Pondělí 23. dubna 1990

Poslanec SL M. Soldát: Bylo řečeno, že ústavně je všechno v pořádku. Já se domnívám, že není, a to ohledně § 4 úvodního tisku 328, kde se říká ve druhé větě, že příslušnými odborovými orgány jsou orgány federace a konfederace odborových svazů a sdružení.

Toto si myslím, že je v rozporu se stanovami odborových svazů, protože právními subjekty jsou odborové svazy a sdružení, které jsou plně nezávislé. Ze stanov svazu a konfederace zakládající listiny vyplývá, že konfederace může tyto jednotlivé svazy zastupovat pouze tehdy, když je delegují pro danou oblast své pravomoci. Navrhované znění v tomto paragrafu je v rozporu. Domnívám se, že popírá nezávislost svazů. Je to určitá snaha o centralizaci.

Z těchto důvodů dávám tento pozměňovací návrh: aby druhá věta zněla takto: "Příslušnými odborovými orgány jsou odborové svazy a sdružení, které mohou své pravomoci v jednotlivých případech delegovat na orgány federace nebo konfederaci odborových svazů a sdružení." Třetí věta by byla vypuštěna. Pak už by zůstala 4. věta.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Soldátovi. Kdo chce dále vystoupit v rozpravě? Prosím, poslanec Vébr.

Poslanec SL K. Vébr: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, v podstatě nemám nic proti předloženému návrhu zákona, ale absolutně nemohu souhlasit se zněním zpravodajské zprávy, a proto se zdržuji hlasování. Zřejmě zde bylo asi mířeno někam úplně jinam.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Vébrovi. Prosím pana poslance Baldovského.

Poslanec SL Ľ. Baldovský: Chcel by som zdôrazniť dôležitosť toho, čo navrhuje poslanec Soldát. Už vo výboroch sme videli snahu o prílišnú centralizáciu odborov. Upozorňujem na to, preto, aby nám to neuniklo pri hlasovaní.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji. Chce ještě někdo vystoupit v rozpravě? (Ne.) Není tomu tak. Je tedy možné rozpravu ukončit. Přeje si slovo poslanec Lis za iniciativní skupinu poslanců? (Ne.) Nikoliv.

Prosím zpravodaje, aby naformulovali přesné znění úpravy pozměňovacího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Konečný: Vážené shromáždění, na návrh poslance Soldáta jsme se dohodli, že 2. věta § 4 bude znít následovně: "Příslušnými odborovými orgány jsou orgány odborových svazů, sdružení, které mohou své pravomoce delegovat na orgány federací nebo konfederací odborových svazů a sdružení." 3. věta se vypouští.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Slyšeli jsme konkretizovaný návrh. Vzhledem k tomu, že zpravodajové se svého slova vzdali, doporučuji, aby sněmovny přijaly k tomuto usnesení. O tomto pozměňovacím návrhu se domnívám, že nemusíme hlasovat, že můžeme hlasovat o návrhu jako celku s tou změnou, jak ji přednesl poslanec Konečný.

Přistoupíme k hlasování. Nyní jsou přítomni v zasedací síni 134 poslanci Sněmovny lidu, 40 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 40 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice.

Obě sněmovny jsou schopny se usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona ve znění společné zprávy výborů a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyři.) Čtyři. Poslanci Sněmovny lidu zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Ne.) Není tomu tak.

Poslanci Sněmovny národů zákon schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo zákon, kterým se upravují některé vztahy mezi odborovými organizacemi a zaměstnavateli.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 182, SL č. 272, SN č. 282)

Nyní je na pořadu

28

Návrh zákona o uctění památky M. R. Štefánika (tisk 368).

Prosím navrhovatele, předsedu Federálního shromáždění pana Alexandra Dubčeka, aby podal výklad k předloženému návrhu zákona.

Předseda FS A. Dubček: Vážené Federálne zhromaždenie, návrh zákona o uctení pamiatky M. R. Štefánika, (tlač 368), ktorý máte pred sebou, som dnes dopoludnia prerokoval v ústavnoprávnych výboroch a vo výboroch pre kultúru a výchovu. Po porade s poslancami týchto výborov odporúčame zmeniť text § 1 poslednú vetu takto: "M. R. Štefánik zaslúžil sa o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov". Toto znenie zodpovedá i stanovisku VÚP Slovenskej národnej rady a jednomyseľne ho odporučilo i Predsedníctvo SNR.

Navyše by som chcel požiadať, aby ste tiež vyslovili súhlas so zmenou názvu tohto zákona. V úvodnom názve miesto slov "uctenie pamiatky" navrhujem slová "o zásluhách".

Zmyslom návrhu zákona, ktorý som predložil na prerokovanie Federálnemu zhromaždeniu, je oceniť zásluhy M. R. Štefánika, blízkeho spolupracovníka T. G. Masaryka, na vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. T. G. Masaryk a M. R. Štefánik boli a sú trvalými symbolmi spoločnej štátnosti oboch našich bratských národov. Úloha M. R. Štefánika v našom prvom zahraničnom odboji sa trvalo zapísala do našej histórie. Od r. 1915 spolupracoval s T. G. Masarykom, s ktorým zakladal Československú národnú radu v Paríži. Svojimi stykmi s čelnými politikmi a inými osobnosťami v západnej Európe sa významne podieľal na jej diplomatickej aktivite a bol spoluautorom celého radu jej memoránd.

M. R. Štefánik sa zúčastnil organizovania Československých légií, ktoré na bojiskách prvej svetovej vojny prispeli k vzniku nášho samostatného štátu. Všetkou svojou prácou bol za najužšiu jednotu Čechov a Slovákov, a ich spoločným akciám v prvej svetovej vojne preukázal neoceniteľné služby. Dnes, keď sme rozhodnutí ďalej upevňovať česko-slovenskú vzájomnosť, je, podľa môjho názoru, správne, aby sme ocenili zásluhy M. R. Štefánika na vzniku nášho spoločného štátu umiestnením pamätnej tabule v budove Federálneho zhromaždenia. Vyslovili s tým súhlas i predsedníctva ČNR a SNR.

Po dnešnom rokovaní Výborov ústavnoprávnych a Výborov pre kultúru a výchovu odporúčam, aby bol oproti pôvodnému návrhu uvedený na pamätnej tabuli tento výrok: "M. R. Štefánik zaslúžil sa o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov." Schválením tohto zákona v roku, v ktorom spomíname 110. výročie narodenia M. R. Štefánika dôstojne oceníme pamiatku vedca a politika, ktorý bol spoluzakladateľom nášho štátu. Tam sú korene slovenskej a českej novodobej spoločnej štátnosti a novodobej česko-slovenskej vzájomnosti a pospolitosti. To sú i základy súčasnej rozvíjajúcej sa českej a slovenskej štátnosti. Sú to základy nášho spoločného československého domu, na ktorých by sme mali stavať náš moderný dom, zastrešený federáciou.

Nech i toto rozhodnutie Federálneho zhromaždenia posilní našu československú štátnost, spolupatričnosť našich tak blízkych národov. Odporúčam zákon na schválenie. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji předsedovi Federálního shromáždění za výklad k předloženému návrhu zákona. Návrh zákona projednaly výbory ústavně právní a výbory pro kulturu a výchovu obou sněmoven a doporučily jej ke schválení. Můžeme tedy zahájit rozpravu k návrhu zákona. Písemně se nikdo nepřihlásil. Ptám se, zda chce někdo z poslanců vystoupit.

Poslanec SL M. Peroutka: Dámy a pánové, souhlasím s tím, aby byla odkryta deska na paměť M. R. Štefánika, ale domnívám se, že na vzniku československého samostatného státu, se také rozhodující měrou podílel dr. E. Beneš. Trojice Masaryk - Beneš - Štefánik je nerozlučně spjata se vznikem naší samostatnosti. Navrhuji pozměňovací návrh, aby na desce bylo uvedeno ještě jméno E. Beneše. To znamená M. R. Štefánik a E. Beneš zasloužili se o vznik společného státu.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Peroutkovi, dále vystoupí poslanec Kmeť.

Poslanec SL L. Kmeť: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážení páni a dámy, myslím si osobne, že predkladateľ, predseda Federálneho shromaždenia, predkladal návrh v súvislostí s významným výročím M. R. Štefánika a nebolo by vhodné to spájať s ďalšími menami, čo sa týka odhaľovania pamätnej tabule. Skôr z toho, čo som počul, by som odporučil, že M. R. Štefánik bol spoluzakladateľ spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Kmeťovi a dále vystoupí poslanec poslanec Kučera.

Místopředseda FS B. Kučera: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, jménem Československé strany socialistické plně podporuji návrh, který tady předložil předseda Federálního shromáždění.

Vychází to z tradic, které naše strana vždycky pěstovala, které vycházely z uznání identity českého i slovenského národa, a které podporovaly všechno to, co představuje rozvíjení společných národních tradic.

Domnívám se, že návrh, který zde padl od poslance Peroutky, zaslouží své pozornosti a domnívám se, že při nejbližším výročí dr. E. Beneše by měl být přijat zákon, který by ocenil jeho zásluhy o vznik státu Čechů a Slováků.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji místopředsedovi Federálního shromáždění, poslanci Kučerovi. Chce ještě někdo vystoupit v rozpravě? (Nechce.) Není tomu tak, je možno rozpravu ukončit.

Chce se závěrečným slovem vystoupit předseda Federálního shromáždění? (Ano.)

Předseda FS A. Dubček: Mám iba poznámku. Spoluzakladateľ to chápe ako protinávrh, vo výboroch to bolo tiež konzultované ako návrh, rovnako v Českej a Slovenskej národnej rade. Ustálilo sa to na tom, že sa zaslúžil. Doposiaľ sme vychádzali s takto prijatých textov. Dokumenty a fakty hovoria, že bol jeho najbližším spolupracovníkom pri spoluzakladaní tohto štátu, pôsobiaci vo vplyvných politických kruhoch vo Francii a v Európe vôbec. Vychádzalo sa z toho, že ide o 110. výročie tohto významného vedca, politika a vojvodcu. Bol to prvý človek popri Masarykovi, ktorý stál po jeho boku v prvopočiatku iniciatív a praktických krokoch pri zakladaní spoločného štátu Čechov a Slovákov. Vychádzali sme z toho, že sa zaslúžil o tento štát. A rozdiel proti predchádzajúcej pamätnej tabuli k zásluhám prezidenta Masaryka je v tom, že sa tu poukazuje. že sa zaslúžil o vznik spoločného štátu a zdôrazňujeme Čechov a Slovákov.

Vychádzame z toho, že tento historický fakt ako z hľadiska histórie tak súčasnosti i budúcnosti je významným faktorom pre našu československú vzájomnosť. Preto, odporúčam schváliť návrh tak ako bol prerokovaný v ústavnoprávnych výboroch a kultúrnych výboroch a taktiež v Slovenskej národnej rade. Samozrejme, pokiaľ navrhovateľ to chápe ako protinávrh, tak by bolo treba hlasovať i o tomto návrhu.

Pokiaľ ide o spojenie s týmto názvom by som to neodporúčal. V každom prípade by som sa prihováral za to, aby pri vhodnej príležitosti bola i táto činnosť p. Beneša, nesporne zaslúžilého o našu štátnosť, nejakým spôsobom významne ocenená. Myslím si, že ako je predložený návrh, že to zodpovedá historickej skutočnosti a že to má nesmierny politický význam nielen z hľadiska minulosti, ale i súčasnosti a najmä budúcnosti.

Preto odporúčam prijať návrh tak, ako bol predložený, inak by sme sa museli vrátiť späť do výborov a do všetkého tohto diania, čím by sa to nielen oddialilo, ale neprijalo. Rozhodnutie je na poslancoch Federálneho zhromaždenia. Takto by som to odporúčal schváliť.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji předsedovi Federálního shromáždění. Ptám se po tomto slově poslance Peroutky, jestli trvá na svém návrhu. Poslanec Kmeť se vzdává svého návrhu, poslanec Peroutka na návrhu trvá.

(Faktická poznámka: Chcel by som upozorniť pána poslanca Peroutku na záhlavie tohto zákona tak, ako ho modifikoval pán predseda Dubček. Zákon totiž znie, že ide o zákon o zásluhách M. R. Štefánika a nikoho iného.) Ďalšia druhá, tretia alebo piata osoba tam nemá čo hľadať. Prosil by som pána poslanca, aby svoj protinávrh stiahol.)

Poslanec SL M. Peroutka: Nechci komplikovat situaci, ale domnívám se, že nic nebrání tomu, aby šlo o zákon o uctění památky M. R. Štefánika a dr. E. Beneše. Domnívám se, že není dost dobře možné, aby zde byla deska dvou zakladatelů státu a třetí byl opomenut. Trvám na hlasování. Pokud to odhlasováno nebude, tak to odhlasováno nebude.

Poslankyně SL V. Parkánová: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, chci říci, že v žádném případě nebudu návrh pana poslance Peroutky podporovat, a myslím, že nebudu sama.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Vážené poslankyně, vážení poslanci, můžeme přistoupit k projednání návrhu pana poslance Peroutky, protože o tom musíme hlasovat.

Ještě chce hovořit pan poslanec Kučerák.

Poslanec SN J. Kučerák: Nemôžeme hlasovať o návrhu pána poslanca Peroutky, to by sme museli zmeniť zákon, a to by musel byť predložený iný zákon. Proste nemáme o čom hlasovať.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Přesto doporučuji, abychom hlasováním vyjádřili stanovisko, že pan poslanec navrhl, aby v textu zákona bylo vedle M. R. Štefánika uváděno jméno dr. E. Beneše.

V sále jsou přítomni 132 poslanci Sněmovny lidu, 40 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a 44 poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem poslance Peroutky, ať zvedne ruku. (Dva.) Dva. Dále není potřeba hlasovat.

Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem poslance Peroutky? (Nikdo.) Ani Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Doporučuji, abychom přistoupili k hlasování o návrhu tak, jak byl předložen předsedou Federálního shromáždění panem Dubčekem.

Prosím o hlasování Sněmovnu národů.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem zákona, parlamentní tisk č. 368, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny národů zákon schválili.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem, jak je uveden v parlamentním tisku 368, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se hlasování. (Tři.) Tři se zdrželi hlasování.

Stejně tak tedy i Sněmovna lidu zákon schválila.

Vzhledem k souhlasným usnesením obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo zákon o uctění památky Milana Rastislava Štefánika. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 187, SL č. 280, SN č. 288)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, nyní doporučuji projednat

27

Zprávu o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictva a výboru Sněmovny národů za dobu od 30. března do 17. dubna 1990 (tisk 358).

V parlamentním tisku 358 je uvedena činnost všech orgánů Federálního shromáždění od 26. společné schůze sněmoven.

Jsou k této zprávě nějaké dotazy nebo připomínky? (Nejsou.) Není tomu tak. Konstatuji, že Federální shromáždění vzalo zprávu na vědomí.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, nyní doporučuji přerušit jednání. (Hluk v sále.) Není přítomna vláda, má ještě své zasedání, a máme v podstatě dva body projednávat. To jsou odpovědi na dvě interpelace a potom bod "Interpelace, otázky, podněty poslanců", ten, který jsme na druhý den našeho jednání minulý týden projednávali, ale zůstali jsme v prvé části.

Jsou dvě možnosti: Buď pokračovat v bodu "Různé" bez přítomnosti členů vlády, nebo přerušíme aspoň na kuřáckou desetiminutovou přestávku, ověříme u předsedy vlády, jak dalece vláda pracuje, jestli přijdou do parlamentu. (Výkřiky: Pozvat vládu!) Takže vyhlašuji desetiminutovou přestávku.

(Jednání přerušeno ve 20.15 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 20.50 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zaujměte místa k několika sdělením k dohodě o dalším postupu naší práce.

Podle schváleného pořadu naší 27. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů neprojednali jsme ještě dva body, a to bod "Interpelace, otázky, podněty poslanců" a bod "Odpovědi na interpelace".

Vláda měla dnes své jednání, ale teď už předseda vlády odešel, ministři odešli, předseda Federálního shromáždění se snažil navázat kontakt, dohodnout některé věci kolem dnešní naší schůze, ale nebylo možné této dohody na dnešek docílit, tak je předložen takovýto návrh: vzhledem k tomu, že zítra zasedají všechny výbory obou sněmoven, přerušili bychom dnes jednání a zítra bychom se sešli v 17 hodin zde, v této zasedací síni a pokračovali v jednání společné schůze tak, aby byli přítomni členové vlády, protože projednávat interpelace, otázky a další bez účasti vlády je nerozumné. (Potlesk.)

Ještě některá další sdělení, než se rozejdeme. Pochopil jsem, že je všeobecná podpora tohoto návrhu.

Jinak bych chtěl požádat, aby dnes, ihned po skončení předsedové mandátových a imunitních výborů, výborů branných a bezpečnostních, ústavně právních a představitelé klubů jednotlivých politických stran se sešli v místnosti č. 026.

Patnáct minut po skončení začíná ve druhém patře v místnosti č. 214 schůze předsednictva Federálního shromáždění.

Zítra pokračují všechny výbory svými schůzemi. Mám jedno sdělení pro členy výborů pro plán a rozpočet. Zítra v 8 hodin ráno zahájí svoji práci; seminář s generálním ředitelem Investiční banky se ruší, bude spojen s vládním seminářem k celkovému projektu ekonomické reformy.

Tolik naše některá další sdělení. Přerušuji jednání 27. společné schůze do zítřka do 17 hodin.

(Schůze přerušena ve 20.54 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP