Čtvrtek 29. března 1990

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Kocáb, připraví se poslanec Kučerák.

Poslanec SL M. Kocáb: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, když jsme s Michalem Horáčkem před koncem minulého roku rušili iniciativu Most, měli jsme dojem, že splnila svůj účel. Možná, že slyším trávu růst, abych se vyjádřil slovy Petra Pitharta, ale mám dnes dojem, že bychom Most již opět potřebovali. Je to dříve, než jsme asi všichni čekali. V nedávné minulosti jsme se přesvědčili, že jednota byla jedinou účinnou zbraní, kterou jsme byli schopni prosadit, tak zásadní a hluboké politické změny. Naše revoluce proběhla v oblasti politické, čeká nás však ještě revoluce ekonomická, a ta bude mnohem těžší a dlouhodobější.

Jestliže chceme tento bezprecedenční a dosud žádnou zemí světa nezrealizovaný přechod z totalitní komunistické diktatury k tržnímu hospodářství zvládnout bez vážnějších sociálních otřesů, musíme být jednotni tak, jako po 17. listopadu. O tuto jednotu jsme ještě rozhodně nepřišli, to by bylo zbytečné malování čerta na stěnu. Ale v posledních dnech byla několikrát ohrožena, a to hned na několika úrovních:

1. Jednota Čechů a Slováků.

2. Jednota názorů, že naše revoluce i další politika by měly být sametové.

3. Jednota uvnitř Občanského fóra - zde mám na mysli zejména brněnský konflikt.

Co se týká prvního problému, mám za to, že je pseudoproblémem. Ani pomlčka, ba dokonce ani slovo "socialistická" v názvu republiky by nám neměly stát za to, aby se staly předmětem národnostních sporů. Vím, že problém je složitější, vím, že nejde o pomlčku jako takovou. Podědili jsme jakýsi historický "papiňák", ve kterém se celá desetiletí hromadily národnostní problémy, tenze a pocity křivd. Nic bychom však nepochopili, kdybychom si neuvědomili, že máme věc ve svých rukou a že potřebujeme jen čas, abychom ji úspěšně vyřešili. Na obou stranách je usilovná snaha a vědomí, že se vzájemně potřebujeme a že do společného evropského domu musíme vstoupit společně. A nebo by snad někdo chtěl, aby se prezidentovi, kterého máme všichni tak rádi, po čtyřech měsících rozpadla republika pod rukama? Věřím, že se dnes dohodneme a pokud ne, není to ještě žádná katastrofa a není důvodu ke vznětu národnostních emocí. Znamená to jenom, že náš národ i parlament není ještě připraven na řešení takovéto zásadní otázky a že si vlastně zrušení slova "socialistická" ještě ani nezasloužíme. (Potlesk.)

V takovém případě jsou tři možnosti - já bych je nevítal, ale chtěl bych na ně pouze upozornit. Aby bylo jasné - já sám podporuji název Československá federativní republika. Ale tyto tři možnosti jsou následující:

1. Odložit jednání o názvu republiky a projednat ho až po volbách v souvislosti s novou ústavou a s novými demokraticky volenými poslanci.

2. Řešit věc velkoryse, přijmout název Československá republika a nechat na republikách samotných, zda se psát s pomlčkou a velkým S, či ne. Ústava by stejně měla být v češtině i slovenštině. Byl by to procedurální problém, ale myslím, že by se dal vyřešit a uklidnily by se emoce na obou stranách.

3. Přijmout název radikálně nový, ke kterému by všichni měli stejný vztah a který by vyjadřoval novou politickou realitu našich zemí v souvislosti se změnami v celé Evropě. Takovým názvem by mohla být například Slavia. Zamyslete se nad tím, to není tak zdaleka vyloučená věc.

Je zde ještě další problém, který nesouvisí s volbami, ale já na něj musím upozornit. Týká se jednoty názoru na sametovost - tam vidím problém složitější a nebezpečnější. Velice souvisí se vztahem občanů k Občanskému fóru, Občanského fóra ke KSČ a hlavně se vztahy uvnitř Občanského fóra. Údajně lidové heslo hlásá: "Nechte samet sametem, pánové a dámy, buďto s nimi zametem, nebo oni s námi! "

Představíme-li si podmínky občanské války mezi demokraty a komunisty, pak ovšem nezbývá nic jiného, než s komunisty "zamést", a to co nejdříve, ještě do voleb, to jest nikoliv volbami, ale tím, že je co nejrychleji vypudíme ze všech funkcí, a to pokud možno i s jejich údajnými ochránci od kulatých stolů. Že zkrátka uděláme radikální řez, který skoncuje se všemi starými i novými strukturami, včetně Občanského fóra, prolezlého různými "šabatovskými apod. mafiemi".

Tento pokus nahradit strategii politického dialogu strategií bezhlavé konfrontace a tedy politikou, která znamená rozchod se vším, co jsme vložili do základů budování nového demokratického státu, se zatím soustředil především na útoky proti oněm představitelům Občanského fóra, kteří se zdráhají dát se cestou politického dobrodružství. V době, kdybychom měli všestranně posilovat smysl pro odpovědné vedení nadcházejícího volebního boje, pro takové soupeření, které demokratickou atmosféru ve společnosti nenarušuje, ale přispívá ke kritickému občanskému myšlení, je to - mírně řečeno - výzva k destabilizaci, která by mohla vést ke zhoubným koncům.

V tomto kontextu mi dovolte, abych se co nejvýrazněji zastal poslance Šabaty, který se právě stal předmětem nečestného zpochybnění. Jestli si dobře vzpomínám, tak komunistický režim se vyznačoval tím, že podkládal činům a názorům opozice různé negativní motivace. Velice se obávám, že toto není charakteristické pouze pro minulý režim. Jaroslav Šabata byl nespravedlivě nařčen z jakéhosi paktování s bývalou nomenklaturou. Nebudu to rozebírat. Šabatu znám jako čestného, pronikavě inteligentního a hlavně statečného člověka, který byl 20 let pronásledovaným disidentem a který je jedním z těch, kterým všichni vděčíme za to, co se stalo. Jestliže se zastávám dnes Šabaty, zastávám se tímto dnes i prezidenta, pana Dubčeka, Malého, Dienstbiera, Čarnogurského, Šilhána, Pitharta, Búdaje, Kňažka, Lise, Jičínského, Sachera, Klause, Battěka, Křižana, Vondry, Palouše, Bendy a dalších, kteří se zítra mohou dostat do obdobné situace. Vyzývám Koordinační centrum Občanského fóra, aby se kategoricky zastalo Jaroslava Šabaty, vyzývám prezidenta a další Šabatovy přátele, aby se ho výrazně zastali. Pokud se nevrátíme k myšlence jednoty a lásky, která je dnes nerozlučně spjata s prestiží našeho národa ve světě - pak "pomáhej nám Pán Bůh". (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Kocábovi, prosím poslance Kučeráka.

Poslanec SN J. Kučerák: Vážené predsedníctvo, dámy a páni, Česi a Slováci sa spojili do jednej republiky dobrovoľne a so spojovníkom zásluhou veľkých politikov Masaryka a Štefánika už pri vzniku prvej Československej republiky. Teraz je veľa občanov, ktorí sa radi vracajú k tradiciám tejto republiky, k myšlienkam Masaryka, ale k týmto tradíciám patrí aj pôvodný názov. Čím sa teda chceme vrátiť k tradíciám? Slovami? Vyvesením obrázkov Masaryka do výkladov, alebo vytváraním nového kultu?

V rokoch 1944-45 vyjadril slovenský národ prostredníctvom Slovenskej národnej rady, v ktorej boli všetky politické sily, vôľu spojiť sa s českým národom do Československej republiky (a znovu so spojovníkom) a znovu sa to nepodarilo.

Možno si poviete, že názov federacia nie je taký dôležitý, že dôležitý je jej obsah, ako to hovoril pán poslanec Zeman. V podstate má pravdu, ale iste sa pamätáte, s akým nadšením a jednohlasne ste pred mesiacom prijali premenovanie brnenskej univerzity na Univerzitu Masarykovu s ideou nomen est omen - meno je znamením? ale ak to chápeme pri univerzite, nemali by sme tiež chápať, že omnoho viac je meno znamením v prípade republiky? Že by to mal byť názov, v ktorom by sa český aj slovenský národ mali vidieť? Ony sa nebudú vidieť tým, že sú tam slová "socialistická" alebo "federatívna" alebo nejaká iná, a že teda dôsledná federácia by mala byť dôslednou už pri svojom názve.

Na stenách a podchodoch Prahy sa objavujú výzvy a petície, aby sme sa najprv zaoberali dôslednými reformami, obsahom federácie a až potom názvom. K tomu len toľko:

Po prvé, nikto z nás neodkladal prerokúvanie zákonov o ekonomike. Zákonmi sa zaoberáme v takom časovom slede, v akom ich stihnú predkladať ich tvorcovia. Ak teda rokujeme dnes o názve, rokujeme bez jednostranného nátlaku a nevytvárame psychózu, že poslanci, a tobôž slovenskí poslanci, tým oddiaľujú prijatie zákonov o ekonomike, alebo že sa naša loď potopí, keď sa teraz budeme zaoberať názvom.

A po druhé, ako poslanec, a zrejme nie som sám, by som mal pochybnosti o tom, že ak si dôsledne nevyriešime názov, ak nedôjdeme k serióznym dohodám o názve, že by sme mohli dôjsť k serióznym dohodám o obsahu tejto federácie. Skrátka ide tu o to, aby bola určitá ochota zo strany českých poslancov upraviť to slovo "československý", ktoré pre Slovákov vždy zaváňa čechoslovakizmom, a v ktorom sa cítia nie ako partneri, ale ako prídavok k národu českému.

V tomto zmysle je prerokúvanie názvu republiky určitou skúškou, ako vážne to s federáciou budeme myslieť aj v iných rozhodujúcich otázkach. Vo viacerých prejavoch sa tiež prejavili názory, že ešte nie je vhodná doba, že to treba odložiť po voľbách.

Ako som už spomenul, už dvakrát v histórii sa o to Slováci pokúšali, zmeniť názov a nepodarilo sa to. Prešlo takmer 70 rokov nášho spolužitia. Slovenský ľud bol vždy pripravený na federáciu z hľadiska názvu i obsahu. Bolo by teda smutné a nepriaznivo príznačné, keby sme stále hovorili, že ešte nie je vhodná doba a treba to odložiť ďalej.

Myslím si, že veľká časť slovenských poslancov, poslancov za VPN považuje za svoju povinnosť z hľadiska národného povedomia hlasovať za návrh pána prezidenta, ktorý vzišiel z mnohých rokovaní a dohôd. Myslím si, že nikto z nás by nezdôvodnil tento návrh iepšie, ako to urobil pán prezident.

Tento návrh podporujeme s tým, že upúšťanie od rôznych radikálnych požiadaviek na Slovensku, ktoré by chceli mať rôzne názvy - Česko-Slovensko, atď.

Obraciam sa so žiadosťou na vás, všetkých českých poslancov. Hlasovanie za spojovník, prosím, nechápete ako dajaký dar, alebo láskavosť voči slovenskému ľudu. Je to jednoduché politické pochopenie - za tým spojovníkom sa chce vidieť jeden z dvoch rovnoprávnych národov, a že za tým spojovníkom budú Slováci. Verím, že sa pri hlasovaní dokážeme odpútať od krátkodobých emócií a že budeme posudzovať tento problém z dlhodobejšieho hľadiska, v ktorom určite preváži politická uvážlivosť a snaha tvoriť skutočnú federáciu. V tomto prípade budeme určite hlasovať za návrh pána prezidenta, prezidenta s nesmiernou politickou autoritou doma i v zahraničí. Vytvoríme si tak presvedčivý dôkaz o vzájomnej dôvere medzi našimi národmi a z touto dôverou sa nám oveľa ľahšie a rýchlejšie bude môcť riešiť prerokúvanie dôležitých zákonov o ekonomickej reforme. Táto dôvera môže len posilniť, nie oslabiť naše vzájomné spolužitie a silu našej federácie. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím nyní poslance Valka.

Poslanec SL E. Valko: Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda, vážení prítomní, po vypočutí niektorých predchádzajúcich príspevkov som nemilo prekvapený. Dávam si otázku, čo sa to v parlamente deje a o čo tu vlastne ide? Je paradoxné, že v decembri minulého roku parlament, zložený prevažne z poslancov starých štruktúr, zvolil Václava Havla za prezidenta, aj keď k samotnej voľbe mám svoje výhrady, sa prejavil oveľa tolerantnejšie ako súčasný.

Vážené dámy, vážení páni, máme pred sebou návrh pána prezidenta. Toho prezidenta, ktorý prejavil svoj zmysel pre demokraciu a tolerantnciu už tým, že pochopil cítenie slovenského národa v jeho túžbe urobiť svoj prvý krok k vyjadreniu svojej identity. Aj keď som si vedomý mnohých námietok voči takémuto tvrdeniu ohľadne tejto identity, poukazujem však na to, že v politike každý výraz je reprezentovaný určitým symbolom a má svoj význam.

Vážené kolegyne, kolegovia, máme pred sebou návrh prezidenta. Toho prezidenta, ktorému aplaudoval a bol ním nadšený parlament najbohatšej krajiny sveta a ktorému vyjadrujú obdiv šttánici celého sveta. Naša republika má dobré meno vo svete práve pre jeho osobu.

A čo náš parlament? Tento v rámci akejsi demokracie jednoducho zhodí jeho návrh zo stola. Obraciam sa na vás, aby ste tak, ako prevažná väčšina poslancov Verejnosti proti násiliu, podporili návrh pána prezidenta a schválili názov štátu tak, ako je uvedený v tlači číslo 311 - teda názov Republika česko-slovenská. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím nyní poslance Baldovského.

Poslanec SL Ľ. Baldovský: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne a poslanci Federálneho zhromaždenia, dnes máme rozhodnúť o názve republiky. Za Klub poslancov Strany slobody a Demokratickej strany som splnomocnený navrhnúť toto:

Prijímame návrh pána prezidenta s tým, že ho chápeme nasledovne: Tak ako v návrhu štátu Republika česko-slovenská je pomlčka či spojovník, tak z toho logicky vyplýva, že aj v alternatívnom návrhu poslancov (tlač 348) na Československá federatívna republika má býť medzi česko a slovensko spojovník.

S tým sa stotožňujú aj členovia Strany slobody a Demokratickej strany.

Žiadam, aby tento návrh, ktorý spočíva v zaradení spojovníka do slova česko-slovenký v názve Česko-Slovenská federatívna republika (tlač 348), bol prijatý ako spresňujúci návrh.

Iniciatívny návrh poslancov, uvedený v tlači 348, nie je pre nás prijateľný bez tejto upravujúcej zmeny. Preto v prípade, že náš upresňujúci návrh neprejde, navrhujem, aby sme hlasovali všetci, tak poslanci z Českej ako aj zo Slovenskej republiky, za názov Republika česko-slovenská ako nám ho odporúča pán prezident v prvom rade. Podporme ho.

Chcel by som ešte niečo dodať. Včera sme počuli snáď prvýkrát na pôde tohto parlamentu, že Slováci majú právo na pomlčku v názve republiky. Týmto upresňujúcim návrhom si my, Slováci, uplatňujeme tento nárok. Uplatňujeme ho nielen v prvom návrhu, ktorý dal pán prezident, ale aj v alternatívnom návrhu skupiny poslancov. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Dymáček, připraví se poslanec Habovštiak.

Poslanec SL M. Dymáček: Pane předsedo, pane předsedající, vážení hosté, vážené kolegyně, vážení kolegové, neměl jsem původně v úmyslu hovořit. Myslím, že argumenty byly vesměs řečeny, takže by stačilo hlasovat. Nyní se však cítím povinen něco říci i zde v plénu.

Již předběžná inventarizace naší situace ukazuje, že stav věcí obecných je víc než vážný. Ve špatném stavu je naše hospodářství, naše zdraví a životní prostředí. Nebudeme-li postupovat správně, hrozí nebezpečí sociálních otřesů. Nutno tedy rozlišovat věci důležité a skutečně naléhavé a ty, které lze řešit bez časové tísně, s opravdovou rozvahou a s využitím všech demokratických mechanismů. Odstraněním vedoucí role KSČ, vznikem vlády národního porozumění, volbou prezidenta, rekonstrukcí zákonodárných sborů a dalšími souvisejícími akty vznikly základní předpoklady takového postupu.

Je potřeba podtrhnout i druhou stránku věci. Ztratíme-li schopnost takového rozlišování, přestanou se nám věci dařit. Přednostně se musíme starat o věci hospodářské. Nebudeme-li mít z čeho slušně žít, nebudou nám příliš platné nejrůznější výsledky povahy symbolické.

Nepřipadá mi odpovědné vytvářet nový název státu ze dne na den. Podle mého názoru postačilo v tuto chvíli vypustit z názvu státu slovo socialistická a je škoda, že jsme to neučinili před dvěma měsíci. Jistě by se to tehdy odehrálo bez jakýchkoli problémů.

Nesmí být pochybováno o federativní podstatě našeho státu. V nových podmínkách je ovšem zapotřebí nejdříve přesně definovat, co bude obsahem federace v budoucnosti a jaké bude postavení našeho státu v Evropě. Teprve odtud měl být odvozován název státu, nikoli naopak. Jsem přesvědčen, že tuto práci nelze stihnout do voleb a považuji za svou povinnost připomenout, že na Moravě jsme našli odvahu tuto státnickou rozvahu prosadit. Právě proto, že nezdravý nacionalismus je nám cizí. Očekával jsem, že stejnou rozvahu a odvahu projeví i naši slovenští přátelé. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Prosím poslance Habovštiaka, připraví se poslanec Michal Malý.

Poslanec SL J. Habovštiak: Vážený pán predseda, vážný pán predsedajúci, apelujem na vás, aby sme si pôvodný názov našej republiky vážili ako vzácne dedičstvo našich otcov, dedičstvo otcov, ktorí sa pred viac ako 70 rokmi rozhodli žiť v spoločnom štáte. Je to vzácna pamiatka na tento deň. Podpísal ho jeden z najväčších synov českého národa Tomáš Masaryk, ktorý pochádzal z Moravy. Druhý veľký syn českého národa, Václav Havel, nás vyzýva k rešpektovaniu tohto vzácneho dedičstva. Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane, hovorí sa u nás na Slovensku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP