Úterý 19. prosince 1989

K obavám, které vznikají na galerii, v delegacích studentů, bych chtěl říci, že hned po skončení schůze Federálního shromáždění se sejde předsednictvo Federálního shromáždění, aby podle příslušného článku jednacího řádu svolalo Federální shromáždění do konce roku tak, aby prezident republiky mohl být důstojným způsobem zvolen.

Dávám nyní slovo nejprve prvnímu místopředsedovi Federálního shromáždění poslanci Stankovi, který obdržel řadu rezolucí a chce k tomu říci několik slov.

První místopředseda FS J. Stank: Vážený pán podpredseda, vážené poslankyne, vážení poslanci, zraky našej verejnosti sa v týchto chvíľach upierajú na nás, na najvyšši zákonodarný zbor v očakávaní, že prijmeme rozhodnutie, ktoré upokojí politickú hľadinu. Všetci si iste prajeme, aby naše hospodárstvo začalo normálne pracovať, študenti aby študovali, aby sme krok za krokom spoločne riešili mnohé nahromadené problémy, často kritizované i z tejto tribúny. Ide predovšetkým o čas. Ide o politiku, ide o politické rozhodnutie, nie o procedurálne. Máme veľkú politickú zodpovednosť za ďalší rozvoj našej vlasti, jej hospodárstva, za to, ako slobodne sa tu bude čestný človek cítiť. Ako sa zachovať v tejto chvíli, čo robiť, vyjadrujú naši voliči. Pred chvíľou som za predsedu Federálneho zhromaždenia prevzal napríklad od zástupcov Občianskeho fóra Roberta Slivanského, Leoša Stehlíka a Marty Slánskej súbor podpisov, ktoré boli zozbierané v Špálovej galérii v Prahe, je ich 107 165 a všetci podporujú kandidatúru pána Václava Havla na úrad prezidenta republiky. To je stav k dnešnému dňu.

Keď poslanci videli, že sa tu hromadia podpisy a mnohí majú rovnaké stanoviská a rovnaké dokumenty, tak sa na mňa obrátili, aby som prevzal aj ich podporu. Boli to poslanec Poledník za okres Vsetín, poslankyňa Vávrová za Náchodsko - 12 tisíc podpisov, poslanec Procházka za okres Třebíč - 10 tisíc podpisov na podporu kandidatúry pána Václava Havla. Poslankyňa Dana Trochtová za volebný obvod Praha 4, za volebný obvod Praha 10 a 2 poslankyňa Pavla Čáslavská, ďalej za Východočeský kraj Klůzová Vítězslava, za Západočeský kraj Frejová Marie, za Havlíčkův Brod poslankyňa Petržílková a mnoho dalších. Je celý rad iných poslancov, ktorí ma tu zastavovali a chceli odovzdať podpisy, ktoré majú na podporu tohto kandidáta. Ja osobne sa pripájam k tejto podpore i za voličov v okrese Dolný Kubín, ktorí mi poslali telegramy s týmto prianím. Myslím, že je dobre, že bolo povedané, čo prijalo vedenie Federálneho zhromaždenia, to znamená, aký bude ďalší postup. Vedenie Federálneho zhromaždenia navrhuje predsedníctvu a predpokladám, že Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia prijme postup, ktorý tu bol povedaný, a síce, že po rokovaní pri okrúhlom stole, ktoré sa očakáva 22. 12., bude zasadanie Federálneho zhromaždenia 28. a 29. decembra. 28. 12. preto, aby sa prijal zákon, ktorý umožní doplniť Federálne zhromaždenie, a 29. 12. pristúpime k voľbe hlavy štátu. Tam pred zrakmi verejnosti sa znovu budeme uchádzať o dôveru voličov. Verím, že ju nesklameme.

Ešte by som mal jednu poznámku. Viem, že prekračujem čas, ale ide o problematiku, ktorá sa týka v podstate inej veci. Pražský koordinačný výbor študentov vysokých škôl - niektorí z nich pracujú v komisii, ktorá je poverená dohľadom nad vyšetrovaním udalosti zo 17. novembra - mi odovzdal vyhlásenie s požiadavkou, aby som to z tejto tribúny prečítal. Ja tak robím: "Vzhľadom na súčasnú situáciu v Rumunsku vás prosíme, vážení spoluobčania, aby ste na výraz svojej solidarity na štědrý večer o 22. hodine zapálili vo svojich oknách sviečky. Toto symbolické gesto nech je vyjadrením nášho názoru a nášho súcitu s ľudom Rumunska."

K novej vláde Československa: prosíme vládu vytvorenú v znamení národného uzmierenia, aby pristúpila i vo svojej zahraničnej politike na dôsledné opatrenia:

1. nech odsúdi pošľapávanie ľudských práv v Rumunsku a svoje stanovisko, nech dá najavo na medzinárodných fórach

2. nech prehodnotí svoju doterajšiu politiku voči Rumunsku

3. nech vypovie všetky svoje medzištátne dohody s Rumunskom

4. nech preruší svoje diplomatické styky s týmto štátom.

Ide o reakciu na vysielanie československého rozhlasu, ktorý informuje o situácii v Rumunsku.

Podpísaný pražský koordinančný výbor študentov vysokých škôl. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Stankovi. Přihlásil se poslanec Blažej, připraví se poslankyně Moltašová.

Předseda SN A. Blažej: Vážený predseda, vážené poslankyne, vážení poslanci, som členom iniciatívnej skupiny poslancov k návrhu zmeny ústavného zákona, súčasne som poverený predniesť stanovisko Klubu komunistických poslancov k tejto navrhovanej zmene.

Keď sme pred 14 dňami diskutovali možnosť voľby nového prezidenta, tak sme tlmočili stanovisko Klubu komunistických poslancov, aby voľba hlavy štátu bola vykonaná formou priamej voľby prezidenta ľudom Československa. Vychádzali sme z politickej reality minulých dní, kedy bola vyslovená nedôvera poslancom Federálneho zhromaždenia, pretože boli zvolení v nedemokratických voľbách, Federálne zhromaždenie ako najvyšší orgán štátnej moci stratilo autoritu u väčšiny občanov, tak za takýchto podmienok každý súdny občan musí akceptovať pri posudzovaní takéhoto politického klimatu, že ak sa vyslovila v priebehu celého mesiaca nedôvera poslancom, organizovali sa podpisové akcie vo volebných obvodoch v celej republike za odvolanie poslancov, tak nebolo inej reálnej alternatívy, len voľba prezidenta formou priameho hlasovania všetkého ľudu Československa. Boli sme pripravení bez podpisových akcií, bez psychického nátlaku a škandalizovania podať abdikáciu a dobrovoľne sa vzdať poslaneckého mandátu.

Keď sme teraz v novej situácii posudzovali reálne stanovisko a hľadali reálne vychodisko, aby sme zabránili ústavnej kríze a neprehlbovali politickú krízu, odporúčame tiež voľbu prezidenta verejným hlasovaním.

Ako hlavný dôvod pre verejné hlasovanie vidím osobne v tom, že je to dnes rozhodujúca verejná kontrola poslancov voličmi, ktorá môže rozhodnúť o dôvere alebo nedôvere k príslušnému poslancovi. Taká je politická realita, ktorú každý skúsený politik musí rešpektovať.

V komuniké prijatom 14. decembra za okrúhlym stolom bolo o spôsobe voľby prezidenta uvedené, že prezidentom ČSSR by mal byť občan ČSR bez politickej príslušnosti. Ale neuviedol sa kandidát. Dnes sme mnohokrát na pôde Federálneho zhromaždenia počuli ako jediného kandidáta na prezidenta Československej socialistickej republiky pána Havla. To znamená, že odporúčame aby za okrúhlym stolom rozhodujúcich politických síl 22. a 23. decembra za účasti politickej reprezentácie Slovenskej socialistickej republiky, pretože reprezentanti politických strán SSR neboli prítomní 14. decembra na rokovaní, zúčastnil sa jedine zástupca Verejnosti proti násiliu, ak trvalou devízou z roku 1968 bol vznik federatívneho usporiadania ČSSR, tak by sme mali rešpektovať a uplatňovať plnú rovnoprávnosť a suverenitu českého a slovenského národa a národností žijúcich v našom štáte. A preto návrh kandidáta na funkciu prezidenta by mal byť taký, aby bol skutočne spoločným kandidátom nielen rozhodujúcich politických síl v ČSR, ale i rozhodujúcich politických síl v SSR.

Preto odporúčame, aby sa urýchlene vyjadril za okrúhlym stolom skutočne návrh jednotného kandidáta a aby sme urýchlene za reálnych podmienok ešte v tomto roku zvolili navrhovaného kandidáta.

Ak Federálne zhromaždenie dostane návrh kandidáta takto schváleného zástupcami rozhodujúcich politických síl v celej našej krajine, nevidím osobne dôvod, aby voľba prezidenta nemohla byť uskutočnená Federálnym zhromaždením ešte v tomto roku. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Blažejovi, slovo má poslankyně Moltašová, připraví se poslanec Krauskopf. Prosil bych, aby kolegyně a kolegové pokud možno dodržovali termín, který jsme si dohodli.

Poslankyně SL J. Moltašová: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, rovněž já jsem obdržela od svých voličů, občanů a pracujících okresu Praha-východ k návrhu kandidáta na funkci prezidenta republiky a způsobu volby řadu vyjádření. Nebudu je zde předčítat, ani jednotlivé dopisy a prohlášení, ani uvádět čísla. Podstatné je, že převážná část mých voličů si přeje jediného kandidáta na funkci prezidenta, a to pana Václava Havla a dává přednost volbě ve Federálním shromáždění v termínu co nejkratším. Protože názory na to, zda volit prezidenta republiky ve stávajícím nebo v rekonstruovaném Federálním shromáždění nejsou už tak vyhraněné, domnívám se, že jménem svých voličů mohu s návrhem předloženého ústavního zákona souhlasit, avšak s tou výhradou, že budou učiněny všechny nezbytné kroky, aby se volba uskutečnila do konce letošního roku. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Krauskopf, připraví se poslanec Ládr.

Poslanec SN E. Krauskopf: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, v posledních hodinách se na nás poslance Federálního shromáždění v Jihočeském kraji obrátili za občanskou veřejnost Jihočeského kraje mluvčí Občanského fóra z měst, míst a závodů, které spadají do volebních obvodů kraje, otevřeným dopisem podepsaným občany nebo mluvčími Občanského fóra a schváleným manifestací občanů, která se konala v pondělí 18. prosince na českobudějovickém Žižkově náměstí za účasti téměř 10 tisíc občanů.

V otevřeném dopise se praví - cituji: "Paní poslankyně, pane poslanče, občané prostřednictvím mluvčích Občanského fóra, shromážděných v Českých Budějovicích 18. prosince se na vás obracejí s požadavkem, abyste podpořil volbu Václava Havla prezidentem ČSSR. Volba by měla proběhnout do termínu, který je stanoven ústavním zákonem.

Zároveň požadujeme změnit příslušný článek ústavního zákona nebo jednacího řádu Federálního shromáždění v bodě, který upravuje formu volby prezidenta republiky, tak, aby se hlasovalo veřejně a dokonce jsou názory i jmenovitě a tím by byl poslanec pod kontrolou voličů". Tolik znění otevřeného dopisu.

V těchto chvílích naše jednání dává na požadavky konkrétní odpověď. K mému vystoupení na tomto jednání mě vedl nejen slib který jsem dal jako poslanec, ale i morální odpovědnost poslance volebního obvodu č. 18 Sněmovny národů zahrnujícího krajské město České Budějovice a celý tento okres. K tomu mne i ostatní poslance vede nejen obsah otevřeného dopisu, ale i prohlášení, dopisy, rezoluce a podpisy občanů, kupříkladu krajského města Českých Budějovic, Zlivi, Ledenic či závodů Gama v Trhových Svinech nebo zaměstnanců podniku Mototechna, podniku Zemědělské stavby, pracujících Obchodu obuví, Okresního stavebního podniku Českých Budějovic, státního podniku Motor, Energovod atd.

Jako poslanec Sněmovny národů a jako člen ČSL splním přání a požadavky svých voličů a jejich jménem při volbě prezidenta odevzdám svůj hlas panu Václavu Havlovi.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, prosím poslance Ládra, připraví se poslankyně Návratová.

Poslanec SL L. Ládr: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, dovolte abych vyslovil názor Klubu poslanců ČSS, který vyslovuje s návrhem poslanců Federálního shromáždění na změnu ústavního zákona souhlas. Zároveň mi dovolte, abych vyslovil to, co nemohl vyslovit minulý týden vysokoškolák Jan Bubeník. Myslím, že máme morální právo vyslechnout to, co vysokoškoláci minulý týden nám chtěli říci:

"Poslancům Federálního shromáždění. Žádáme, aby byl program Federálního shromáždění doplněn v tomto smyslu: projednat prodloužení termínu voleb prezidenta ČSSR s tím, že prezident ČSSR bude zvolen do 23. 12. 1989. Za druhé projednat změnu zákona o volbě prezidenta ČSSR neveřejným hlasováním, na hlasování veřejné. Znovu apelujeme na poslance, aby si uvědomili závažnost situace, aby pochopili, že co nejrychlejší obsazení prezidentského křesla kandidátem s vysokým morálním kreditem bude prvním krokem k uvolnění napětí v naší zemi."

Vážení kolegové, domnívám se, že požadavek vysokoškoláků tak, jak měl být prezentován minulý týden se přesně kryje s návrhem změny ústavního zákona. Věřím, že hodina zvolení prezidenta bude i nejzazším termínem ukončení stávky vysokoškoláků a do dalšího období našim vysokoškolákům přeji velké studijní úspěchy.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Slovo má poslankyně Návratová, připraví se poslanec Panster.

Poslankyně SN H. Návratová: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, v posledním měsíci narůstalo napětí v naší společnosti a všichni víme, že podnětem byly události 17. listopadu, při kterých došlo k nejbrutálnějšímu a život ohrožujícímu zásahu proti účastníkům průvodu studentů, jak postupně prokazuje svou nepřetržitou a vysoce objektivní činností společná komise pro dohled nad vyšetřováním. Jedním z požadavků studentů je zjistit a prokázat přímou politickou odpovědnost a především její výsledky. Ke studentům se postupně přidala pedagogická veřejnost, kulturní fronta a další občanské iniciativy.

Na posledním shromáždění tuto sobotu na obvodě Prahy 6 jsem se zavázala přečíst dopis, jehož celé znění bylo čteno ve vysílání Občanského fóra v Československém rozhlase 18. 12. Zástupci stávkového výboru elektrofakulty a schválené komise pro dohled nad vyšetřováním se dnes v budově parlamentu shodli na tom, že celé znění předám předsedovi ustavené komise jako podklad pro další šetření.

Zároveň jsem ministru národní obrany odevzdala dotaz o návrhu zákona o zkrácení základní vojenské služby, na který již odpověděl.

Jako členka výboru pro kulturu a výchovu jsem v prohlášení federální vlády uvítala zejména část, která je věnována zdravotnictví, a zejména demokratickému rozvoji školství. Navazuji nyní na dotaz poslankyně Pekařové, zda vezme federální vláda v úvahu náměty přednesené v posledních dvou dnech členy našeho výboru a konkrétně z mého červnového vystoupení k řízení materiálně technického a kádrového zabezpečení. Odpověď, kterou jsem v srpnu obdržela stále nepovažuji za konkrétní a odpovídající současné situaci. Občané chtějí mít jistotu, že jejich zájmy důsledně hájím, že splním všechny závazky vůči svým voličům a jejich názory respektuji. Během tří let jsem se zúčastnila nejméně 123 poslaneckých dnů a dalších akcí. Mohu říci to, co vy všichni. V posledním půl roce jsem nezažila takovou invazi voličů jako v posledním měsíci. Je mojí morální povinností, abych vyjádřila názor svého volebního obvodu, který je velmi složitý, takže menší část voličů zastává názor při volbě prezidenta lidovým hlasováním dát všem kandidátům rovné podmínky čestné soutěže. Většina voličů se přihlásila k jednomu kandidátovi, dramatikovi a spisovateli Václavu Havlovi. Z důvodů, aby se dál neprohlubovala společenská krize podporuji změnu ústavního zákona a jako komunistka co nejodpovědněji přistoupím k volbám prezidenta s tím, aby návrh na funkci prezidenta předložili zástupci všech českých a slovenských stran a institucí při jednání u kulatého stolu, aby bylo svoláno Federální shromáždění tak, abychom do nového roku v novoročním projevu měli nového prezidenta. Mám jediné přání do roku 1990, aby se studenti vrátili ke své práci, aby se lidem vrátila iniciativa a zdravé soutěžení, a aby se všem našim občanům stala prvořadou potřebou práce tak, jak ji potřebuje celá naše vlast. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji, slovo má poslanec Panster, připraví se poslanec Rašín. Upozorňuji, že řečnická lhůta je 3 minuty.

Poslanec SL H. Panster: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, vystupuji z pověření voličů sokolovského okresu a našich občanů německé národnosti. Chci vás ujistit, že celý vývoj bereme velmi citlivě na vědomí, i okolnost, že značná část našich národů a národností si přeje jako kandidáta na nejvyšší funkci státu pana Václava Havla.

My, jako národnostní menšina, máme za to, že jeho osobnost je navrhována jako záruka práv národnostním menšinám, které je potřeba závažně zakotvit v nové Ústavě ČSSR, na jejímž obsahu se v současné době pracuje. Přáli bychom si, abychom při tvorbě ústavy vztahující se i na postavení národnostních menšin byli více zapojeni do této práce.

Mohu vás ujistit, že ústavní zákon č. 144/1968 Sb., o kterém zde hovořil poslanec Sidó a na jehož bázi se nám podařilo vyvíjet opravdu úspěšnou činnost a začít novou etapu v soužití mezi našimi národy a národnostmi, máme ovšem za to, že máme ještě úseky, které je nutno naplňovat, aby naše postavení doznalo dalšího zkvalitnění.

Stane se to především na účast ve volebních orgánech všech stupňů, rovnoprávného postavení ve správě státu, na pracovištích. Mělo by se to projevit i v účasti v exekutivních orgánech rovněž všech stupňů.

Dovolte mi, vážené soudružky a soudruzi, abych jménem svých voličů ze Sokolovska, jménem československých občanů německé národnosti a jejích kulturních sdružení, navrhl do funkce prezidenta Československé socialistické republiky pana Václava Havla. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Pansterovi. Konstatuji, že počet přihlášených se dále rozrůstá. Slovo má poslanec Rašín, připraví se poslanec Servus.

Poslanec SR L. Rašín: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, byl jsem požádán svými voliči o vystoupení na půdě parlamentu. Po čtyřech týdnech změn v naší zemi stojíme dnes před dalším důležitým krokem. Jsme nejvyšší zastupitelský sbor a stojí za námi velké množství našich voličů. Na našich bedrech leží volba nového, i když pouze dočasného - prezidenta naší republiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP