Úterý 27. února 1990

Dámy a páni, základnou úlohou vlády v zahraničnopolitickej oblasti je vymedzenie a obhajoba národných záujmov Československa v meniacej sa medzinárodnej situácii. Pri plnení tejto úlohy sa opierame o niektoré zásadné východiská: plníme prijaté záväzky, usilujeme sa o vytvorenie celoeurópskeho spoločenstva rovnoprávnych štátov bez blokov a aliancí, stojacich proti sebe. Výrazne aktivizujeme svoje vzťahy s bezprostrednými susedmi a nadväzujeme či obnovujeme styky so všetkými krajinami, ktoré majú vzťah k našej republike.

Po vytvorení vlády národného porozumenia intenzita našej zahraničnopolitickej aktivity nebývalo vzrástla. Pravdou však je, že získané skúsenosti o čosi upravili náš optimizmus pokiaľ ide o predstavy o rýchlosti vytvárania jednotnej Európy. Dnes už vieme, že naše začlenenie do európskych spoločenstiev v najbližšom čase nie je pravdepodobné, ale dávame jasne najavo, že sa o to perspektívne usilujeme. Hľadáme cestu k účinnej forme pridruženia sa k európskym spoločenstvám. Prejavili sme záujem aj o ďalšie inštitúcie celoeurópskeho charakteru, predovšetkým sme požiadali o prijatie do Rady Európy. Zatiaľ chceme viac spolupracovať v regionálnych projektoch, ktoré môžu prispieť k budúcej celoeurópskej integrácii. Taký projekt, na ktorom sa chceme zúčastniť, a urobili sme k tomu prvé kroky, je napríklad spolupráca s Talianskom, Rakúskom, Maďarskom a Juhosláviou v oblasti dopravy, telekomunikácií, životného prostredia, podpory malého podnikania i kultúry.

Pre zabezpečenie plnej suverenity Československa mal zásadnú dôležitosť začiatok rokovania so Sovietskym zväzom o stiahnutí sovietskych vojsk z nášho územia. Ako viete, včera bola podpísaná dohoda medzi vládami ČSSR a ZSSR. Podľa nej Sovietsky zväz stiahne svoje jednotky z nášho územia do 30. júna 1991. Táto otázka po celé desaťročia zaťažovala naše vzájomné vzťahy. Návšteva prezidenta Václava Havla v Spojených štátoch amerických a v Sovietskom zväze otvorili celkom novú kapitolu spolupráce s veľmocami, a to na rovnoprávnom základe.

Pripravujeme návrhy na prestavbu Varšavskej zmluvy. I touto cestou chceme prispieť k prehlbeniu Helsinského procesu. Dúfame, že i za našej aktívnej účasti bude už v tomto roku na stretnutí najvyšších predstaviteľov účastníckych štátov KBSE uzatvorená dohoda o konvenčnom odzbrojení v Európe. Premeny vo východnej Európe výrazne ovplyvnili dejinný vývoj, čo okrem iného potvrdzuje i fakt, že sa svet naraz ocitol pred problémom zjednotenia oboch nemeckých štátov. Vyjadrili sme svoje presvedčenie, že budeme rešpektovať snahy Nemcov o sebaurčenie. Želáme si však, aby sa tento proces uskutočňoval spolu s ústupom vojenských a politických blokov z európskej scény. Nedomnievame sa, že by budúce jednotné Nemecko malo byť príčinou nestability v Európe. V európskej hospodárskej, politickej a sociálnej integrácii vidíme najlepšie záruky toho, že nesporné problémy v Európe neprerastú do otvorených konfliktov, ktoré by niekto chcel riešiť silou.

Sme radi, že v období pôsobenia vlády národného porozumenia nastal veľký posun smerom k dorozumeniu s Nemeckou spolkovou republikou a s Rakúskom. Prestrihnutie drôtených zátarasov na spoločných hraniciach bolo symbolom odhodlania začať novú historickú etapu. Otvorili sa ďalšie možnosti hospodárskych, politických, turistických stykov. S Rakúskom sme podpísali dohodu o bezvízovom styku a v čo najkratšom čase by sme chceli dosiahnuť zjednodušenie vízovej povinnosti i s ďalšími štátmi Európy. Pre ďalší rozvoj vzťahov v strednej Európe bude mať nepochybne stimulujúci význam uskutočnenie myšlienky stredoeurópskej oblastnej spolupráce, o ktorej prezident republiky hovoril v priebehu svojich návštev v Poľsku a Maďarsku.

Viedli sme rad bilaterálnych rokovaní. Spojené štáty americké sme požiadali o znovurozdelenie doložky najvyšších výhod a naša žiadosť má byť v krátkom čase splnená. Oživili sme dvojstranné rozhovory s Talianskom, Francúzskom, Austráliou, Švédskom, Holandskom, Belgickom, Kanadou, urobili sme pokrok v kultúrnych, vedeckých a školských stykoch s radom krajín. Je pripravené nadviazanie diplomatických stykov so Svätou Stolicou a takéto styky boli obnovené s Izraelom. Rovnako postupujeme v prípadoch Kórejskej republiky a Chile.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, 17. novembra minulého roku sme vykročili na cestu oslobodzujúcu ľud z nadvlády totality, ale aj, ako dúfam, od malicherných straníckych sporov či fanatických hádok o tom, či pred nami je úloha vrátiť sa ku kapitalizmu, alebo zdokonaľovať socializmus. Našim cieľom nie je manipulovať človeka tak, aby sa vošiel do kasárenských hraníc ideologických dogiem. Naopak, našou ctižiadosťou je urobiť všetko, aby sme spoločenské štruktúry prispôsobili prirodzenej tvorivosti a podnikavosti človeka. Nejde nám o plnenie administratívno stanovených a direktívne presadzovaných plánov, ale o kvalitu života každého jednotlivca. Chceme obnoviť demokraciu a prosperitu nášho štátu na základe plného využitia trhového hospodárstva, pretože si myslíme, že demokracia a trh sa vzájomne podmieňajú a rozvíjajú. Vieme, že cesta dopredu nevedie cez okamžitý blahobyt pre všetkých. Chceme však urobiť všetko, aby sa v tomto štáte čo najväčší počet ľudí mohol tešiť čo najväčšiemu množstvu výdobytkov civilizácie. Sme presvedčení, že všetci ľudia majú mať možnosť dôstojného života, daného istotami moderného, sociálno-právneho štátu.

Chceme republiku, v ktorej by sa nám všetkým dobre žilo. Vieme, že na to potrebujeme čistú prírodu i upravené mestá a dediny. Usilujeme o to, aby sa s človekom u lekára zaobchádzalo s úctou a zodpovednosťou, aby sa stal pacientom, o ktorého zdraví a rodine je lekár dobre informovaný. Aby naši ľudia neboli pri nákupoch okrádaní a nemuseli nikoho podplácať. Jednoducho chceme a musíme obnoviť dobrú kvalitu obyčajných vecí a služieb. Musíme však urobiť všetko, aby naši ľudia nemuseli závidieť svetu. Záleží na nás všetkých, ako prispejeme k tomu, aby sa naši občania stali dobrými vlastencami a aby sa pri návšteve i tých najvyspelejších krajín cítili ako vo svete seberovných.

Ďakujem. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem predsedovi vlády za prednesenú správu.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, predsedníctva obidvoch snemovní odporučili, aby návrh uznesenia Federálneho zhromaždenia k plneniu Programového vyhlásenia federálnej vlády pripravila komisia zložená z poslancov obidvoch snemovní. Predsedníctvo Snemovne ľudu navrhuje zvoliť do tejto komisie Václava Bendu, Jiřího Bezecného, Stanislava Jandu, Karola Hranaia, Jána Langoša, Janu Moltašovú, Věnka Šilhana, Konstantína Viktorína, Ľudovíta Baldovského.

Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby do komisie boli zvolení Blanka Hyková, Evžen Krauskopf, Drahoslav Křenek, Jozef Csémi, Eva Silvanová a Martin Kontra.

Sú k týmto predneseným návrhom nejaké pripomienky? (Nebyly.) Môžeme teda hlasovať.

V Snemovni ľudu je prítomných 180 poslancov, v Snemovni národov z Českej socialistickej republiky 70, zo Slovenskej socialistickej republiky 67 poslancov. Podľa zisteného stavu sú obidve snemovne uznášania schopné.

Navrhujem, aby najprv hlasovali poslanci Snemovne národov.

Kto súhlasí s návrhom predsedníctva svojej snemovne na zloženie navrhovanej komisie k uzneseniu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Snemovňa národov schválila predložený návrh na zloženie komisie.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto súhlasí s návrhom svojho predsedníctva na zloženie komisie, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa hlasovania? (Čtyři.) Štyria.

Ďakujem. Taktiež Snemovňa ľudu návrh schválila. Môžem konštatovať, že komisiu pre vypracovanie návrhu uznesenia Federálneho zhromaždenia k Programovému vyhláseniu vlády Československej socialistickej republiky schválili obidve snemovne.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 226, SN č. 227)

Po dohode s predsedami snemovní odporúčam, aby sme teraz diskusiu nezačali. Plný text - ako som už videl - vám bol rozdaný. Takýto návrh vyšiel preto, aby ste si mohli ešte niektoré časti tejto správy bližšie pozrieť, zoznámiť sa s tým a potom pokračovať v diskusii.

Predsedovia klubov politických strán prosia o toto oznámenie pred vyhlásením prestávky. Ihneď po vyhlásení prestávky sa zídu kluby poslancov v týchto miestnostiach: Klub občianskeho fóra, Verejnosti proti násiliu a ostatných nestranníkov zostanú v tejto zasadacej miestnosti, Klub poslancov KSČ v zasadacej sále Snemovne národov, Klub poslancov Československej strany socialistickej v miestnosti číslo 534, Klub poslancov Československej strany ľudovej, Kresťansko demokratického hnutia a Kresťansko-demokratickej strany v miestnosti číslo 026.

Po skončení schôdze klubov sa zíde v miestnosti 026 tiež skupina poslancov - navrhovateľov ústavných zákonov a návrhu zákona o voľbách do Federálneho zhromaždenia.

Po prestávke bude schôdza pokračovať podľa schváleného programu. Prestávka bude 45 minút.

Ďakujem vám.

(Jednání přerušeno v 15.50 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.35 hodin.)

(Řízení schůze převzal předseda SL J. Bartončík.)

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v přerušeném jednání.

V prvé řadě mi, prosím, dovolte, abych omluvil pana předsedu Federálního shromáždění Dubčeka a pana předsedu federální vlády Mariána Čalfu, kteří odjeli na letiště vítat pana prezidenta v souvislosti s jeho návštěvou z Moskvy.

Jak už uvedl předseda Federálního shromáždění, projednáme nyní tři zákony, týkající se voleb. Je to

9

Návrh ústavního zákona o skončení volebního období zákonodárných sborů (tisk 255) a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 271)

10

Návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci a ústavní zákon č. 100/1960 Sb., Ústava ČSSR (tisk 257) a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 272)

a

11

Návrh zákona o volbách do Federálního shromáždění (tisk 256) a společná zpráva výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 273).

Vzhledem k tomu, že všechny tři návrhy spolu souvisejí a vzájemně na sebe navazují, doporučuji, abychom je projednali společně. Samozřejmě o nich hlasovat budeme samostatně.

Má k tomuto postupu někdo připomínku? (Nemá.) Není připomínek. Prosím tedy místopředsedu Federálního shromáždění, pana profesora Zdeňka Jičínského, aby jménem navrhovatelů předložené návrhy zdůvodnil.

Místopředseda FS Z. Jičínský: Pane předsedající, paní poslankyně a páni poslanci. Dovolte říci nejprve několik slov k návrhu volebního zákona, byť závažnější jsou samozřejmě zákony ústavní. Ale návrhy ústavních zákonů, které máme projednávat v podstatě vyplývají z toho, že budeme projednávat návrh zákona o volbách a proto bych řekl přece jenom několik slov úvodem k tomuto zákonu.

Víte, že návrh zákona o volbách byl i v orgánech Federálního shromáždění zdrojem velmi konktroverzních debat, v nichž se odrážela rozporná situace, rozporné postoje veřejnosti k tomuto návrhu. Myslím ale, že v rámci našeho jednání ve výborech Federálního shromáždění jsme dospěli v zásadě k dohodě v tom smyslu, že tento zákon je demokratický, že je vhodným základem pro uspořádání prvních svobodných voleb v Československu, i když samozřejmě netvrdíme - netvrdí to, myslím, nikdo z navrhovatelů - že je to zákon dokonalý; ostatně dokonalé zákony neznám. A zejména v této věci, když jde o institut zcela nový, protože skutečně politická demokracie už v této zemi, je dlouho jevem cizím je přirozené, že se v této věci názory střetávají, že lidé k tomu mají různá stanoviska, že chtějí, aby jejich názory byly brány v úvahu a ne vždy dost uvažují o celkových souvislostech, ve kterých se tento zákon připravuje, a ve kterých se má realizovat.

Čili zdůraznil bych tady demokratický charakter tohoto zákona proto, že umožňuje vytvářet nový pluralitní systém politické demokracie v Československu, že dává možnost, aby nově se tvořící politická struktura české a slovenské společnosti našla odpovídající výraz úměrný vlivu, síle, těch či oněch politických stran a politických hnutí ve veřejnosti, aby tento výraz měl odpovídající zastoupení v nejvyšších zastupitelských sborech, ve Federálním shromáždění, v České národní radě a Slovenské národní radě. To považuji za základní, rozhodující moment, který mě opravňuje jménem navrhovatelů plně tento návrh zákona doporučit Federálnímu shromáždění ke schválení.

Samozřejmě, nemyslíme si - jak už jsem říkal - že návrh zákona je dokonalý. Bereme v úvahu časové lhůty, ve kterých tento zákon byl vypracován, že samozřejmě nebylo možno všechny otázky, které se vyskytovaly, v něm uspokojivě řešit, protože některé otázky jsou velmi složité a skutečně nebude možno je ani ve volbách řešit tak, abychom všichni byli spokojeni. Mám na mysli, např. možnost voleb československých občanů v zahraničí. Zákon samozřejmě jim toto právo dává, ovšem jeho výkon svazuje s tím, že českoslovenští občané toto své volební právo budou realizovat na československém území, prostě v rámci existujících volebních krajů, protože i zastupitelství jsou československým územím z mezinárodního hlediska. Kdybychom chtěli v této věci vyhovět požadavkům některých občanů žijících v cizině, tak s tím vyvstává tolik složitých právních a technických problémů, že se to skutečně v těchto volbách realizovat nedá.

Obdobně byly tady vnášeny určité požadavky, pokud jde o zajištění práv etnických menšin v tomto zákoně. Také po diskusích tato otázka nebyla řešena tak, že by se našla nějaká speciální úprava. Bereme na vědomí skutečně, že určité věci, jestli volby budou demokratické, nezávisí jen na právní úpravě, protože právní úprava demokratická je, a že záleží také na chování našich občanů, nás všech, zda se budeme skutečně demokraticky, s vědomím odpovědnosti za vývoj v této zemi chovat, zda využijeme možnosti, které nám tento zákon dává k vytváření demokratické společnosti, a v duchu zásad, které zákon obsahuje, půjdeme do voleb, do volební kampaně a potom k vlastnímu volebnímu aktu.

V souvislosti s návrhem tohoto volebního zákona bylo nutné přijmout určité změny v ústavě a v ústavním zákoně o československé federaci. Máte je v příslušných tiscích uvedeny a jsou tam uvedeny i důvody, které k těmto změnám vedou. Nebudu o nich o všech podrobně mluvit, jenom bych řekl, že při koncipování těchto změn jsme vycházeli z toho, že je třeba československé federaci dávat její skutečně demokratický obsah, to znamená, i když nejsou všechny věci po ústavně právní stránce řešeny uspokojivě, protože předpoklad, který byl obsažen v ústavním zákoně č. 143, o československé federaci, že tudíž se vytvoří ústava československé federace a ústavy obou národních republik, nebyl splněn, čili pravomoci v podstatě stále má Federální shromáždění. Ale nepovažujeme za správné a za vhodné, aby v současné době, kdy probíhá demokratický vývoj a my chceme být jeho aktivními spolutvůrci, se tato koncepce nadále držela, čili ve dvou ústavních zákonech jsou obsažena ústavní zmocnění pro národní rady, aby určité otázky pro ně důležité řešily samy vlastními ústavními zákony.

Tady se vracím ještě k dopolednímu jednání, kdy jsem doporučil, aby, pokud jde o změnu názvu státu, o tom jednaly ústavně právní výbory. Mám za to, že tato věc je důležitá a že Federální shromáždění o ní nemůže jednat odpovědně, nezná-li stanoviska obou národních rad. Obdobně to platí, a tím byl motivován i náš postup, pokud jde o projednávání státních symbolů a státního znaku, že chceme-li respektovat postavení federace a postavení republik jako jejích utvářejících článků, nejprve tyto otázky musí projednat a zaujmout k nim závazné stanovisko národní rady jako reprezentanti národní suverenity a teprve potom, na základě těchto stanovisek, máme o tom jednat my, jako Federální shromáždění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP