Středa 14. března 1990

3

Vládní návrh zákona, kterým se stanoví nové znění vojenské přísahy a služební přísahy příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy, upravuje řádná dovolená vojáků v základní službě a jímž se mění zákon č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti (tisk 284) a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 309).

Návrh odůvodní ministr národní obrany ČSSR generálplukovník Vacek.

Ministr národní obrany ČSSR generálplukovník M. Vacek: Dovolte mi, abych za ministra vnitra ČSSR pana Sachera předložil jménem federální vlády návrh zákona, kterým se stanoví nové znění vojenské přísahy a služební přísahy příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy, jímž se upravuje řádná dovolená vojáků základní služby a jímž se mění zákon č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti.

Návrh předloženého zákona vychází ze změn, které byly provedeny v ústavě, z požadavků sladit nároky občanů, kteří vykonávají základní vojenskou službu s nároky ostatních pracujících, dálež podnětů prezidenta republiky a ze změn spojených s úpravami branného zákona.

Článek I. předloženého zákona mění a doplňuje zákon o některých služebních poměrech vojáků, stanoví nový text přísahy vojáků bez přechodných ustanovení. Prodloužení výměry dovolené vojáků v základní službě se navrhuje sladit s nároky vojáků, které pro ostatní plynou ze zákoníku práce a je výrazným humanizačním opatřením v průběhu vojenské základní služby.

Článek II. - ve vazbě na to, co jsem již uvedl v úvodu svého vystoupení - předpokládá změnu názvu Československá lidové armáda na název Československá armáda.

Návrh článku III. předpokládá změnu znění služební přísahy příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy. Jeho znění souvisí s návrhem článku IV., který má charakter přechodných ustanovení.

Vznik služebního poměru je u příslušníků těchto sborů vázán právě na složení přísahy.

Významný je i návrh článku V., kterým se závažným způsobem mění dosavadní text § 51 zákona o SNB.

Navrhované znění zásadním způsobem omezuje použití vojáků a příslušníků jiných ozbrojených sborů při udržování klidu, veřejného pořádku a bezpečnosti uvnitř státu. K takovým úkonům může federální ministr vnitra povolat vojáky v činné službě pouze v dohodě s ministrem národní obrany a příslušníky SNV v dohodě s ministry spravedlnosti České a Slovenské republiky. Toto ustanovení však vylučuje i použití dalších možných složek, které byly dříve k takovému účelu využívány - jako např. požárníků.

Vypuštění § 52, které se rovněž navrhuje, plyne z toho, že SNB by se oproti minulosti neměl nadále podílet na zabezpečování ochrany bojeschopnosti ozbrojených sil.

Žádám vás o posouzení návrhu zákona a jeho schválení.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji ministru národní obrany ČSSR generálplukovníku Vackovi. Návrh projednaly všechny výbory obou sněmoven kromě mandátových a imunitních.

Prosím společného zpravodaje výborů Sněmovny národů poslance Čubára, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Čubár: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, zákon, kterým se stanoví nové znění vojenské přísahy a služební přísahy příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy, upravuje řádná dovolená vojáků v základní službě a jímž se mění zákon č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti, plně odráží nutnost nově upravit přísahy vojáků a příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy v souvislosti se změnami provedenými v ústavním zákoně č. 100/1960 Sb., dále pak s postavením ozbrojených sil v naší společnosti, zejména v souvislosti s vypuštěním článku o vedoucí úloze KSČ.

Oba návrhy nové přísahy, jak pro vojáky, tak pro příslušníky Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy plně vyjadřují základní povinnost vůči vlasti u vojáků a přímo vymezuje povinnost příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy při ochraně ústavního zřízení, práv občanů a veřejného pořádku.

Doporučuji, aby nově složili přísahu i vojáci z povolání, neboť doposud skládali přísahu podle znění starého branného zákona, která nerespektuje vypuštění čtvrtého článku ústavy, o vedoucí úloze KSČ. Nová přísaha by byla složena za těch samých podmínek jako pro příslušníky Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy, anebo při probíhajících atestacích v Československé armádě.

Článek čtyři zákona dostatečně vymezuje postup a časový harmonogram, kdy má být nová přísaha a za jakých podmínek provedena.

V článku pět navrhovaného zákona je v plné míře zakotvena součinnost Sboru národní bezpečnosti, vojáků Československé armády a Sboru nápravné výchovy při udržování veřejného pořádku, bezpečnosti uvnitř státu a podobně.

Při takovéto součinnosti mají všichni stejná práva a povinnosti jako příslušníci Sboru národní bezpečnosti. Tato úprava je nutná v souvislosti se změnou zákona č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti a odpovídá změnám v branném zákoně a zrušení Lidových milicí. Vypouští se též možnost povolávat příslušníky veřejných požárních sborů.

Významným opatřením v oblasti výkonu základní vojenské služby je, z hlediska humanizace v ozbrojených silách, změna výměry dovolené, a to z deseti dnů na patnáct dnů za každých devět měsíců služby. Tím se přizpůsobuje nárok vojáků základní služby na dovolenou ve výši nároku pracovníků podle zákoníku práce.

V článku dvě vládního návrhu zákona, kde se mění název "Československá lidová armáda" na "Československá armáda", se plně odráží charakter naší armády, zejména v souvislosti se všeobecnou brannou povinností a plně odpovídá návrhu prezidenta republiky a postavení Československé armády v demokratické společnosti.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych jako společný zpravodaj výborů Sněmovny národů doporučil naší sněmovně, a by vládní návrh zákona, kterým se stanoví nové znění vojenské přísahy a služební přísahy příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Sboru nápravné výchovy, upravuje řádná dovolená vojáků v základní službě a jímž se mění zákon č. 40/1974 Sb., o Sboru národní bezpečnosti (tisk č. 284), schválila.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Čubárovi. Slovo má společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu poslankyně Mária Bušíková.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Bušíková: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, vážení hostia, ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu sa pripájam k spoločnej spravodajskej správe poslanca Čubára za výbory Snemovne národov. Zároveň by som chcela vyjadriť súhlas aj s odôvodnením vládneho návrhu zákona, ktorým sa stanoví text vojenskej prísahy a služobnej prísahy príslušníkov Zboru národnej hezpečnosti a Zboru nápravnej výchovy, ktorým sa ďalej upravuje riadna dovolenka vojakov v základnej službe, a ktorým sa mení zákon č. 40/ 1974., o Zbore národnej bezpečnosti.

Predložený vládny návrh zákona tvorí spolu s návrhom novelizácie branného zákona o civilnej službe komplex troch právnych úprav, ktoré bolo treha vo výboroch Snemovne ľudu a Snemovne národov posúdiť spoločne, pretože do určitej miery na seba nadväzujú.

Dovoľte mi k návrhu niekoľko poznámok. Vládny návrh zákona prerokovali všetky výhory snemovní, okrem výborov mandátových a imunitných. Nakoniec prerokovali návrh výbory ústavnoprávne, ktoré veľmi starostlivo zvažovali pripomienky ostatných výborov, ako aj celý rad pripomienok vlastných poslancov. Pozornosť sme venovali aj pripomienkam, ktoré sme dostali do ústavnoprávnych výborov z národných rád a od jednotlivcov. Okrem drobných doplňujúcich úprav sme venovali pozornosť najmä úprave riešenia pomoci Zboru národnej bezpečnosti pri udržiavaní bezpečnosti vnútri štátu v prípade násilného útoku proti ústavnému zriadeniu štátu. Táto úprava spočíva v splnomocnení vlády na povolanie vojakov v činnej službe pre tento účel. Toto upravené riešenie predstavuje podstatné zjednodušenie oproti pôvodnej úprave, uvedenej v návrhu. Pre tento prípad bolo treba upraviť aj postavenie, práva a povinnosti povolaných vojakov.

K návrhu by som chcela ďalej poznamenať, že z ústavnoprávneho hľadiska je v poriadku, pretože podľa ústavného zákona o československej federácii jeho vydanie prislúcha Federálnemu zhromaždeniu.

Ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu odporúčam snemovniam, aby návrh zákona, prerokovaný vo výboroch schválila s pozmeňovacími návrhmi, ktoré sú uvedené v spoločnej správe výborov snemovní - tlač č. 300. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslankyni Bušíkové. Do rozpravy se zatím písemně přihlásili: poslanec Sehnal a poslanec Toman. Uděluji slovo poslanci Sehnalovi.

Poslanec SL V. Sehnal: Vážený pane předsedající, vážené shromáždění, chceme humanizovat a zlidštit armádu, proto bych se chtěl vyjádřit k řádné dovolené vojáků základní služby. V prvé řadě mě překvapilo, že to není řešeno branným zákonem, ale že je to strčeno k zákonu o SNB. Uvědomme si, že voják základní služby je v prvé řadě právoplatný občan této republiky a potom teprve voják. Je to člověk velice mladý, na samém prahu života, hledající své místo ve společnosti. Že je vojenská služba velmi náročná jak fyzicky, ale hlavně psychicky, nemusím zdůrazňovat. Proto je pro vojáka velice důležitá vycházka apod., ale hlavně návštěva svých blízkých, své rodiny.

Zákon řeší v § 12 odst. 1 to, že voják má nárok za 9 měsíců na 15 dnů řádné dovolené, což je celkem přijatelné. Vojákovi ale nadřízený může udělit dovolenou v celé výši již třeba za 6 týdnů po nastoupení vojenské služby, anebo až na samém konci vojenského roku. To absolutně neřeší a nebere ohledy na potřeby vojáka. Navíc se to velice často ze strany nadřízených zneužívá. Voják se proti tomuto jednání nemůže bránit. Proto navrhuji tak, jak to přijal výbor pro plán a rozpočet, zákonně upravit to, aby si voják základní služby mohl po každých odsloužených třech měsících vybrat poměrnou část své řádné dovolené.

Když přijmeme zákon v této úpravě, bude to první krok k tomu, aby byl voják základní služby skutečně opět občanem sloužícím vlasti, se svými povinnostmi, ale i nezadatelnými právy. A proto na vás, vážení poslanci, apeluji a věřím, že mě podpoříte v úsilí vrátit vojáka základní služby tam, kam bytostně patří, tj. mezi své spoluobčany. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Sehnalovi. Uděluji slovo poslanci Tomanovi a připraví se poslanec Kulan.

Poslanec SL P. Toman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jménem iniciativní skupiny poslanců Andrýska, Brodského, Černého, Haška, Hladíka, Habovštiaka, Hrušky, Hlavačky, Klimeše, Petrové, Vrábela, Slámy, Stomeho, Stránské, Svítila i jménem svým bych vám chtěl přednést návrh na doplnění zákona, který nyní právě projednáváme (tisk 284). Týkal by se § 23 novelizovaného zákona.

Paragraf 23 uvádí, kdo může být vojákem z povolání. Říká: "Za vojáky z povolání mohou být přijati jen občané Československé socialistické republiky bezvýhradně oddaní pracujícímu lidu a socialistickému zřízení s potřebnou tělesnou zdatností, kteří splňují morálně politické a odborné požadavky stanovené prováděcími předpisy".

Jsme toho názoru, že toto vymezení, kdo může být přijat za vojáka z povolání, již neodpovídá změněné situaci, a proto vám předkládáme návrh, aby se tisk 284 čl. I změnil tak, že za bod 2 se vkládá bod 3, který zní:

3. § 23 zní: "Za vojáky z povolání mohou být přijati jen občané Československé socialistické republiky, bezvýhradně této republice oddaní, s potřebnou zdatností tělesnou i duševní, kteří splňují morální a odborné požadavky stanovené prováděcími předpisy."

To byl jeden z návrhů pozměňujících, o kterém by se mělo později hlasovat, a žádám vás o podporu.

Měl jsem připraveno vystoupit i s dalším návrhem na změnu přesně v čl. IV s tím, aby se tento článek týkal i vojáků z povolání. Ovšem zpravodaj již to navrhl, proto bych jeho úsilí chtěl podpořit. Rovněž já spolu s ostatními poslanci, které jsem před chvílí vyjmenoval, jsme názoru, že i vojáci z povolání by měli v tuto dobu skládat znovu nově znějící přísahu. Jsme názoru, že pokud jsme našli důvody pro opětovné složení přísahy u příslušníků Sboru národní bezpečnosti i Sboru nápravné výchovy, tím spíše se tyto důvody vztahují na vojáky z povolání u ČSLA. Podle našeho názoru nepotřebujeme vojáky, kteří odmítají složit novou přísahu a v podstatě tím i nadále trvají na původní přísaze, v níž slibovali věrnost Komunistické straně Československa.

Ozývá se někdy výhrada, že tímto způsobem bude umožněno vojákům z povolání okamžitě, v podstatě během dvou měsíců z armády odejít tím, že nesloží přísahu. Podle našeho názoru je na Čs. lidové armádě, aby zařídila výkon služby tak, aby vojáci z povolání neodcházeli a naopak se stalo pro ně ctí v Československé armádě být.

Dále jsme názoru, že ani nepotřebujeme takové vojáky, kteří by novou přísahu odmítli, nebo kteří v armádě nechtějí sloužit. Jsme názoru, že raději budeme mít méně těchto vojáků než více, nekvalitních, kteří nechtějí nové společnosti sloužit.

Tolik k podpoře návrhu, který již tady přednesl společný zpravodaj výborů. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS S. Kukrál: Děkuji poslanci Tomanovi, uděluji slovo poslanci Kulanovi a připraví se poslanec Valko.

Než bude diskutovat poslanec Kulan, prosím, vážené poslankyně a vážení poslanci, abyste mě omluvili; musím s panem předsedou odjet a řízením pověřuji předsedu Sněmovny národů poslance Stanka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP