(11.20 hodin)
(pokračuje Bublan)

A dnes, co zde slyším, tak je pouze všechno jenom o těch penězích a výsluhách.

Ten zákon potřebují obyčejní policisté, potřebují ho jejich nadřízení, potřebují ho jejich vedoucí a potřebuje ho i ministr vnitra. Potřebuje ho proto, aby ta policie byla lepší, aby měla lepší řád, lepší strukturu a aby lidé, kteří zde budou pracovat, měli také nějakou vizi, že ta práce bude pro ně nejenom uspokojující, ale také jim dá nějaké lepší výhledy do budoucna.

Já budu respektovat to, pokud projde senátní verze, a budu rád spolupracovat na tom, aby vznikla nějaká novela, která by systematicky řešila všechny bezpečnostní sbory, všechny příslušníky, ať již policejních nebo armádních složek. Ale současně bych vás chtěl požádat, aby v tomto období policisté, hasiči a všichni ostatní příslušníci nebyli terčem těch mediálních a jiných politických ataků, protože napětí, které v tomto sboru je, je příliš velké, a pokud se stane to, že nebude přijat zákon o služebním poměru nebo bude odložen a současně ještě budou muset snášet ostatní ataky, obávám se, že by to mohlo vzbudit dost velkou nevoli a možná i odchod některých lidí.

Nejsem odpůrcem novely, nejsem odpůrcem nějakého systematického řešení, ale současně bych vás chtěl vyzvat, abyste pochopili situaci, která teď v těchto sborech je - to očekávání, to napětí a možná i to zklamání. Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. Kdo se další hlásí do rozpravy? Již žádnou přihlášku nemám, rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování nejprve podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o změně některých zákonů v návaznosti na realizaci reformy veřejných financí v oblasti odměňování, podle sněmovního tisku 680/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 680/5."

Odhlásil jsem vás. (Probíhá nová registrace.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 152. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro návrh 109, proti 57. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní bychom měli hlasovat o doprovodných usneseních, která zazněla. (Stále probíhá kontrola hlasování.) Přiznám se, že nevím, co teď je kontrolováno. Ten rozdíl byl velký. Možná se kontrolujete, kolegové, navzájem, ale to můžete i později.

Přikročíme k hlasování o doprovodných usneseních, a to v pořadí, jak zazněla. Nejprve pan kolega Kasal. Prosím, aby svůj návrh ještě jednou přečetl. Poté požádám pana poslance Recmana.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, učiním tak. Pouze mi dovolte, abych sdělil svůj názor na proces. Domnívám se, že ta usnesení stojí vedle sebe, mohou být přijata obě, nijak se neovlivňují. V případě, že by byla přijata obě, nemyslím si, že je nezbytné hlasovat o nich jako o celku, protože se míjejí svým směřováním i svým cílem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jistě, souhlasím.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, text, který jsem připravil, zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby neprodleně připravila takovou legislativní úpravu a navrhla takový způsob legislativního procesu, který by v roce 2005 zabezpečil zachování platu poslanců, senátorů a členů vlády na úrovni roku 2004."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nejprve nechám hlasovat o tomto. (Poslanec Kováčik se dožaduje přečtení i druhého návrhu doprovodného usnesení.) A poprosím pana předsedu Kováčika, aby se pokusil vyslechnout můj chabý hlas, který již před chvílí říkal, že oba dva navrhovatelé budou mít možnost opakovaně přednést návrh doprovodného usnesení.

 

V tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec - místopředseda Sněmovny Kasal.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 153. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 187 pro návrh 37, proti 17. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní prosím pana kolegu Recmana, aby nám ještě jednou přednesl návrh doprovodného usnesení, které navrhuje on.

 

Poslanec Svatomír Recman: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zpracovala novely zákonů o platech a odměnách státních zaměstnanců, ústavních činitelů, soudců, státních zástupců, vedoucích ústředních orgánů, zastupitelů obecních a krajských zastupitelstev a vedoucích jimi zřízených organizací, včetně systému valorizace, a předložila Poslanecké sněmovně do 30. června 2005."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 154. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Ze 192 přítomných pro návrh 124, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto návrhu. (Změna předsedajícího.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, budeme pokračovat projednáváním bodu

 

99.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 754/ - třetí čtení

 

Paní senátorka Soňa Paukrtová již sedí u stolku zpravodajů a prosím, aby se slova ujal, chce-li, zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Václav Votava. (Nepřeje si vystoupit.) Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 754/3.

Otevírám rozpravu a jako první v rozpravě vystoupí paní senátorka Paukrtová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP