(11.10 hodin)
(pokračuje Recman)

Poslanecký klub KSČM podpořil návrh tohoto zákona ve znění, jak byl schválen v Poslanecké sněmovně, a většinově si tento názor zachoval. To znamená, že většinově nepodpoříme návrh ve znění předloženém Senátem.

Nicméně chci říci a ubezpečit, a mnozí z vás si to pamatují z minulosti, že poslanci KSČM navrhovali způsob, jak řešit platy ústavních činitelů, a to řešením systémovým. Jsme přesvědčeni o tom, že je třeba tuto úpravu přijmout, abychom se každoročně znovu nedostávali do schizofrenní situace, kdy buď zmrazujeme platy ústavních činitelů, nebo se hovoří o jejich valorizaci a úpravách. Víme, že je to téma mediálně velice populární. Myslím, že takové sebemrskačství není správné. Skutečně bychom mohli, a šance zde je, ještě do konce volebního období přijmout takové systémové opatření, které by to vyřešilo nejen pro nás, ale i pro kolegy, kteří nastoupí po volbách v roce 2006.

Myslím, že námětem, od čeho bychom se mohli odrazit při zpracování novel těchto zákonů ve vládě, by neměl být plat nejvyššího státního úředníka v platové normě, ale mohlo by se to odvíjet např. od průměrného platu v České republice nebo od životního minima a určitým koeficientem upravit základnu pro platy ústavních činitelů a dalších státních zaměstnanců. To chci podtrhnout jako námět na doplnění tohoto usnesení.

Jsem přesvědčen o tom - a chci vás závěrem svého vystoupení požádat, abyste podpořili návrh usnesení, které jsem přednesl - že to vystihuje poněkud lépe a šířeji problematiku platů ústavních činitelů než návrh pana místopředsedy Kasala a svým způsobem dává mantinely a hranice v širším slova smyslu pro vládu, aby to mohla připravit pro příští rok. Jsem přesvědčen o tom, že šest měsíců je dostatečně dlouhá doba na to, aby to vláda projednala a předložila v Poslanecké sněmovně. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto bylo poslední vystoupení zatím přihlášených kolegů v rozpravě. O slovo požádal ještě pan kolega Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Recman velmi pravděpodobně nepostřehl, že můj návrh usnesení se týká případu, kdy bude schválena verze senátní. Byl bych rád, kdyby toto vzal na vědomí. Potom možná půlroční odložení v jeho usnesení nebude tím pravým. Byl bych rád, kdyby korigoval své vyjádření v porovnávání obou návrhů. Ony se totiž míjejí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě bude reagovat pan poslanec Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Samozřejmě vnímám, pane místopředsedo, a odpovídám prostřednictvím pana předsedajícího, nicméně jsem navrhoval do 30. 6. Nic nebrání, pokud to vláda zpracuje v lednu, únoru, březnu. Já jsem tam dal konečnou hranici, o které si myslím, že je maximální. Nicméně mé usnesení nebrání, aby to bylo v průběhu celého pololetí. Čím dřív, tím líp.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Věřím, že si to kolegové už vyjasnili. Kdo se ještě hlásí do rozpravy? Pan ministr Škromach. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, znovu bych upozornil na to, co zde už řekl pan ministr financí Sobotka. Řekl to v podstatě jménem vlády. Jestliže projde senátní verze, vláda předloží návrh na úpravu platů ústavních a dalších činitelů. Myslím, že pokud by bylo usnesení, mělo by být, že Poslanecká sněmovna takový zákon přijme. Ale vláda tento zákon předloží. Považuji toto usnesení za nadbytečné.

Jiná je otázka toho, co předložili poslanci za KSČM. Zde je věc složitější, protože pokud by to měla být otázka řešení všech zákonů, které slouží k odměňování zaměstnanců ve státní a veřejné správě plus ústavních činitelů, věc je trochu složitější a bylo by asi potřeba možná ještě říci, co se pod tím míní. Zda a jakým způsobem platy upravit a jak je nasměrovat. Víme, že z minula jsou zde určité problémy s tím, že došlo k posunu mezi jednotlivými skupinami zaměstnanců ve státní a veřejné správě. Samozřejmě si uvědomujeme, že je potřeba celý systém odměňování řešit i vzhledem k situaci v oblasti služebních zákonů, ale pak návrh usnesení je řekl bych trochu obecný a bude asi potřeba případně o tom vést nějaká jednání.

Myslím, že snaha zde je. Vnímám to, ale znovu důrazně musím říci, že vláda nepotřebuje usnesení Poslanecké sněmovny k tomu, aby navrhla opětovné zmrazení nebo úpravu zákona o platech ústavních činitelů a dalších, abychom to v podstatě vrátili do stavu, aby roční plat ústavních činitelů se v příštím roce nezvyšoval. Myslím, že pan ministr Sobotka to zde jasně řekl. Já si dovolím to znovu zdůraznit za vládu. Čili toto usnesení víceméně považuji za nadbytečné v podobě, jak je předneseno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan ministr vnitra Bublan. Omlouvám se, pane ministře. Ještě předtím předseda klubu KSČ kolega Kováčik, poté vy.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, tak jsem měl chvilku dojem, že se ministr práce a sociálních věcí snad bojí práce na novém zákoně, který jsme zde navrhli, ale není to tak. Vím, že pan kolega Škromach je skutečně pracovitý člověk.

Ale přece jen bych rád z tohoto místa upřesnil, o co nám jde návrhem usnesení. Jde nám o to, aby - a všimněte si, že podporujeme snahu vlády v těchto oblastech - zákony, které v tomto směru vláda, jak věřím, nejpozději do pololetí předloží, vyřešily neodůvodněné rozdíly mezi jednotlivými řekněme skoro naroveň postavenými skupinami zaměstnanců či jiných lidí placených státem, aby nebyly neodůvodněné rozdíly mezi příjmy například vojenskými a hasičskými. Jde nám také o to, aby celý systém - a proto říkáme komplexní systémové řešení - reagoval na to, že v této republice pořád ještě - a byla v uplynulých týdnech řeč o zemědělcích - čistý příjem zemědělce, alespoň čistý plat, abych byl přesnější, zemědělce nedosahuje deseti tisíc korun. Aby tento systém reflektoval, že jsou tu příjmové skupiny obyvatel, které nepracují méně než některé jiné a jsou placeny státem a mají neodůvodněně nízké platy. Pak si stěžujeme, že to či ono ve státní či veřejné správě nefunguje.

Prosím tedy, aby náš návrh doprovodného usnesení byl chápán jako podaná ruka ke komplexnímu systémovému řešení, které by nestavělo jednotlivé skupiny zaměstnanců státu a v širším pojetí i obyvatel a občanů této země vzájemně proti sobě. A tím třeba i proti vládě a nám politikům.

Děkuji vám za pozornost a za skutečně chladné uvažování při podpoře tohoto našeho návrhu doprovodného usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo pan ministr Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi jenom krátké vyjádření, abych trochu uklidnil své vlastní svědomí. Pokud projde senátní návrh tohoto zákona - a jak to tak vidím, většina se k tomu přiklání - je to vaše právo a já nemám moc to zpochybňovat. Ale chci říci jednu věc. Policisté se připravovali na tento zákon čtyři roky, doplňovali si vzdělání, byli plni očekávání a nikdo z policistů nechápal nový zákon jako zákon o penězích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP