Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. února 2005 ve 14.04 hodin

Přítomno: 166 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji pátý jednací den 41. schůze Poslanecké sněmovny a přeji dobré odpoledne. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně oznámili vydání náhradní karty.

Mám tady omluvy neúčasti z dnešního jednání, které vám nejdřív přečtu. Je tady celá řada omluv pro nemoc. Pro nemoc se omlouvá paní poslankyně Marta Bayerová, Jarmila Boháčková, Michal Hašek, stejně tak pro nemoc Zdeněk Kořistka, Josef Mandík, Zdeněk Maršíček, Miloslav Vlček, Miroslav Svoboda. Smutečního obřadu se účastní místopředseda Ivan Langer, zahraniční pracovní cesty do Ománu pan poslanec Pavel Svoboda ve dnech 15. a 16. února. Nemocen je poslanec Miloš Titz a neodkladné povinnosti v zastupitelstvu města Blansko plní paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Také se stejně omlouvá pan poslanec Miloslav Kala.

Mám tady také omluvy členů vlády. Omlouvá se premiér Stanislav Gross, který je 15. a 16. 2. oficiálně na návštěvě ve Francii, a s ním také pan ministr Milan Urban. Nemocen je ministr dopravy Milan Šimonovský a na zahraniční pracovní cestě v Budapešti je ministr Zdeněk Škromach.

Nejprve vás chci seznámit se závěry dnešní porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a zástupci poslaneckých klubů.

Pan poslanec Martin Říman má náhradní kartu číslo 1.

Já jsem již avizoval při zahájení schůze před týdnem, že předložím Sněmovně k projednání vrácené návrhy zákonů ze Senátu, u kterých uplynula lhůta. Takže mi dovolte, abych začal právě tímto. Jedná se o čtyři návrhy zákonů, které nám byly vráceny ze Senátu a kterým dnes uplynula lhůta. Přečtu vám, o které se jedná. Je to návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, sněmovní tisk 648/4, návrh zákona o biocidních přípravcích, sněmovní tisk 741/3, návrh zákona o elektronických komunikacích, to je sněmovní tisk 768/6, a ten čtvrtý je návrh zákona o státní sociální podpoře, to je sněmovní tisk 806/3. Navrhuji zařadit tyto čtyři vrácené návrhy zákonů na úterý 22. února jako první čtyři body, a o tom bych vás nechal nyní hlasovat. O tom budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto čtyři návrhy zákonů jako první čtyři body na úterý 22. února, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu na zařazení?

Hlasování proběhlo tak, že má pořadové číslo 205. Přítomno bylo 111 poslanců, pro hlasovalo 83, proti 1. Tento návrh na zařazení těchto návrhů zákonů vrácených Senátem byl přijat.

 

Dále vás chci informovat, že také prezident republiky vrátil Poslanecké sněmovně dva zákony. Je to zákon o střetu zájmů, to je sněmovní tisk 550/6, a zákon o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí, to je sněmovní tisk 639/5. U těchto zákonů zatím není splněna příslušná zákonná lhůta. Bude naplněna až v pondělí 21. února. Grémium navrhuje, abychom zákony vrácené ze Senátu a zákony vrácené prezidentem projednali současně v úterý 22. února. Ale jak bylo řečeno, lhůta ještě není, takže se k tomu ještě vrátíme.

Dále navrhujeme ve středu 16. února odpoledne před pevně zařazené body zařadit ještě dva body, a to jsou body 117 - měnový vývoj, a bod 111 - zpráva veřejného ochránce práv. U obou zpráv je nutná účast předkladatelů, to je guvernéra i ombudsmana. Po všech těchto bodech pak projednáme zbylé body z bloku prvních čtení.

Paní poslankyně Horníková Zdeňka má kartu číslo 3.

Pak navrhujeme a doporučujeme, abychom ve čtvrtek 17. února projednali po písemných interpelacích zbylé body z bloku "zprávy a návrhy".Tuším, že to jsou čtyři body.

Pokud nejsou námitky, nechal bych nyní hlasovat o těchto návrzích najednou, tak jak jsem je přednesl - to znamená zařadit body 117 a 111 jako dva body před pevně zařazené body a zároveň budeme hlasovat o tom, že po písemných interpelacích ve čtvrtek zařadíme zbylé body z bloku "zprávy, návrhy". Věřím, že je to jasné a můžeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení těchto bodů, tak jak jsem přednesl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Děkuji vám. Pořadové číslo bylo 206, přítomno 136, pro hlasovalo 91, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme přejít k pořadu dnešní schůze. Ještě řeknu, že jsme si stanovili nejprve se zabývat bodem 144, pak bychom pokračovali návrhy zákonů v prvém čtení, to znamená bodem 21.

Mám tady písemnou přihlášku pana poslance Martina Doktora, který se přihlásil do rozpravy s procedurálním návrhem. Myslím, že teď je chvíle, aby ho přednesl. (Hluk v sále.) Prosím o klid!

Pane poslanče, vy máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych ve shodě s předkladatelem sněmovního tisku 801, kterým je vládní novela zákona o spotřebních daních, navrhl pevné zařazení třetího čtení na pátek tohoto týdne jako druhý bod. Důvodem k podání tohoto návrhu je fakt, že celkový součet pozměňovacích návrhů podaných v režimu druhého čtení rozšířil původní vcelku jednoduchou novelu na nepřímou novelu deseti zákonů a není možné dovolit o takové věci hlasovat dříve, než si vykomunikujeme ta rizika, která nese křížové projednávání například s novelou zákona o konkursu a jinými daňovými zákony. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP