Úterý 19. května 1987

Pri poslaneckých prieskumoch v rade podnikov sme sa presvedčili, že už vlastné zostavovanie úloh štátneho cieľového programu vykonáva sa prevažne administratívne. Zaraďované sú úlohy, ktoré vyhovujú stanoveným kritériám, ale bez podrobnejšej analýzy a istoty konečného efektu. Tam, kde sa výsledky úspor priamo premietajú do hospodárenia vlastného podniku, vykazované úspory sú skutočne reálne. V tých prípadoch - a ako príklad môžem uviesť naše poznatky z prieskumu v Severoslovenských celulózkach a papierňach Ružomberok - premietajú dosiahnuté úspory priamo do technicko-hospodárskych noriem. Ide teda o priamu väzbu štátnej úlohy na hmotnú zainteresovanosť pracujúcich. Domnievam sa, že tento typ je v úplnom súlade so zásadami prestavby ekonomického mechanizmu u nás.

Ako máme však posudzovať opačné poznatky získané v prípadoch, keď ide o úlohu realizovanú v jednom rezorte, s úsporami v druhom rezorte? Stačí uviesť fakty napríklad o úlohe č. 24-601 s názvom Minerálne vlákna II - Nová Baňa. Investičná výstavba s nákladmi vyše 300 mil. Kčs má zabezpečiť výrobu 30 tis. ton izolačných materiálov. Úspory palív a energie z tejto jedinej akcie majú dosiahnuť 8 % z úspor celého štátneho cieľového programu. Ide teda o najvýznamnejšiu akciu celého programu.

Celú situáciu som si overila najskôr v podniku a Výskumnom ústave pozemného staviteľstva v Bratislave a potom som sa obrátila listom na ministra priemyslu SSR, ktorý zabezpečuje výrobu izolačných materiálov, ako aj na ministrov stavebníctva Českej a Slovenskej socialistickej republiky. Okrem toho som konzultovala aj názor Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj. Zo všetkých strán som bola ubezpečená, že vec je v poriadku. Ja však tento pocit nemám. Prečo?

Výroba bude začatá, ako sa zdá, aj cez určité ťažkosti v termíne. Odbyt je formálne zaistený prísľubom odberu od n. p. Stavivá. Nie sú však splnené základné predpoklady cieľového programu, pretože tento typ izolačného materiálu nie je zahrnutý do stavebných projektov, čo vyžaduje najmenej dva roky pre projekciu a schvaľovacie pokračovanie. Tiež cena je v porovnaní s doposiaľ používanými, ale nedostaťkovými doskami z pevného polystyrénu takmer dvojnásobná. Pritom však ide podľa stanoviska stavebníctva v podstate o náhradu penového polystyrénu a v tom prípade nezodpovedá rast výrobných nákladov a tým aj ceny - zlepšeniu úžitkových vlastností výrobku. Navyše má výskumný ústav pozemného staviteľstva určité technické a hygienické výhrady a vyžaduje praktické overenie aspoň na tridsiatich bytových jednotkách.

Aký záver z toho plynie pre štátny cieľový program 02?

Ministerstvo priemyslu SSR vykáže množstvo vyrobeného izolačného materiálu. Potrebné bude donútiť stavebníctvo aplikovať drahší materiál pri neprekročiteľnom limite nákladov na bytovú jednotku. Nakoniec národné výbory majú inkasovať úspory energie. V skutočnosti, a to len v najlepšom prípade, bude väčšina izolačného materiálu rozpredaná obyvateľstvu. Nezabezpečenie hlavného smeru odbytu cez veľké stavebníctvo, nezabezpečuje teda ani efektívne úspory v zmysle štátneho cieľového programu. To znamená len fiktívne vykazovanie splnenej úlohy v jednom rezorte bez skutočne dosiahnutých úspor v druhom rezorte.

Domnievam sa, že v celom procese tak prípravy, ako aj realizácie i v následnej kontrole chýba skutočne konkrétna koordinátorská činnosť Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj. Vo všetkých podnikoch, ktoré sme navštívili, sa poukazovalo práve na nedostatok vecných koordinačných prístupov práve zo strany komisie.

Rovnaké námietky je potrebné vzniesť aj voči vykazovaným úsporám. Vecná kontrola skutočne dosiahnutých výsledkov na mieste sa totiž prakticky nevykonáva.

Zaujímala som sa preto zvlášť o jediný objektívny kontrolný orgán - Štátnu energetickú inšpekciu ČSR a SSR, ktorý by logicky prichádzal do úvahy. Zistila som, že vo vzťahu k štátnemu cieľovému programu 02 nemá Štátna energetická inšpekcia priamu väzbu. Kontrolu plnenia úloh štátneho cieľového programu 02 uskutočňuje len náhodne, na žiadosť Energetickej komisie vlády ČSSR. Výsledky týchto kontrol odhalili u Ministerstva obchodu ČSR nedostatky u 68 % kontrolovaných úloh, u Ministerstva výživy ČSR u 78 %, u Federálneho ministerstva elektrotechnického priemyslu u 54 %; dobrá situácia nie je ani v podnikoch rezortu Federálneho ministerstva palív a energetiky. Zistené bolo pritom, že plánovanie a vyhodnocovanie úspor sa robí prevažne na základe odhadu. Často dochádza k nesprávnym prepočtom plánovaných a vykazovaných úspor a tým k ich skresľovaniu. Do plánu a vykazovaného plnenia sú zaraďované racionalizačné opatrenia, ktoré nemajú racionalizačný charakter, nie sú založené na vedeckotechnickom rozvoji. Viac sú drobnými opatreniami tzv. údržbárskeho charakteru, ktoré vyplývajú z povínností organizácie, alebo už boli vykazované v predchádzajúcich rokoch. Z toho je možné konštatovať, že aj konečné výsledky za 7. päťročnicu sú v skutočnosti nižšie ako uvádza štatistika. Rovnakú kvalitu majú aj úspory, o ktoré sa opierajú konečné ciele 8. päťročnice.

Súdružky a súdruhovia, ak zhrnieme poznatky získané v priebehu prípravy 3. schôdze Snemovne národov, potom musíme konštatovať, že je pri zostavovaní, zabezpečovaní a kontrole SCP 02 dosť byrokracie. Zložito sa pritom schvaľujú aj drobné investičné akcie potrebné k zabezpečeniu jeho úloh. Zdá sa, že technické riadenie v týchto otázkach, spojené s výkonom gestorskej funkcie celého programu nie je na takej úrovni, ako treba. Chcela by som preto položiť s. Obzinovi otázku: "Aké opatrenie môže urobiť Štátna komisia pre vedeckotechnický a investičný rozvoj na zlepšenie tohoto stavu?

K celej problematike by som chcela dodať, že pri prieskumoch sa vyskytli aj názory, že by sa nič nestalo, keby sa celý SCP 02 zrušil a potrebné investičné akcie sa zaradili do plánu investícií. Stačilo by len kvalifikovane určiť zníženie energetickej náročnosti pre jednotlivé VHJ a podniky. Doterajší spôsob plánovania nenúti podniky, aby čo najrýchlejšie využívali všetky známe rezervy po splnení stanovených úloh si ďalšie rezervy nechávajú ako tzv. "strýčka" pre budúce obdobie.

Súdružky a súdruhovia, závery 5. zasadania ÚV KSČ sme na jednej strane síce všetci privítali a vyslovili sme im podporu - na druhej strane však vyžadujú od každého z nás - a to v ktorejkoľvek hospodárskej, alebo politickej funkcii - rozhodný obrat v myslení. Som presvedčená, že aj problémy, na ktoré sme v našich volebných obvodoch pri príprave dnešnej schôdze narazili, sú pozostatkom starého a dnes už neprijateľného spôsobu riadenia. Preto som považovala za svoju povinnosť, ako poslankyňa Federálneho zhromaždenia na tieto skutočnosti dnešnú samostatnú schôdzu Snemovne národov upozorniť.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda SN J. Janík: Ďakujem poslankyni Ivaničovej. Dávám slovo poslancovi Haičmanovi, pripraví sa poslanec Dobrovolný.

Poslanec O. Haičman: Vážené soudružky a soudruzi, státní cílové programy se již staly nedílnou součástí pětiletých a ročních prováděcích plánů. Tyto programy jsou orientovány na řešení nejdůležitějších ekonomických problémů. Jedním z nich je program 02 - racionalizace spotřeby paliv a energie a další je program 03 - racionalizace spotřeby materiálů.

V ČSSR je ve srovnání s průmyslově vyspělejšími státy příliš vysoká spotřeba energie i materiálu na výrobek, což je jednou z příčin nižší efektivnosti naší ekonomiky. Proto se těmito otázkami zabývaly politické orgány. Vláda ČSSR již v roce 1971 přijala opatření k soustavnému a plán ovitému snižování nároků na spotřebu paliv a energie v cílových racionalizačních programech. Později - v roce 1981 - byla jejich působnost rozšířena formou státních cílových programů 02 SCP a SCP 03.

Po celou tuto dobu se postupně formovaly jak metody plánování, tak i formy praktického zajišťování úspor paliv a energie i materiálů. Úspory byly čerpány převážně využíváním dostupných rezerv, které nevyžadovaly investiční prostředky anebo nákladná opatření. Snad proto se výsledky výzkumných a vývojových prací, zaměřených konkrétně jen na úspory paliv a energie, podílely jak už zde bylo řečeno - jenom asi 6 % na dosažených výsledcích. Je to nesporně málo, zejména pro další období, kdy - jak už zde bylo také řečeno - budou úkoly podstatně vyšší a lehce dostupné rezervy vyčerpány. Chtěl bych se proto ve svém vystoupení zabývat otázkou, jak plní svoje poslání výzkum a vývoj a jak se připravuje, aby vytvářel předpoklady ke snížení energetické náročnosti včetně toho, jak bude zajišťováno efektivní hospodaření s odpadním teplem a ostatními druhotnými zdroji energie.

Ve výboru pro průmysl, dopravu a obchod jsme k tomu zaměřili některé poslanecké průzkumy ve výrobních organizacích a průzkum v Ústavu pro výzkum a využití paliv.

Než budu hovořit o poznatcích z těchto průzkumů, mám ještě dvě poznámky.

Za prvé: problémy racionalizace spotřeby paliv a energie řeší všechny členské státy RVHP - to už je velká věc - vždyť pouhé jedno procento ušetřených materiálových nákladů představuje v rámci socialistického společenství zhruba 12 mld. rublů. Možnosti spolupráce a společného řešení v podstatě stejných úkolů se přímo nabízejí. Pokud bude využito, přinese všem účastníkům vyšší efekt vyplývající z dělby práce. Jak v Ústavu pro výzkum a využití paliv, tak i ve VHJ Chepos i První brněnské strojírně jsme se přesvědčili, že jsou i z naší strany dobré předpoklady pro tuto spolupráci.

Druhá poznámka se týká opatření k zabezpečení cílů SCP 02. Je správné, že v plánu rozvoje vědy a techniky je zahrnuto pro 8. pětiletku mnohem více úkolů výzkumu a vývoje, které mají zabezpečovat tento program. Tento výzkum a vývoj má i vazby na investice, materiální a finanční zabezpečení. V tom se zabezpečení SCP proti minulosti zlepšuje.

V plánu rozvoje vědy a techniky jsou zahrnuty práce na vytvoření řídících a automatizačních systémů pro řízení a regulaci tepelných procesů, pro automatizované ovládání přenosových a distribučních sítí s výběrem nejvhodnějších variant, zpracování parametrů a podkladů pro projektování.

Jsou zadány úkoly pro realizaci vyšších inovačních stupňů automatických systémů řízení při využívání odpadního tepla, dálkové dopravy tepla a hromadném dálkovém ovládání spotřebičů tepla. Dále je zde řada racionalizačních technických úkolů. Je třeba po pravdě říci, že úkoly, které se zde mají řešit, jsou převážně aplikací věcí, které jsou v zahraničí vyřešené.

Za vážný problém považují ve všech navštívených podnicích to, že investice pro úkoly SCP 02 nemají žádnou prioritu, a proto je dodavatelé odsunují.

Ústav pro výzkum a využití paliv v Běchovicích se už 30 let zabývá zplyňováním uhlí, čištěním plynu a zpracováním odpadních vod a odpadních a vedlejších surovin. Podílel se na modernizaci tlakových generátorů pro plynárnu Ústí (Užín) a tlakovou plynárnu Chemických závodů v Záluží u Mostu. Protože v roce 2000 bude ukončen provoz svítiplynové sítě, ústav se nyní podílí na hledání možnosti dalšího využití těchto zařízení v ČSSR. Snad by stálo za pokus hledat možnost exportu tlakových generátorů, které se dobře v ČSSR vyrábějí.

Pro využití příslušných kapacit výzkumného ústavu by bylo dobré, aby mu federální ministerstvo paliv a energetiky zadalo nový koncepční výzkumný úkol. Práce na čištění kouřových plynů nevykázaly žádné nové účinné metody. Bude zřejmě vhodné, aby ústav se podílel na realizaci licenčních odsiřovacích zařízení, která se budují v elektrárně v Tušimicích. Řada dílčích prací na čištění odpadních vod, racionalizaci spotřeby plynných a kapalných paliv doplňují program ústavu.

V 8. pětiletém plánu se počítá i s využitím řady dílčích výsledků výzkumu a vývoje, které umožňují k plnění plánovaných úspor využít více druhotných zdrojů paliv a energie.

Dovolte mi, abych se o některých z nich zmínil na příkladech z mého volebního obvodu z okresu Gottwaldov a z Jihomoravského kraje:

V Brně ve výtopně Brno-sever a v sousední cementárně Brno-Maloměřice, bylo uvedeno do provozu koncem ledna zařízení na využívání odpadního tepla z cementářské rotační pece. Tímto teplem spalin se ohřívá voda pro vytápění sídliště v Líšni. Při použití zařízení po dobu 7 měsíců dojde k úspoře cca 132 TJ, což reprezentuje úsporu 4 mil. m3 zemního plynu. Náklady na zařízení se uhradí za necelé čtyři měsíce provozu. Obdobnou akci připravuje kolektiv pracovníků Jihomoravských elektráren v cementárně Mokrá, kde bude získáno 3x více tepla než v Maloměřické cementárně.

Zajímavým příkladem je i racionalizační opatření v teplárně v Otrokovicích, kde při zapalování a stabilizaci hoření ve vysokotlakých kotlích se místo 5600 kg lehkého topného oleje spotřebuje jen 60-150 kg a najíždění kotle se zkrátí ze 3 hodin na 50 minut. Je to výsledek společné práce kolektivu Teplárny Otrokovice s výrobcem kotlů První brněnská strojírna Brno.

Ovšem největší přínos v úspoře paliv, zvláště zemního plynu a vlivu na ovzduší přinese připravovaná realizace využívání jaderné elektrárny Dukovany pro zásobování Brna teplem. Je to stavba velmi perspektivní a dovoluji si tvrdit, že v rámci 8. a 9. pětiletky není v energetice efektivnější. Jedná se o teplo, které při kondenzačním provozu elektrárny Dukovany uniká z chladicích věží bez užitku do ovzduší a spolu s teplem z kondenzačních turbín ve formě horké vody se pak povede horkovodním potrubím na vzdálenost 43 km do Brna. Bude teplem zásobovat brněnská sídliště a realizací tohoto horkovodu se ročně uspoří 260 mil. m3 plynu a sníží se výrobní náklady. Ročně se ušetří 870 mil. Kčs, takže vynaložené investiční náklady na realizaci této stavby se zaplatí cca za 3 roky. Stavba má být zahájena v roce 1989 a uvedena do provozu v roce 1995. A to nehovořím o ekologickém efektu v celé brněnské aglomeraci a o úspoře několika stovek pracovníků na obsluhu tepelných zdrojů.

Soudružky a soudruzi poslanci, mohl bych hovořit o dalších příkladech využívání druhotného tepla v JZD Vlachovice, ve Valašských Kloboukách u Gottwaldova atd. Uvedl jsem jen několik příkladů, které jsou hodny následování. Jistě v ostatních krajích jsou a budou další.

Soudružky a soudruzi poslanci, obdobně jako u jiných státních cílových programů se ukázalo, že naprostou nezbytností je mnohem hlubší zapojení vědeckovýzkumné základny do procesu na snížení energetické náročnosti s cílem maximální rychlé realizace výsledků technického rozvoje. Zůstává však i nadále skutečností, že musíme s palivy a energií hospodařit ekonomicky, a to jak na pracovištích, v podnicích i na závodech, tak i v samotných domácnostech. A to je úkol pro každého z nás, poslance, pracovníka i občana této společnosti. Děkuji za pozornost.

Předseda SN J. Janík: Ďakujem poslancovi Haičmanovi. Dávam slovo poslancovi Dobrovolnému.

Poslanec J. Dobrovolný: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, pracujem v koncernovom podniku Uhoľné a lignitové bane, Baňa Nováky, ako elektromontér. Skúsenosti, a to i z iných banských podnikov ukazujú, že tak pri ťažbe palív, ako i pri spracovaní prvotných zdrojov je stále vysoká spotreba energie a sú aj veľké straty - predstavujú hádam až jednu tretinu.

Mám preto otázku na federálneho ministra palív a energetiky, či sa počíta s vytváraním náročných noriem spotreby, ako záväzného kritéria pre plánovité znižovanie energetickej náročnosti. Ďakujem za pozornosť.

Předseda SN J. Janík: Ďakujem poslancovi Dobrovolnému. Pred obedom dávam slovo ešte poslancovi Habáňovi.

Poslanec F. Habáň: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, chtěl bych hovořit o vývoji efektivnosti při zpracování prvotních zdrojů energie zejména v odvětví paliv a energetiky. Dále mám poznatky z našeho Severomoravského kraje o problémech při výrobě tepla a o uplatňování měřicí a regulační techniky v energetickém hospodářství.

V 7. pětiletce vzrostla spotřeba prvotních energetických zdrojů o 3,2 %. Náklady na prvotní zdroje však vzrostly o 56,8 %. Z toho tuzemské o 30,9 % a dovezené o 60,3 %.

Energetická náročnost čs. národního hospodářství, vyjádřená spotřebou prvotních energetických zdrojů na dosažený národní důchod, klesla v 7. pětiletce o 7,3 %, ale vzhledem k růstu cen těchto zdrojů v nákladech vzrostla.

Prvotní zdroje, tj. uhlí, ropa, zemní plyn a elektřina z vodních a jaderných elektráren, jsou ve značném rozsahu zpracovávány v organizacích federálního ministerstva paliv a energetiky. Při našich průzkumech jsme proto navštívili elektrárny, ale i doly, které jsou také značným spotřebitelem paliv a energie.

V koncernovém podniku Doly Julia Fučíka v Bílině jsme se přesvědčili, že proti stavu v roce 1979, kdy zde byl poslanecký průzkum, došlo k pozitivní změně v přístupu k normování spotřeby paliv a energie. Tehdy tvrdili, že pro jejich podmínky normovat nelze. Nyní už mají pro převážnou část spotřeby elektřiny zpracovány technologicky zdůvodněné normy, nejsou zatím normy pro technologický celek TC 1, ale i ty se už připravují. Tím má být dosaženo 90 % normované spotřeby elektřiny a na ní podle výsledků i vazba na hmotnou zainteresovanost. U spotřeby uhlí a svítiplynu zatím nepokročili. Zdá se, že v této oblasti je v podniku dost rezerv ke snižování spotřeby i na stávajícím zařízení. Vážným problémem u spotřeby paliv - jako všude - je nedostatek měřicí a regulační techniky.

Ještě vážnějším problémem je skutečnost, že nově dodávaná technologická zařízení jsou energeticky mnohem náročnější, a to jak celkovým instalovaným výkonem, tak spotřebou na jednotku výkonu.

Například: pohony u pásové dopravy byly 4x 600 kWh, nyní 6x 1000 kWh, přičemž jsou tyto nové pohony využívány na 3040 %. Takových příkladů energeticky zbytečně předimenzovaných zařízení je více. To jsou vážné nešvary výrobců, kteří na dlouhá léta dopředu tak vytvářejí podmínky pro zbytečný nárůst spotřeby energie. Při diskusi o tomto nedostatku jsme došli k závěru, že nová technologická zařízení by měla být povinně posuzována a hodnocena i z hlediska energetické náročnosti. Doporučuji tento návrh realizovat.

V podniku Elektrárny SSM Tušimice, kde je ve 4 elektrárnách instalován výkon 3170 MW a kde se ročně spálí 16 mil. tun uhlí a vyrobí 15,5 mld. kWh elektřiny a půl miliónu gigakalorií tepla, jsme se zaměřili jak na měrnou spotřebu paliv na výrobu elektřiny, tak na vlastní provozní spotřebu energie.

V parních elektrárnách v ČSSR byla v roce 1985 průměrná spotřeba paliv 11,04 gigajaulů (GJ) na megawatthodinu (MWh). V elektrárnách SSM Tušimice je vyšší vzhledem k horšímu uhlí. Zajímavé však jsou i rozdíly mezi jednotlivými elektrárnami tohoto podniku. Například elektrárna Prunéřov I má měrnou spotřebu 12,9 zatímco elektrárna Prunéřov II jenom 11,3. Přitom elektrárnu Prunéřov II stavěla na klíč polská organizace. Vnitřní, provozní spotřeba podniku se zhruba blíží 10 % vyrobené elektřiny. To je ve srovnání s jinými elektrárnami dost a jsou zde zřejmě rezervy pro úspory energie. Provozní spotřeba bude však v dalším období výrazně ovlivněna spotřebou odsiřovacího zařízení. Budují se zde zatím dva odsiřovací systémy. Je to jednotka západoněmecké firmy a naše jednotka v licenci SSSR - obě se zkoušejí a ověřují. Na obě metody bude dosti velká spotřeba energie, asi 10 % z vyrobené elektřiny, to je dost velká, i když zřejmě nezbytná daň životnímu prostředí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP