Středa 28. března 1990

Poslanec SL L. Kudláček: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, chtěl bych se obrátit s podnětem na předsednictvo Federálního shromáždění. Týká se možnosti úpravy ústavního zákona č. 14/1990 Sb., který jsme schvalovali letos 23. ledna. Je to zákon o odvolání poslanců zastupitelských sborů a volbě nových poslanců národních výborů. Můj podnět spočívá v tom, že lhůta 31. března, která byla v tomto zákoně stanovena jako jeho účinnost, v mnoha případech na nejnižších stupních národních výborů nepostačovala k dokončení procesu vyrovnání politických sil. Vycházím z podnětů z mého okresu Pardubice, kde jsem poslancem za Občanské fórum, a sice ze situace, že v převážné většině národních výborů nejnižších stupňů vlivem buď nedostatečné informovanosti nebo ve většině případů i některých obstrukcí se jednání rozběhla velmi pozdě a přesto, že v řadě míst je všeobecný souhlas všech politických stran a sil s rekonstrukcemi MNV, lhůta 31. března to v současné době neumožňuje.

Myslím, že nemusím zdůrazňovat obecný zájem, aby v tomto volebním roce politické síly byly rovnoměrně zastoupeny i na nejnižších orgánech řízení.

Jako možné řešení vidím příslušnou úpravu článku 2 tohoto zákona, který se týká pouze národních výborů, abychom nevyvolávali zbytečné diskuse o platnosti tohoto zákona pro vyšší stupně zastupitelských orgánů. Je možná další alternativa - přenést tento podnět do národní rady - České a Slovenské - v jejichž kompetenci národní výbory jsou. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Kudláčkovi za námět. V předsednictvu bude projednán. Diskutuje poslanec Kocáb, do rozpravy se připraví poslanec Štefan Glezgo.

Poslanec SL M. Kocáb: Vážení přítomní, dovolte mi, abych ještě jednou vystoupil ve zcela jiné věci, ve věci zdravotně postižených.

Naše země nepatří k bohatým, je chudá na hmotné statky a je chudá i na porozumění a lásku. V minulé době zavírala oči nad všemi, kteří její pomoc opravdu potřebovali. Nechávala svému osudu podlehnout ty nejslabší, ty, kteří se nedokázali bránit - byli to i lidé zdravotně postižení. Zdravotně postižení lidé prožívají události, nad kterými se většina z nás, zdravých, většinou nezamyslí. Mohou nám předávat zkušenosti svého vidění světa i člověka - a my je léta odmítáme, my se jejich zkušeností jakoby bojíme. Hovoříme sice o jejich neštěstí, ale zavíráme je do ústavů, straníme se jich. Nepřicházíme přitom jen o jejich poznání, ztrácíme i obrovské množství hmatatelných hodnot, které jsou tito lidé za určitých podmínek schopni vytvořit.

Na anglické univerzitě například pracuje jeden z nejvýznamnějších světových fyziků. Je zcela nehybný a němý. U nás by takový člověk v lepším případě byl doma, bez možnosti práce, v horším na posteli některého z nevyhovujících ústavů.

Jeden z bývalých švédských ministrů zdravotnictví byl nevidomý. U nás není za právoplatný považován ani podpis takto postiženého člověka.

Naše země nepatří k bohatým, a proto si již nemůže dovolit cokoli ztrácet. Zcela reálný a mnohostranný přínos zdravotně postiženým je především třeba co nejrychleji vytvořit podmínky k tomu, aby se zdravotně postižení lidé mohli maximálně zapojit do života a práce v naší zemi. I u nás existují možnosti, jak odstranit překážky, které jim v tom nyní brání. Doposud zde však chyběla snaha proklamované záměry uskutečnit v praxi.

Hlavní úkoly jsou tyto:

1. Vypracovat národní plán s cílem zajistit, aby se každému zdravotně postiženému dostalo veškeré pomoci snižující co nejdříve důsledky jeho postižení a umožňující mu vést plný život a převzít aktivní roli ve společnosti.

2. Jmenovat osoby odpovědné předsedům národních vlád za uskutečnění tohoto plánu. Navrhuji, aby do těchto funkcí byli jmenováni zdravotně postižení občané. Pro jejich práci je nezbytné ustavení poradního sboru složeného ze zástupců organizací zdravotně postižených, organizací jejich problematiku řešících, i dalších odborníků.

Situace zdravotně postižených a tím i nás všech je i přes nově probíhající změny stále svízelnější. Proto interpeluji místopředsedy vlády, předsedy národních vlád - budou-li a do kdy jmenovat osoby odpovědné za uskutečnění národního plánu pomoci zdravotně postiženým. Od listopadu loňského roku vzniklo více než 10 specifických organizací zdravotně postižených. Tyto organizace jsou připraveny spolupracovat s vládami při uskutečňování národního plánu. Jejich cílem je přivést zdravotně postižené z okraje společnosti do jejího středu. Myslím, že my ostatní, tzv. zdraví, jim v tom musíme již nyní pomoci prakticky i symbolicky. Tyto organizace hledají prostory. Věřím, že je brzy budou hledat i noví vládní pracovníci mající řešit jejich problémy. Zdravotně postižení si chtějí vzít svoji věc do svých rukou, naše vlády by jim to měly umožnit. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Kocábovi s tím, že jeho interpelace bude v souladu s jednacím řádem postoupena předsedům národních vlád. Diskutuje poslanec Glezgo, do diskuse se připraví Oszkar Világi.

Poslanec SN Š. Glezgo: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som vystúpil s vyhlásením slovenských poslancov za občianske hnutie Verejnosť proti násiliu k časti vystúpenia pána poslanca Orbana.

Poslanci Glezgo, Šútovec, Balko, Jankovič, Langoš, Balgavý, Posluch, Zeman, Kontra, Zelenay a Novák sa dištancujú a nesúhlasia s tou časťou vystúpenia poslanca Orbana, v ktorej hodnotí situáciu v národnostne zmiešaných oblastiach južného Slovenska. Konštatujú, že koordinačný výbor Verejnosť proti násiliu v tzv. suranskej výzve zaujal jednoznačne negatívne stanovisko. Oprávnené požiadavky Slovákov a Maďarov na južnom Slovensku je nutné riešiť vzájomným porozumením. Podpísaní poslanci protestujú proti zneužívaniu pôdy parlamentu na rozdúchavanie národnostných treníc a vyslovovaniu protiústavných požiadaviek. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Glezgovi, diskutuje poslanec Világi, do diskuse se připraví poslanec Petr Čermák.

Poslanec SL O. Világi: Vážený predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, vystupujem za skupinu poslancov maďarskej nezávislej iniciatívy. Vystúpenie poslanca pána Orbana, ktoré tu odznelo považujem za také, ktoré náš parlament - ak sa považuje za demokratický - musí dôrazne odmietnuť. Dúfam, že poslanec Orban iba z nevedomosti dopustil prečítať časť memoranda, ktoré odporuje nielen medzinárodným dohodám, ale aj platnej československej Ústave.

Podľa nášho názoru menšinové práva sú rovnako atribútom demokracie, ako sú všeobecné ľudské a občianske práva. Protestujem preto na tejto pôde proti útokom na tieto práva nie iba ako príslušník maďarskej menšiny, ale predovšetkým ako občan, ktorému na demokracii našej vlasti vážne záleží. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji. Diskutuje poslanec Čermák, do diskuse se připraví poslanec Hladík.

Poslanec SL P. Čermák: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jmenuji se Čermák a jsem poslancem Občanského fóra za Liberec.

Dovolím si v krátkosti obrátit vaši pozornost ke dvěma problémům. První problém je spojený s odchodem sovětských vojsk. Tato vojska na základě článku 5 Smlouvy mezi vládami ČSSR a SSSR, která je součástí vyhlášky č. 11/1969 Sb., přestupují státní hranice bez vybírání cla a celních prohlídek. Jsme svědky, že v místech pobytu vojsk, respektive před jejich odchodem, dochází k vykupování obchodů, a to zejména zboží, kterého je na našem trhu nedostatek, zboží je vykupováno ve velkém. Nemá tudíž charakter osobní potřeby, ale jedná se o obchodní zboží, jehož vývoz je v mnoha případech z Československa zakázán nebo omezen.

V současné době, kdy byla neoprávněnost pobytu sovětských vojsk u nás všeobecně uznána, nepovažuji za vhodné, ani správné, aby sovětští vojáci zneužívali výjimek, které ze zákona č. 44/1974 Sb., příslušejí představitelům vlády, prezidentu republiky, diplomatům a některým dalším. Ptám se proto ministra zahraničního obchodu, zda byla výše uvedená dohoda upravena či zrušena, jakou formou projednávají naše celní orgány ve vnitrozemí a na státní hranici toto zboží, v jakém rozsahu pro sovětská vojska v současné době platí naše zákonná opatření v celní oblasti. To je první problém.

Druhý problém zde byl vlastně řečen - otázka rekonstrukce národních výborů. Domnívám se, že pokud máme k volbám přistoupit v demokratické společnosti, je nutno termín do 31. března prodloužit, proto se vřele připojuji k návrhu pana poslance Kudláčka z Pardubic. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Čermákovi, diskutuje poslanec Hladík, do diskuse se připraví poslanec Habovštiak.

Poslanec SN J. Hladík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se připojil k příspěvku pana poslance Balgavého týkajícího se problematiky vybudování kanálu Dunaj-Odra. Považuji za nutné požádat odpovědné vládní činitele o to, aby byly pozastaveny veškeré práce na tomto vodním díle až do doby, než budou vypracovány komplexní ekonomické a ekologické studie. Dále považuji za nutné, aby tyto studie zpracovali odborníci nezávislí, tím míním odborníky, kteří se ještě nestali členy akciové společnosti Ekotransmoravia. Děkuji.

Poslanec SL J. Habovštiak: Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení poslanci, zastupujem Kresťansko demokratické hnutie Slovenska. Jedná sa mi o problém, ktorý sa dotýka nielen severného Slovenska, ale dotýka sa aj okresov severnej Moravy a Čiech. Preto mám otázku na pána podpredsedu vlády ČR Reichla, pána podpredsedu vlády slovenskej vlády Ondruša a síce v nasledovnej záležitosti.

40 % lesov Oravy je postihované exhalátmi najmä z Katovíc. Tento stav ohrozuje celý karpatský systém. Hynú lesy, hynie geofond, vzácne rastliny. Nebudem tu hovoriť o tom, koľko ton popolčeka a metrov kubických oxidu síričitého spadá. Trpí najmä obyvateľstvo severného Slovenska, kedysi veľmi zdravé.

Pýtam sa preto, či existuje nejaká medzivládna komisia pre elimináciu týchto exhalátov, pre riešenie ich eliminácie. Pripomínam, že nie pre výskum týchto exhalátov.

Ďalej by sme chceli vedieť, aká je ich doterajšia činnosť, pokiaľ je, ako sa plánuje riešiť tento problém. Pokiaľ táto komisia nie je, navrhujeme ju zriadiť. A pretože je to problém celej strednej Európy, navrhujeme takúto komisiu zriadiť v rámci celej Európy. Zdôrazňujem znova, že pre riešenie problémov, nie pre výskum. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Habovštiakovi. Diskutuje poslanec Tahy. Do diskuse se připraví poslanec Mede.

Poslanec SL M. Tahy: (KDH) Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, dnes pred budovou Federálneho zhromaždenia opäť manifestovali individuálni podnikatelia, ktorí úpeniivo čakajú na legislatívu, ktorú máme spoločne s federálnou vládou pripraviť. Sťažujú sa na zdĺhavosť vydania tejto legislatívy, zároveň majú aj niektoré závažné a zásadné pripomienky k tým návrhom, ktoré sú pripravené na to, aby sme ich prerokovali na budúcom plenárnom zasadnutí. Je toho dosť, a nechcem vás preto týmito podrobnostiami zdržiavať. Preto som získal od celoslovenského výboru združenia slovenských podnikateľov niektoré závažné pripomienky k návrhu zákona o individuálnom podnikaní fyzických osôb, k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 42/1980 Zb., o hospodárskych stykoch so zahraničím, v znení zákona č. 102/1988 Zb. a stanovisko k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa devízový zákon č. 162/1989 Zb.

Prosil by som predsedníctvo Federálneho zhromaždenia, aby s týmito pripomienkami oboznámilo federálnu vládu aj všetkých poslancov, aby sme sa k týmto veciam nemuseli zdĺhavo a podrobne vracať, keď budeme príslušné zákony prerokúvať, aby sme tieto veci už mohli zamontovať do konečného znenia týchto zákonov.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji. Diskutuje poslanec Mede.

Poslanec SN G. Mede: Vážené poslankyne, vážení poslanci, v súčasnom období na verejných schôdzach, na fórach s občanmi, sa veľa hovorí o potrebe prehodnotenia územno-plánovacieho riešenia našich sídlisk, a to z dávno známych dôvodov - ako je nehumánnosť, neestetičnosť, nekomplexnosť a pod. Je to nesporne potrebné, ale pri súčasne platnom stavebnom zákone je to veľmi obtiažne.

Náš byrokratický stavebný zákon neumožňuje pružne reagovať na celý rad problémov. Prihováram sa za skoré predloženie nového stavebného zákona zo strany vlády.

Zároveň kladiem otázku pánu Reichlovi, či pripravuje naše stavebníctvo v súčasnom období novú technickú politiku v záujme dosiahnutia vyššej kvality hromadnej bytovej výstavby. Prosím o odpoveď. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Mede, diskutuje poslanec Černý. Do diskuse se připraví poslanec J. Macek.

Poslanec SL A. Černý: Vážené Federální shromáždění, přistupuji před vás s návrhem - jménem poslanců: Petrové, Balgavého, Battěka, Černého, Džupiny, Haška, Hlavačky, Kůsové, Matyáše, Malíka, Pospíšila, Šaška, Šoltése, Andrýska, Čáslavské, Čubára, Lise, Trochtové, Glezga, Mičiety, Orbana, Šarišské, Mixána, Oláhové, Křivského, Mesíka, Sehnala, Kocába a Jaroně.

Chtěl bych vám přednést návrh pracovního textu prohlášení poslanců Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, které v pracovní verzi prozatím zní takto:

Nejvyššímu sovětu SSSR a parlamentu Litevské republiky.

Federální shromáždění ČSSR se znepokojením sleduje vyostření situace v Litvě. Jako parlament země, která zažila násilné přerušení demokratizačního vývoje v roce 1968, považujeme za svou morální povinnost obrátit se na vás s tímto prohlášením:

Vyzýváme vás, poslance obou zákonodárných sborů, abyste vyhrocenou situaci řešili výhradně parlamentní cestou, jednáním bez použití násilí a bez hrozby násilí. Pro vytvoření příznivých podmínek vašeho společného jednání na neutrální půdě vám navrhujeme uskutečnit tato jednání na území naší vlasti. Poslanci FS ČSSR.

Navrhuji vám, vážené poslankyně, poslanci, abychom tento pracovní text schválili s tím, že iniciativní skupina poslanců by ho dopracovala buď podle vašich připomínek, nebo tak, aby měl lepší jazykovou a slohovou formu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Černému. Poslankyně a poslanci, je to druhý podnět směřující k zaujetí našeho stanoviska k otázkám Litvy. Vystoupil zde poslanec Mesík i předseda zahraničního výboru poslanec Šabata.

Doporučuji, po konzultaci s předsedou zahraničního výboru, takové řešení, že zítra ráno by zahraniční výbory se otázkou návrhu textu zabývaly a jménem výborů, že by nám příslušný text předložily. Je s tím souhlas?

(Hlas z pléna: Domnívám se, že situace je natolik vážná, že je třeba jednat urychleně. Bylo by proto třeba jednat ještě dnes.)

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Hlásí se poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, vážení hosté, kolegyně, kolegové poslanci, domnívám se, že otázka Litvy je skutečně otázkou, ke které bychom měli zaujmout stanovisko. Domnívám se shodně s právě proneseným příspěvkem, že věc skutečně spěchá. Chtěl bych upozornit na to, že se nedomnívám, že v textu předneseném panem kolegou poslancem Černým je reflexe na rok 1968 vhodné, a to ani z hlediska československého vývoje - totiž spojovat narušení demokratizačního vývoje či procesů už s rokem 1968 a nedomnívám se, že by tato reflexe byla správná i ve vztahu k dopadu tohoto našeho stanoviska vůči sovětskému partnerovi.

Protože bylo navrženo, aby se jednalo urychleně, dal bych v úvahu, zda by nemělo být dáno jiné hodnocení historického vývoje, a toto, aby se nezmiňovalo jako nějaký mezník, od kterého bychom měli vycházet. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Stomemu. O faktickou připomínku požádal poslanec Šabata.

Poslanec SL J. Šabata: Vážené kolegyně, kolegové, pokud jde o princip sám, je mimo diskusi. Kdo rychle dává, dvakrát dává, atd. Avšak předseda ústavně právního výboru neupozornil na to, že text bychom měli formulovat tak, aby šel do hloubky věci. Rád bych tedy, abychom přijali rozhodnutí až po zvýšení celého problému a po rozhodnutí zahraničního výboru Federálního shromáždění.

Předsedající místopředseda FS J. Jenerál: Děkuji poslanci Šabatovi. Doporučuji, aby se v průběhu přestávky sešly zahraniční výbory a posoudily to.

Jako poslední je písemně přihlášen do rozpravy poslanec Macek.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP