(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Protože jsem navrhl, aby tento den, 25. června, v pátek sněmovna nejednala, bude nutné, aby ministr svůj návrh upravil. Hlasovat dám tedy jen o první části návrhu pana ministra Urbana.

Pak je tu další návrh, to je návrh předsedy zahraničního výboru. Poslanec Vladimír Laštůvka požádal zařadit bod č. 127 návrhu pořadu na úterý 29. června jako první bod. Pan poslanec Laštůvka také navrhl vyřadit bod 74 z pořadu 33. schůze. To je další bod, který budeme hlasovat.

Navrhuji tedy pevné zařazení bodu 117, což je Informace o stanoviscích, která bude česká vláda zastávat na jednání Evropské rady. Navrhuji to zařadit na středu 16. června jako první bod dopoledního jednání. To je tedy zítra od devíti hodin.

Do bloku voleb za bod 116 našeho pořadu navrhuji zařadit nový bod, a to Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu.

Na základě jednání dnešního grémia také navrhuji, abychom body 30 až 37 návrhu pořadu, což jsou návrhy zákonů vrácené Senátem, projednali ve čtvrtek 24. června jako první body dopoledního jednání.

Ještě bych vás chtěl upozornit, že předseda vlády Vladimír Špidla z vážných důvodů, jednání Evropské rady v Bruselu, omlouvá svou nepřítomnost ve sněmovně na čtvrtek 17. června, což vám sděluji teď především v souvislosti s projednáváním ústních a písemných interpelací ve čtvrtek tohoto týdne; tedy premiér bude v té době na jednání Evropské rady.

Dále vás chci informovat, že v minulém týdnu vrátil Senát návrh zákona o ochraně utajovaných skutečností, to je sněmovní tisk 636/1, u kterého uplyne lhůta 18. června, takže až od pátku tohoto týdne se můžeme dále tímto materiálem zabývat.

Během dnešního dne vám byl rozdán ještě návrh zákona o rodině, to je sněmovní tisk 413/6, a návrh zákona o archivnictví, což je sněmovní tisk 428/4. Prosím, abyste počítali s tím, že pořad 33. schůze o tyto body doplníme v okamžiku, kdy uplyne zákonná lhůta.

To jsou všechno body, o kterých se jednalo na grémiu dnes dopoledne, a byla na nich řekněme shoda. Nyní prosím, vážení kolegové, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám tady písemné přihlášky...

Paní poslankyně Horníková má náhradní kartu č. 23.

Mám tady písemné přihlášky do rozpravy, které podali pan poslanec Skopal, Petr Nečas, Karel Sehoř, Alena Páralová. Hlásí se pan poslanec Kala, pan poslanec Janeček, Kováčik, Sýkora, Dostál. Ještě se hlásí paní poslankyně Rusová a Šedivá, poslanec Vrbík. (Velký hluk v sále.)

Pan ministr Kostelka se vyjádří k návrhu, který jsem už podal a který tady vznesl pan poslanec Laštůvka. Udělím panu ministrovi slovo, neb říká, že v návrhu pana poslance Laštůvky je problém. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Pane předsedo, já bych poprosil o změnu termínu k parlamentnímu tisku 694, to znamená vyslovení souhlasu s působením sil a prostředků Armády České republiky v operacích sil rychlé reakce NATO /NATO Response Force - NRF/ a jeho pevné zařazení na 24., protože účinnost případného souhlasu je dnem 27. 29. je pro jednání pozdě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom se zeptám, jestli jste o této věci jednal s poslancem Laštůvkou.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Já jsem s ním mluvil. Je v Sýrii. Budeme mít schůzku v pátek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže můžeme upravit jeho návrh v duchu, jak jste sdělil. Dobře, děkuji.

Nyní budu postupovat podle pořadí, jak jsem vám nahlásil a jak se hlásili poslanci. První se mi písemně přihlásil pan poslanec Skopal. První udělím slovo panu poslanci Skopalovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych požádal o přeřazení několika bodů, protože nebyly ještě projednány ve výborech. V zemědělském výboru ještě nebyl projednán bod č. 7, 8 a 9. U bodu č. 7 se jedná o tisk č. 555, u bodu č. 8 se jedná o tisk č. 375. U bodu č. 9 se jedná o tisk č. 553, a poté ještě bod 11, který nebyl ještě projednán ve výboru pro evropské záležitosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP