(18.20 hodin)

(pokračuje Severa)

Jsem si jist, že by tady měla zaznít odpověď, na kterou jsem položil otázku, a na tu otázku jsem nedostal odpověď, to je směrem k předsedovi mediální komise, jestli nezvážil svoje selhání, a já to za selhání považuji, že nesvolal jednání komise, nehledal platformu pro jednání, nehledal styčné body, možná by situace nedošla tak daleko, jak došla. Skutečně nechci vyvolávat vášně, ale kladu otázku proto, že se tady mnozí rozčilují, a mně se zdá, že by se měli rozčilovat na sebe, protože se dalo v tomto problému učinit více.

Rád bych, abychom tady diskusi neprodlužovali jen proto, že chceme převrátit - dejme tomu - více viny nebo více pozornosti na toho druhého. Nevěřím nějakému zosnování z jedné strany těchto intrik nebo těchto událostí. Myslím si, že se to vymklo jakémukoli řízení v nějakém určitém bodě. Myslím si, že na to nejvíce doplatili lidé, kterých se to přímo týkalo, kterých se to bude týkat i do budoucnosti, budou mít velmi těžkou pozici, budou muset dokázat, že je to nějak nepoznamenalo. Teď myslím redaktory, kteří budou muset být nestranní, budou muset dokázat lidé v řídicích funkcích, že jsou schopni řídit nestranně instituci zvanou Česká televize, a myslím si, že to nebude vůbec jednoduché.

Položil jsem tady jednu otázku, možná na ni nedostanu odpověď, ale vystoupil jsem proto, že si myslím, že nemusíme opakovat maraton z minulého týdne, a zakončím to zkráceným výrokem Winstona Churchilla, který říkal, že ve válce musí být rozhodnost a v míru velkorysost.

Děkuji všem, kteří v tomto směru alespoň trochu k tomuto výroku přiblíží svoje jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Jan Zahradil, připraví se pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, děkuji vám za slovo. Dostal jsem jakousi neoficiální informaci o tom, že přímý přenos z Poslanecké sněmovny se odehrává potichu, tj. bez zvuku. Nevím, zda informace je pravdivá, nebo nikoli.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, teď mi tuto informaci sdělil pan poslanec Ivan David a přiznám se, že nejsem v tuto chvíli schopen odpovědět na otázku, co je toho příčinou, a snažím se v tom nehledat žádný špatný záměr či úmysl.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pan ministr Dostál mě informoval v tuto chvíli, že se jedná o jakési technické nedopatření, jehož příčina se v tuto chvíli hledá.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, potom mohu v tuto chvíli, tj. v 18.24 hodin, přerušit jednání do 18.30 hodin kvůli této technické závadě. Přerušuji jednání do 18.30 hodin. Omlouvám se všem kolegyním a kolegům.

 

(Jednání přerušeno v 18.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP