(16.20 hodin)

Poslankyně Milada Emmerová: Dalším návrhem je návrh poslance Cabrnocha na změnu názvu předkládaného zákona. Protože návrh nemáme písemně, přečtu jej: vládní návrh zákona o snížení dávek v nemoci, dávek v mateřství a dávek při ošetřování nemocného dítěte a o změně dalších zákonů.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vzhledem k nepřesnosti nedoporučuji.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Rovněž nedoporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 55. Kdo souhlasí s předneseným návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 189 poslanců bylo pro 58, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Nyní by mělo následovat hlasování o zákonu jako celku, poté o doprovodných usnesení, resp. dvou návrzích k protinávrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přistoupíme k hlasování o celém předloženém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se zkracuje doba, po kterou je představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům a státním zástupcům poskytován plat při dočasné neschopnosti k výkonu funkce, a kterým se stanoví některá opatření v nemocenském pojištění a v důchodovém pojištění, podle sněmovního tisku 43, ve znění nyní schválených pozměňujících návrhů.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 56, které nyní zahajuji. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 56 bylo z přítomných 187 poslanců pro 106, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Nyní bychom měli hlasovat o doprovodném usnesení, které jsem předkládala já jako protinávrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní zpravodajko, že vás přerušuji. Po poradě s legislativou by mělo následovat hlasování nejprve o návrhu doprovodného usnesení pana poslance Cabrnocha. Nebude-li přijat, bude hlasováno o vašem návrhu. Prosím, abyste tedy přednesla návrh pana poslance Cabrnocha.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Tento návrh zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby předložila sněmovně návrh změny úpravy nemocenského pojištění tak, aby bylo provázáno s pojištěním úrazovým a zdravotním, a to do jednoho roku."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zahajuji hlasování pořadové číslo 57. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 57 z přítomných 190 poslanců bylo pro 59, proti 95. Návrh nebyl přijat.

 

V tom případě je hlasovatelný váš návrh, paní zpravodajko. Prosím, abyste přečetla text vámi navrhovaného doprovodného usnesení.

 

Poslankyně Milada Emmerová: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby do jednoho roku předložila návrh změny zákona o nemocenském pojištění."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 58, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 58 z přítomných 190 poslanců bylo pro 127, proti 10. Návrh doprovodného usnesení byl přijat.

 

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, kterým je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení
některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů
/sněmovní tisk44/ - zkrácené jednání

 

Otevírám rozpravu a táži se, zda se do ní někdo hlásí. Nevidím žádnou přihlášku do rozpravy, proto ji končím.

Táži se ještě na závěrečná slova pana ministra a paní zpravodajky. Nechtějí. Proto můžeme přistoupit k hlasování o návrhu tohoto zákona. Opět poprosím paní zpravodajku, aby nás tímto hlasováním provedla.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Paní místopředsedkyně, vážení přítomní, opět bych zrekapitulovala průběh druhého čtení tohoto návrhu. Celkem vystoupili v obecné i podrobné rozpravě čtyři poslanci. Původní návrh na zamítnutí nebyl přijat. Pozměňovací návrh poslance Janečka byl podmíněný přijetím zákona předchozího. Proto jej nepodávám. Nyní je možné hlasovat jednak o usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, potom o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili navrhujete, abychom nejdříve hlasovali o usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví? Dobře. Víme, o čem budeme hlasovat. Prosím proto, abychom se k tomuto návrhu vyslovili v hlasování, které bude mít číslo 59.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP