Neautorizováno !


 

(16.10 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

To, na co se ptáte, je, zda zadávací dokumentace, která bude předložena vládě k projednání zhruba za 14 dní před vyhlášením výběrového řízení, zda to není materiál, který je připravován se záměrem vybrat jednu z technologií. Já jsem přesvědčen, že tomu tak není, a jsem přesvědčen, že právě účast renomované poradenské firmy i účast jednotlivých resortů na přípravě těch základních parametrů výběrového řízení mně dává záruku, že tato práce je objektivní.

Chci říci, že Ministerstvo dopravy bylo tím, který integroval práci jednotlivých zástupců resortů, které vláda pověřila přípravou zadávacích podmínek a základních parametrů celého systému. A musím také říci, že tento řídící výbor ve své práci dospěl k mimořádně progresivnímu názoru, který odpovídá současnému trendu v Evropě, kdy státy, které připravují tento způsob zpoplatnění komunikací, připravují ho všichni s povinnou jednotkou, která díky technologickému vývoji je miniaturizována a skutečně je standardizována pro rozhraní jak mikrovlnného systému, tak satelitního.

Vládě včera byl představeny dvě jednotky od různých výrobců. Jedna z nich byla vystavována na veletrhu v Hannoveru zhruba minulý měsíc. Tato jednotka je v parametrech, o kterých jste mluvil, že na světě neexistují. Druhá jednotka byla dokonce velikosti krabičky od zápalek, která splňuje velmi snadnou montovatelnost tím, že anténa se přilepí samolepkou na střechu a krabička se umístí na palubní jednotce a připne se do zdířky od zapalovače pod přístrojovou deskou. Ten technologický vývoj skutečně mimořádně jde dopředu.

Já jsem přesvědčený, že obchodní soutěž a zadávací řízení, které nás čeká, umožní navázat na ty progresivní technologie uplatněné v sousedních státech a že Česká republika právě se vydala správnou cestou, že nepředepsala technologii, nevázala se na technologii a sleduje zejména největší přínos ve finančním plnění pro Českou republiku. To znamená, že 60 % váhy ze všech kritérií má cena, kterou nabídne ten který uchazeč na pětileté období včetně provozních nákladů za dodávku nejen systému, ale zejména za dodávku a systémovou integraci všech technologických služeb, které k tomuto systému patří.

Jsem přesvědčený, že vláda České republiky postupuje správným směrem. Naše výsledky ocenili naposledy ve Velké Británii, kde připravují tento systém už pět let a mají ho naplánovaný, že ho spustí nebo zahájí výběry v roce 2008. Já myslím, že jsme předběhli i tu Evropu, o které prohlašujeme, že je vyspělá, a myslím si, že jsme se dostatečně poučili jak z rakouského příkladu, který je ve své koncepci zastaralý, ale zejména ve způsobu financování. Mikrovlnný systém je skutečně nezbytný pro mobilní informant vozidel. To rozhraní, které se bude používat, které bude standardizováno, používání té jednotky - musí být schopny odpovídat v režimu mikrovlnném i satelitním při určování polohy nebo stanovení polohy vozidla na té vybrané síti.

Já jsem přesvědčen na sto procent, že ten krok nebo ten způsob, který zvolila Česká republika, tak je správný, a očekávám, že skutečně v příštím roce nad výsledky se můžeme setkat, že bude do poloviny roku tento systém zprovozněn v České republice a bude sloužit tak, abychom se mohli přesvědčit, že to, co tady říkám, je skutečně pravda. (Předseda upozorňuje na časový limit.) Má to základ v dobré přípravě, kterou Ministerstvo dopravy a ostatní resorty absolvovaly.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě prosím pana poslance Plachého.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, děkuji za odpověď. Nicméně bohužel musím konstatovat, že vaše odpověď mé obavy nerozptýlila. Koneckonců život sám ukáže, komu dobro. Ze stávající podoby zadávací dokumentace - protože má interpelace vycházela ze stavu, který momentálně je, přiznám se, že neumím odhadnout vývoj v průběhu dalších několika let, nicméně momentálně jednotka, která pracuje v satelitním systému, se montuje zhruba tři hodiny na rozdíl od několika minut pro jednotku, která pracuje v systému mikrovlnném.

Otázek týkajících se zavádění elektronického mýtného v České republice je mnoho, času na tuto interpelaci je málo, a proto je položím panu ministrovi raději formou písemné interpelace, kde bude mnohem větší prostor na vlastní rozpravu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se ještě pana ministra Šimonovského - ale vše je hotovo. Děkuji. To je poslední interpelace, kterou jsme se dnes zabývali, protože náš čas mezi tím vypršel. Já tedy končím projednávání interpelací na dnešním jednacím dnu.

 

Můžeme pokročit k dalšímu bodu našeho dnešního programu, a to jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace - je to bod 139.

 

139.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Já bych vás seznámil se situací. Na pořad jednání 45. schůze byly předloženy tři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a proto požádali o zařazení na pořad schůze naší Sněmovny. Vzhledem k tomu, že jsme si dnes dopoledne odhlasovali, že tento bod bude přerušen a odpověď ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana na interpelaci Miroslava Beneše bude projednána až příští čtvrtek, měli bychom se nyní zabývat pouze odpověďmi ministra zemědělství Petra Zgarby a ministra životního prostředí Libora Ambrozka.

Upozorňuji poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu, které zní, že není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

A nyní snad tedy můžeme přistoupit k projednávání těchto odpovědí na písemné interpelace. Máme zde: Ministr zemědělství Petr Zgarba odpověděl na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci smlouvy o informačním systému pro Ministerstvo zemědělství. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1013. Mám tady přihlášku pana poslance Petra Bratského k bodu číslo 139, ale nemám tady, tuším, pana poslance Bratského, což je překvapivé, protože mi dal přihlášku. (Poslankyně Talmanová mimo mikrofon informuje předsedu.)

Dobře, já tedy omluvím jeho indispozici a udělám pauzu v jednání Sněmovny do 16 hodin 30 minut. Já to chápu tak, že pan poslanec se výslovně přihlásil a je tady a jeho indispozice je asi mimořádná. Takže já to přerušuji do 16.30 hodin a pak budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 16.20 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP