU. Z tohoto důvodu pokládám návrh novely za zcela účelový, a proto jsem se nemohl stát spolupředkladatelem. Jsem přesvědčen, že pokud novelu odsouhlasíme, tak pro rozpočet krajů, obcí a možná i státu to bude mít značný dopad, protože podle statistik je u nás značné množství osob a rodin legálně u nás žijících z nečlenských zemí EU.

Z důvodů, které jsem citoval, a vzhledem k účelovosti návrhu navrhuji v prvém čtení zamítnout tisk číslo 942. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, obecnou rozpravu končím. Dávám možnost vystoupit paní navrhovatelce.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, já místo závěrečného vyjádření položím vám všem otázku, a zejména tedy těm, kteří zastávají názor, že některé děti mají být rovné a jiné rovnější. Umíte si sami sebe představit jako učitele prvé třídy základní školy, do které vám na začátku školního roku přivedou malého Vietnamce, malého Číňana, který se na vás usměje, promluví vietnamsky, promluví čínsky, a vy mu máte ze zákona poskytnout základní vzdělání srovnatelné s českými žáky? Já si to představit neumím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má nyní pan zpravodaj.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych jenom shrnul rozpravu, tak jak probíhala. V rozpravě vystoupili tři poslanci a jedna ministryně, zazněl návrh na zamítnutí. Můžeme, pane předsedající, hlasovat o tomto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zazněl návrh na zamítnutí. Prosím, abyste se přihlásili svými kartami, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 281. Kdo je pro, předložený návrh zamítnout? Kdo je proti?

Z přítomných 134 pro návrh 69, proti 42.

 

Vnímám, že bude probíhat kontrola výsledku hlasování. (Probíhá kontrola výsledku hlasování.) Prosím o sdělení, zda je námitka proti výsledku hlasování. Není. Konstatuji, že tento návrh zákona byl zamítnut.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

59.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 945/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 945/1. Z pověření Senátu předložený návrh zákona uvede paní senátorka Jitka Seitlová, kterou zde srdečně vítám a prosím, aby se ujala slova.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych odůvodnila senátní novelu zákona o volbách do Parlamentu ČR vedenou pod číslem tisku 945. Těžištěm obsahu navrhované úpravy je rozšíření možnosti výkonu volebního práva formou tzv. korespondenční volby.

Volební právo je jedním ze základních občanských práv zakotvených právními předpisy nejvyšší síly, a to Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod. Stát zajišťuje ochranu tohoto práva, je garantem a nástrojem procedury. Pro naplnění ústavního principu by tedy měla procedura umožnit skutečnou účast voličům ve volbách, neměla by vytvářet procesní ani územní bariéry pro jeho uplatnění.

Platný volební zákon stanovuje možnost účastnit se volebního práva pouze osobní účastí ve volebních místnostech, a to v poněkud omezeném časovém rozpětí - srovnejte - pouze 14 hodin během dvou dnů. Pouze v ojedinělých případech, zejména ze závažných zdravotních důvodů, může voliče v ČR navštívit s hlasovací schránkou volební komise. Nezřídka se ale občan této volby v omezeném časovém termínu na stanoveném místě nemůže prezenčně účastnit. Zvláště pro naše občany v zahraničí je reálná možnost účasti ve volbách tímto prezenčním způsobem omezena. Faktické bariéry uplatnění volebního práva vytváří jednak poměrně složité procedurální postupy, jednak velké, často tisícikilometrové, vzdálenosti, které neumožní splnit podmínku nutnou při hlasování, a to dostavit se osobně na zastupitelský úřad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP