(15.20 hodin)

Poslanec Miloš Kužvart: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové. Můj pozměňovací návrh se týká § 3 odst.1.

V § 3 odst. 1 se v první větě za výraz "využívající obnovitelné zdroje" vkládá výraz "o výkonu do 20 MW včetně, s výjimkou větrných elektráren a". Čili celé znění odst.1 je: Podpora podle tohoto zákona (dále jen podpora) se vztahuje na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů vyrobenou v zařízeních České republice využívajících obnovitelné zdroje o výkonu do 20 MW včetně, s výjimkou větrných elektráren a s výjimkou vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu výrobny nad 10 MW. V případě výroby elektřiny z biomasy se podpora vztahuje na druhy a způsoby využití biomasy, které z hlediska ochrany životního prostředí stanoví prováděcí předpis.

To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Další přihlášku nemám, také nevidím nikoho, že by se hlásil, takže podrobnou rozpravu končím.

Ptám se navrhovatele a zpravodaje, zdali chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak. Žádám pana zpravodaje, aby mě sledoval. Nepadl podle mého názoru žádný návrh, o kterém bychom teď měli hlasovat. Pan zpravodaj mě nesleduje, předpokládám tedy, že mlčení je souhlas a že se mnou souhlasí. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona.

 

Kolegyně a kolegové, nyní přistoupíme k projednávání bodu 120. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodajovi. Ukončili jsme druhé čtení zákona a já jsem otevřela bod 120, je jím

 

120.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2005
/sněmovní tisk 860/

 

Tento materiál uvede ministr zemědělství pan Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu s § 6 zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů, vám překládám k projednání návrh rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2005.

Rozpočet Pozemkového fondu na rok 2005 předpokládá příjmy ve výši 1 630 mil. Kč. Oproti minulému roku se předpokládá nárůst celkem o 30 mil. Kč. Zatímco příjmy z privatizace a nájmů nemovitostí mírně klesají, pokles mezi 7 až 8 %, nárůstu je dosahováno z prodeje státní zemědělské půdy dle zákona 95/1999 Sb. Nárůst u této položky příjmů nejen pokrývá výpadek příjmů z privatizace a nájmů nemovitostí, ale i umožňuje meziroční nárůst příjmů jako celku. Navrhovaná částka příjmů vychází z předpokládaných převodů pozemků na rok 2005 na výměře cca 75 000 ha a splátek z uzavřených smluv převodů minulých let.

Objem výdajů na rok 2005 je rozpočtován ve výši 2 481,6 mil. Kč. Ve srovnání s minulým rokem nedochází ke změnám výdajů u položky identifikace a převody majetku, výdajů spojených s privatizací, finančních náhrad, výdajů na právní zastoupení Pozemkového fondu ČR a vymáhání pohledávek a předkupního práva. Pokles o 70 mil. Kč je rozpočtován u výdajů na správu majetku, včetně demolic. U položky ostatní výdaje, kde je zakalkulováno 500 mil. Kč na dorovnání přímých plateb zemědělcům, které se budou realizovat přes Ministerstvo zemědělství České republiky.

Návrh rozpočtu byl v souladu se zákonem o Pozemkovém fondu projednán 2. 11. 2004 v prezidiu PFČR, následně 23. 11. 2004 v dozorčí radě PFČR. Oba orgány návrh rozpočtu pro rok 2005 doporučily ke schválení. Vláda ČR 8. 12. 2004 projednala tento materiál a v usnesení číslo 1244 jej doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ke schválení.

Dne 19. ledna 2005 na své 43. schůzi předložený rozpočet projednal zemědělský výbor a doporučuje jej ve svém usnesení číslo 137 Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR schválit ve znění pozměňovacího návrhu, kterým se zvyšují ostatní výdaje z 500 mil. Kč na 700 mil. Kč. Tyto prostředky budou použity k doplnění zdrojů kapitoly Ministerstva zemědělství přednostně pro vodní hospodářství a pozemkové úpravy roku 2005.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 860/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Josef Mandík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru ze 43. schůze k návrhu rozpočtu Pozemkového fondu ČR na rok 2005, sněmovní tisk 860.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodní slově Ing. Miroslava Tomana a (?) státního tajemníka ministerstva zemědělství a zpravodajské zprávě poslance Mandíka doporučuje Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu PFČR na rok 2005 schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Pokud tomu tak není, všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Zde bych poprosila pana zpravodaje, aby odkázal na usnesení, které už citoval, nicméně v podrobné rozpravě by mělo být předneseno.

 

Poslanec Josef Mandík: Paní předsedající, myslím si, že je třeba odkázat jenom na usnesení zemědělského výboru, které bylo všem rozdáno, a v tomto duchu nechat hlasovat o rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2005.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování. Ještě předtím se pokusím přivolat naše kolegy, kteří jsou v předsálí a chtějí o tomto návrhu usnesení hlasovat. Odhlásím vás a prosím, abyste se všichni přihlásili svými kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej přijal a doporučuje Poslanecké sněmovně zemědělský výbor. Domnívám se, že již můžeme hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 204: Z přítomných 97 poslanců pro hlasovalo 72, proti 10. Návrh usnesení byl přijat.

 

Dámy a pánové, končím projednávání bodu 120, končím také dnešní jednací den, přeji vám příjemný víkend. Sejdeme se v úterý ve 14 hodin.

 

(Jednání skončilo v 15.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP