Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. listopadu 2004 v 9.01 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, paní poslankyně a poslanci - chtěla bych říci i členové vlády, ale nemám v tuto chvíli komu - dovolte mi, abych zahájila druhý jednací den 38. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni zaregistrovali vašimi identifikačními kartami. Kdo z vás má náhradní kartu, prosím, aby mi číslo této karty oznámil.

Nyní vás seznámím s omluvami z dnešního jednání. Z poslanců se omlouvají paní Jarmila Boháčková pro nemoc, místopředseda Ivan Langer pro účast na mezinárodní konferenci Efektivní stát, pan poslanec Josef Švarcbek pro nemoc. Z členů vlády se omlouvají pan ministr Pavel Dostál, který je v rekonvalescenci, pan ministr Martin Jahn pro zahraniční pracovní cestu, pan poslanec Pavel Němec pro neodkladná jednání mimo Prahu. Tolik omluvy z dnešního jednání.

Pan poslanec Jiří Bílý má náhradní kartu č. 12, pan poslanec Jan Vidím náhradní kartu č. 3.

Dnešní den bychom měli zahájit projednáváním bodů z bloku třetích čtení, nejprve bodem 58 a potom dalšími podle schváleného pořadí. Bod 58 je rozpočtové určení daní.

O slovo se písemně hlásí pan poslanec Stanislav Fischer, poté pan poslanec Hojda a pan poslanec Beneš. Nejprve pan poslanec Fischer.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové dovolte, abych přednesl dva návrhy na úpravu programu jednání 38. schůze Poslanecké sněmovny. Prvním návrhem chci požádat Poslaneckou sněmovnu, aby v souvislosti se včerejším zkrácením lhůty na projednání ve výborech tisku č. 719, tj. dohoda o statutu spolupracujícího státu mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic EUMETSAT, o 25 dnů a dle doporučení zahraničního výboru zařadila dodatečně projednání tohoto tisku ve druhém čtení na program pátečního jednání jako první bod ráno. Tím bude umožněno ukončit legislativní proces ještě letos, protože Senát již tuto dohodu schválil a nová smlouva může vstoupit v platnost od Nového roku, jak je žádoucí.

Jako druhou změnu chci navrhnout přesun bodu 68 našeho programu, a sice projednat návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ve věci zjištění osobní odpovědnosti za škody způsobené povodněmi v srpnu 2002 ještě dnes. Zde musíme rozhodnout jako který bod. Navrhoval jsem jako třetí bod po ukončení jednání o tisku 373. To bude ale až odpoledne…

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o klid, abychom slyšeli návrhy pana poslance.

 

Poslanec Stanislav Fischer: V tom případě je obava, že nestihneme termíny. V případě schválení zřízení této komise by bylo žádoucí, aby volební komise vyhlásila termín podání kandidatur do komise a v pátek se toto mohlo uzavřít volbami členů komise. Proto by bylo žádoucí, aby byl tento bod projednán ještě dopoledne, případně kdyby to nebylo možné hned teď nebo v dopoledních hodinách, tak potom zařadit jako druhý bod odpoledního jednání. Dostali jste již návrh usnesení k tomuto bodu. Řeknu k tomu ještě několik slov při jednání o tomto bodu. Jsou tam dvě drobné chyby, které opravím.

Děkuji za pozornost a prosím vás o schválení těchto návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Hojda, poté pan poslanec Beneš a poté pan poslanec Skopal.

Ještě oznámím dvě náhradní karty. Pan poslanec Tomáš Teplík má náhradní kartu č. 7, paní poslankyně Hana Šedivá č. 4.

Důrazně žádám o klid v jednací síni! Pane poslanče, zkuste to.

 

Poslanec Pavel Hojda: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navázal bych na předchozí bod. V případě, že Poslanecká sněmovna odhlasuje můj návrh, bylo by možné projednat ustanovení vyšetřovací komise před zahájením volebních bodů. Ráno se sešla volební komise a navrhuje Poslanecké sněmovně, aby body č. 69 a 70, to je volba a návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky a návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, aby se tyto dva body uskutečnily dnes před polední přestávkou. Navrhuji, aby volební body byly zahájeny půl hodiny před volební přestávkou, protože volební komise navrhuje u těchto dvou bodů volbu tajnou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se na vás obrátil se žádostí na zařazení nového bodu do programu jednání. Jak jistě víte, včera odpoledne proběhlo druhé čtení sněmovního tisku č. 758, což je novela zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. Ve druhém čtení nebyly podány žádné pozměňovací návrhy a ani žádné jiné návrhy, a nic tedy nebrání tomu, aby se Sněmovna zabývala ve třetím čtení projednáním tohoto návrhu bezprostředně. Bylo by to velmi důležité z důvodu, že zákon má vstoupit v platnost ještě v tomto roce. Proto po dohodě se zpravodajem navrhuji, aby třetí čtení tohoto návrhu bylo projednáno dnes jako první bod okamžitě po zahájení bloku třetích čtení. Doufám, že to nebude dlouhá procedura a že této žádosti vyhovíte. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Nyní se hlásí pan poslanec Skopal, poté pan poslanec Titz.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych i já zařadil nový bod. Jistě víte, že včera proběhlo druhé čtení senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Navrhl bych třetí čtení tohoto sněmovního tisku 754 na pátek jako druhý bod. Pokud vím, kolega Fischer navrhoval jako první bod třetí čtení jiného tisku, proto jako druhý bod v pátek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní se přihlásil o slovo pan ministr Cyril Svoboda. Má slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP