Středa 13. prosince 1989

Prosíme, aby ste v závere svojich poslaneckých funkcií i v dôsledku skrátenia volebného obdobia nestratili záujem o prácu vo Federálnom zhromaždení, aj o prácu vo svojich volebných obvodoch, ale naopak, aby ste zvýšenou aktivitou, iniciatívou, tvorivými, konkrétnymi činmi prispievali k zvyšovaniu autority Federálneho zhromaždenia i k zvyšovaniu úcty a autority poslanca. Ja si myslím, že máme predpoklady, aby sme s chladným rozumom, ale horúcim srdcom začali realisticky pristupovať k normalizácii pomerov v našej vlasti.

Politická kríza, demonštrácie a štrajky splnili svoje základné ciele. Dosiahli sa v priebehu niekoľkých dní také zásadné politické, kádrové i legislatívne zmeny, ktoré sú zárukou, že návrat do obdobia minulých rokov je navždy znemožnený. Preto prosím pracovníkov všetkých kategórií robotníkov, družstevných roľníkov, inteligenciu, ženy, mládež, ale aj dôchodcov, aby pochopili, že ďalšie prehlbovanie politickej krízy by nutne prerástlo do ekonomických problémov so všetkými negatívnymi sociálnymi dôsledkami.

Nemáme iné rozumné východisko ako návrat študentov do posluchární, ako návrat štrajkujúcich na svoje pracoviská. My jedine zvýšeným pracovným úsilím, zvýšením zodpovednosti za plnenie svojich pracovných úloh môžeme len a len statočnou tvorivou prácou tvoriť materiálne a finančné zdroje pre ďalší úspešný rozvoj obrody socializmu, rozvoja demokracie, prestavby ekonomiky i celospolečenskej prestavby vo všetkých oblastiach a na všetkých úsekoch života a práce našej spoločnosti.

Myslíme si, že štát ako je Československo, ktorý má vyspelú, kvalifikovanú, pracovitú robotnícku triedu, štát, ktorý dosiahol takú vysokú úroveň poľnohospodárskej produkcie, štát, ktorý má taký veľký intelektuálny potenciál vo vede, či vedecko-technickom rozvoji, štát, ktorý má takých vynikajúcich kultúrnych pracovníkov a umelcov, štát, ktorý má takú talentovanú, iniciatívnu mládež, ktorá se v týchto krízových dňoch ukázala ako najprogresívnejší v našom štáte, štát, ktorý má všetky predpoklady, aby v relatívne krátkom čase dokázal sebe, ukázal svetu, že hoci je štátom s počtom obyvateľov malým, že je to štát, ktorý svojím intelektuálnym potenciálom môže aktívne, tvorivo a efektívne prispieť k rozvoju nielen Československej socialistickej republiky, ale aj Európy a v niektorých oblastiach i celého sveta.

Chcem sa ešte obrátiť na verejnosť, aby rešpektovala zákony a predpisy, pretože sa množia priestupky, zvyšuje sa kriminalita a trestná činnosť. Na obrodnom procese sa podieľajú aj ľudia nepoctiví a nečestní, ktorí zneužívajú súčasnú politickú krízu. Preto musíme vrátiť dôveru bezpečnostným orgánom, pretože prestali zasahovať aj pri oprávnených trestných činoch. Spochybnili sme ich funkciu v spoločnosti po udalostiach 17. novembra v Prahe. Bezpečnostné orgány sa boja dokonca zasahovať. Nezabúdajme, že bezpečnostné orgány chránia nás ako individuálnych občanov, ochraňujú teda i štát. Žiadna spoločnosť, ani najdemokratickejšia spoločnosť, nemôže fungovať bez bezpečnostných orgánov. Preto obrazne povedané, podajme ruku Verejnej bezpečnosti a prejavme opäť pochopenie a podporu i sympatie pre výkon ich zodpovednej a veľmi náročnej práce.

Chcem vyzvať občanov a mládež, aby sme zachovali tradíciu vysokej kultúrnej úrovne civilizovaných vyspelých národov Európy, prosím, aby sme neriešili prípadné osobné krivdy, ktoré sa mnohým našim občanom bezpochyby vedome či nevedome urobili v minulosti, či už ako jednotlivcom alebo rodinným príslušníkom. Prosím, prijmite naše verejné ospravedlnenie za chyby a omyly, za nedostatky, dôsledky, ktoré mali často negatívne dôsledky na váš život i vašu prácu. Dokážme byť v tejto historickej chvíli revolučného zvratu natoľko múdri, natoľko tolerantní, natoľko humánni, že nebudeme akceptovať politiku "oko za oko, zub za zub". Ak sme prijali politiku národného uzmierenia, ak dávame legislatívne, kádrové, mocenské záruky, že urýchlime proces obrody spoločnosti, tak nám dajte dôveru na úver. Skutočne chceme i vo Federálnom zhromaždení urýchlene vytvoriť podmienky pre budovanie modernej, demokratickej, humánnej, priemyslovo vyspelej socialistickej spoločnosti. Preto naliehavo prosíme: zabráňte potenciálnej možnosti prehlbovania politickej krízy. Veríme v múdrosť, statočnosť a rozvážnosť nášho ľudu Československa, že vstúpime už v týchto dňoch do etapy normalizácie na všetkých úsekoch života a práce našej spoločnosti. Ďakujem za pozornosť. (Shromáždění tleskalo, povstalo a zazpívalo státní hymnu.)

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Budeme pokračovat v jednání. Prosím poslance Češku.

Poslanec SL Z. Češka: Pane předsedo, vážené Federální shromáždění, dovolím si jen faktickou poznámku v zájmu objektivity. Předseda Sněmovny národů a poslankyně Frýbortová nám přednesli některé ukázky rezolucí, které podporují všelidové hlasování. Já v zájmu objektivity bych chtěl říci, že přicházejí i jiné delegace, a to s opačným návrhem - aby byla volba provedena co nejdříve Federálním shromážděním, a navrhují jako kandidáta pana Havla. Byl jsem pověřen těmito delegacemi, abych zde jejich návrh přednesl, protože jde o delegace mých voličů z ČKD Praha. Návrh mně zaslal celopodnikový koordinační stávkový výbor. Navíc podporují uvedený návrh všechny stávkové výbory studentů Univerzity Karlovy. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Než dám slovo dalšímu přihlášenému, poslanci Andršovi, chtěl bych vás informovat, že veškeré připomínky, kterých docházejí snad stovky, jsou předávávány příslušným odborům Kanceláře Federálního shromáždění, které je vyhodnocují.

V návaznosti na to, co řekl poslanec Češka, vedle těch, o kterých informoval předseda Sněmovny národů, jsem vybral tři typické, z toho dvě jsou stanoviska kolektivů, jedno stanovisko jednotlivce. Ve stanovisku jednotlivce se na nás obrací paní Dr. Jana Uhrová z Kolína, která reaguje na včerejší zprávu komise pro dohled nad vyšetřováním události ze 17. listopadu. Pokládá za vhodné, aby se Federální shromáždění vyjádřilo i k politické odpovědnosti dalších vedoucích činitelů, zejména bývalého prezidenta republiky a předsedy vlády. Oba vykonávali nejvyšší funkce v roce, který k tragickým událostem směřoval. Nebyli schopni jim zabránit a ani jeden z nich se ve dnech, kdy už občané, organizace i některé strany rozhořčeně proti zákroku protestovali, k této situaci otevřeně nevyjádřili. Domnívám se, že by v této souvislosti měl být znovu zvážen návrh některých poslanců na kandidaturu soudruha Adamce na úřad prezidenta republiky.

Dále dopis pokračuje vyjádřením kritérií nebo vlastností, jaké by měl prezident mít.

Vzhledem k tomu, že těžiště dopisu je v hodnocení události ze 17. listopadu, domnívám se, že by se tím měla rovněž zabývat komise, která je v tomto směru ustavena.

Dostal jsem telegram od pracovníků státního podniku Stavební strojírenství, závod Strážnice. Jednoznačně se staví za volbu Václava Havla na funkci prezidenta republiky: "Prosíme vás, tlumočte tento názor celému Federálnímu shromáždění," dopis následuje.

Třetím z dopisů je dopis, který poslali pracovníci, stávkový výbor ÚSOL Praha, státní podnik, kde se právě zpochybňuje účinnost referenda při volbě prezidenta. Doslova se zde uvádí, že v otázce referenda by bylo možné položit komunistickým poslancům otázku - kdo bude prezidentem, když v českých zemích zvolíme Havla, na Slovensku Dubčeka a na Moravě Adamce. A dále rozvíjejí zde tyto myšlenky. (Potlesk.)

Nebudu citovat další dopisy, jak už jsem řekl, přichází jich celá řada. Je to v zájmu objektivity, aby nevznikl názor, že přicházejí dopisy pouze jednoho ladění.

Přihlásil se poslanec Andrš a poslankyně Klůzová.

Poslanec SN J. Andrš: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, přes významný projev předsedy Sněmovny národů poslance Blažeje myslím, že nejkardinálnější otázkou současnosti se stala otázka způsobu voleb prezidenta republiky. Ještě nikdo z nás neví, zda to, pro co se rozhodneme, bude dobré a uklidní rozvlněnou společenskopolitickou situaci. Kardinální otázkou to tedy je, a proto dovolte vyslovit názor, který zde byl tlumočen včera naším předsedou poslancem Bartončíkem, názor Klubu poslanců Československé strany lidové na způsob volby prezidenta republiky.

Náš Klub dal přednost volbě parlamentem, jak to vyplývá z ústavních tradic po celou dobu trvání našeho samostatného státu. Ovšem za předpokladu předcházející rekonstrukce Federálního shromáždění. V tomto smyslu jsme dnes předložili předsedovi Federálního shromáždění návrh příslušného ústavního zákona. Očekáváme, že jako jiné návrhy i náš návrh bude projednán tak, aby eventuální volba rekonstruovaným parlamentem proběhla v ústavní lhůtě 14 dnů od abdikace prezidenta Husáka.

Chtěl bych v této souvislosti zdůraznit, abychom si všichni uvědomili, že cestou rekonstrukce přijde do našeho kolektivu nejeden nový poslanec, který bude mít takové kvality a takovou vážnost ve veřejnosti, že bude v zájmu obnovení prestiže Federálního shromáždění postavit jej na odpovídající místo. Právě z tohoto hlediska je třeba chápat námi navrhovanou rekonstrukci Federálního shromáždění nejen jako výměnu části poslaneckého kádru, ale jako procesu přechodu Federálního shromáždění na opravdovou demokracii a demokratickou programovou platformu jak z hlediska obsahového, tak i personálního. Jen s takovou koncepcí můžeme podle názoru našeho poslaneckého klubu v příštích náročných měsících před veřejností obstát.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslanci Andršovi. Slovo má místopředseda FS Bohuslav Kučera.

Místopředseda FS B. Kučera: Vážení poslanci a poslankyně, já mám dojem, že opět rozvíjíme diskusi, kterou jsme už včera jednou vedli. Jsou zde názory, myslím, že je bude třeba se vší naléhavostí posoudit, ať už jde o návrh ten, který navrhuje změnu ústavy v jednom směru, i návrh, který navrhuje změnu ústavy ve směru jiném.

Chtěl bych k projevu, který zde měl předseda Sněmovny národů, dodat, že pokud jde o metody práce parlamentu, předložil Klub našich poslanců už před rokem velice podrobné zhodnocení, jak by parlament v nových podmínkách měl pracovat. Byl bych rád, kdyby k těmto návrhům bylo také přihlédnuto.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji místopředsedovi Federálního shromáždění panu Kučerovi. Hlásí se poslankyně Klůzová, dále bude hovořit poslankyně Strnadová a poslanec Kuljovský.

Poslankyně SN V. Klůzová: Chtěla bych říci, že se připojuji plně k předsedovi Československé strany socialistické bratru Kučerovi a myslím si, že zde nejsme na žádném řečnickém kolbišti, protože každý z nás by měl dostatek argumentů, aby si podpořil svůj návrh. Děkuji. (Potlesk.)

Poslankyně SN J. Strnadová: Hlásila jsem se před poslankyní Klůzovou, takže nyní po jejím vystoupení a po vystoupení bratra Kučery nemá mé vystoupení takovou vážnost, jakou by mělo před jejich vystoupením. Přesto bych si dovolila přečíst vám telegram, který jsem obdržela ze svého volebního obvodu:

"Plenární zasedání OV Národní fronty v Ústí nad Labem 12. 12. 1989 ve večerních hodinách se na svém jednání rozhodlo požádat poslance Federálního shromáždění o urychlenou změnu zákona v tom smyslu, aby se prezident republiky volil v přímých volbách všemi oprávněnými voliči. Z počtu přítomných se dva poslanci hlasování zdrželi. Účastníci plenárního zasedání OV Národní fronty."

Národní frontu jsme ještě nezrušili, takže předpokládám, že její podpora je stále ještě platná.

Poslanec SL R. Kuljovský: Vážené Federálne zhromaždenie, som z Kysúc, robotník, a obhajujem voličov z volebného obvodu č. 165 Kysucké Nové Mesto.

Nadviažem na poslankyňu Frýbortovú a myslím i na poslanca Blažeja, pretože jeho vystúpenie ma dojalo. Pôvodne som vystúpiť nechcel.

Poslankyňa Klůzová tu hovorila, nech si každý vyjadrí svoj názor, a to že je demokracia. I ja teda vyjadrujem svoj názor. Ja nemôžem dnes rozhodovať za svojich voličov, pretože som tu od pondelka. Sledujeme iste všetci udalosti posledných 14 alebo viac dní. Včera tu zaznelo od predstaviteľov nášho predsedníctva, že sme boli volení nedemokraticky. Myslím si, že nám predsa naši voliči dali svoju dôveru, keď nás zvolili. Bol to predsa hlas ľudu. Občianské fórum a iné zložky, vrátane našich voličov, v súčasnej dobe teraz negujú prácu poslancov vo Federálnom zhromaždení, ktoré je najvyšším zákonodarným zborom. I televízia a iné oznamovacie prostriedky sa tvária tak, ako keby sme tu len zdvíhali ruky. Do výborov Fedrálneho zhromaždenia však nikdy neprišli, ani televízia, ani tlač. Neviem, kto to cenzuroval, ale televízia do výborov nechodila. Mohla by tam vidieť hádky poslancov, mohla by vidieť, ako sa celá problematika prerokúva, a to i v súčasnej dobe krízy. Nikto nás nepočúval, nikto nás nevidel.

A preto hovorím - ak nemáme dôveru svojich voličov, som za to, aby voľba prezidenta bola vykonaná referendom. Ak v nás ľudia nemajú dôveru, nech má každý občan právo dať svoj hlas tomu, o kom si myslí, že bude náš štát najlepšie reprezentovať. Za robotnícku triedu odporúčam, aby sa na Hrad dostal človek, po ktorom všetci v celej ČSSR voláme. Som za to, aby to bol prezident, ktorý vyšiel z robotníckej triedy, ktorý jej rozumie, pretože robotnícka trieda odjakživa tvorila, tvorí a bude tvoriť materiálne hodnoty pre blaho študentov, kultúrnych pracovníkov, lekárov a ostatné nadstavby v tejto Československej socialistickej republike! (Potlesk.)

Preto ja ako robotník, ako občan tohto štátu, tejto republiky sa prikláňam k názoru, voliť hlavu štátu z viac kandidátov, ktorí majú a budú mať v medzinárodnom meradle tú najväčšiu autoritu a ktorí nás budú najlepšie reprezentovať! (Potlesk.)

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Děkuji poslanci Kuljovskému. Vážené kolegyně, vážení kolegové, k problému zde takovou nebo onakou formou byly předloženy dva návrhy. Je samozřejmě potřebné, aby tyto návrhy byly zpracovány řádnou ústavně legislativní cestou. Doporučuji, abychom přijali oba návrhy. Budou připraveny, zpracovány a předloženy řádnou cestou společné schůzi sněmoven. Souhlasíte s tím? (Potlesk.)

Má ještě někdo nějaký dotaz nebo připomínku? Chce se ještě někdo vyjádřit? (Ano.) Poslanec Hanák.

Poslanec SN S. Hanák: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, i já jsem dostal několik dopisů. Už jsem je odevzdal. Mám tady další od Občanského fóra Institutu klinické a experimentální medicíny. I ty jsou proti protahování volby prezidenta, jak jsem to říkal i já ve svém diskusním příspěvku včera. Souhlasím s poslankyní Frýbortovou, že poslanci by měli znát názor svých voličů. Měli by ho znát od začátku příštího týdne. Také s ní však souhlasím v tom, že kterýkoliv dopis, telegram, adresa, musí být ověřitelné a ověřené, jinak je to k ničemu. Dovolte mi říci ještě jednu věc. Předseda Sněmovny národů zde za studenty citoval dopis Městského výboru SSM. Je tu zástupce koordinačního výboru studentů, který mně před malou chvílí požádal, aby jako opravdový zástupce studentů mohl promluvit. Prosím, aby byl připuštěn ke slovu. (Potlesk, hlasy v sále.)

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Prosím o klid. K tomuto návrhu je třeba souhlasu obou sněmoven Federálního shromáždění. Prosím pracovníky Kanceláře Federálního shromáždění, aby se dostavili ke sčítání hlasů. Nechám hlasovat o návrhu poslance Hanáka, zda souhlasíte s tím, aby zde vystoupil zástupce koordinačního stávkového výboru studentů.

Poslanec SN J. Riško: Súdruh predseda, navrhujem, aby si sa pozrel do Rokovacieho poriadku, čo sa tam hovorí o takomto prípade, či je to vôbec možné.

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Podle mého názoru to není vyloučené. Není to upraveno, proto žádám o vyjádření sněmoven, zda s tím souhlasí. Pokud s tím sněmovny nesouhlasí, nebudeme jim nic vnucovat. (Hluk v sále.)

Poslankyně SN D. Frýbortová: Paragraf 16 jednacího řádu říká, že rozpravy se mohou zúčastnit, projeví-li s tím souhlas sněmovna, i další přizvaní představitelé politického, hospodářského a kulturního života.

Poslanec SL V. Baruš: Mohl bys předložit písemnou pozvánku?

Předsedající předseda SL J. Bartončík: Nemohu předložit pozvánku. Nevím, jestli jí může předložit kolega Hanák. Odmítáte o tomto návrhu hlasovat s odvoláním na jednací řád. Prosím, aby pracovníci Kanceláře FS odešli.

Chtěl bych v závěru jednání této společné schůze upozornit, že po skončení společné schůze, za půl hodiny začne schůze předsednictva Federálního shromáždění ve 11. poschodí v místnosti č. 214.

Vzhledem k tomu, že program, který byl stanoven, byl vyčerpán, končím společnou schůzi sněmoven Federálního shromáždění.

(Schůze skončena v 16.55 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP