Úterý 12. prosince 1989

Předseda FS S. Kukrál: Vážené Federální shromáždění, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych bezprostředně po zvolení do funkce předsedy Federálního shromáždění ČSSR poděkoval vám - poslancům za důvěru, kterou jste mi touto volbou projevili. Rovněž chci poděkovat orgánům a klubům politických stran a poslancům bez politické příslušnosti, kteří navrhli moji kandidaturu.

Přijímám tuto významnou funkci ve složitých podmínkách současného vnitropolitického vývoje s pocitem velké odpovědnosti nejen za činnost Federálního shromáždění jako nejvyššího zákonodárného sboru, ale i za další vývoj socialistické společnosti při obnově a novém rozvoji principů demokracie. V tomto procesu musí Federální shromáždění sehrát jednu z rozhodujících rolí. K výkonu této funkce chci přistupovat se stejnou odpovědností, s jakou jsem se snažil plnit svoji poslaneckou povinnost v orgánech Federálního shromáždění i vůči občanům svého volebního obvodu.

Ještě vám děkuji a zároveň se obracím na vás, poslance i na všechny orgány Federálního shromáždění s prosbou o pomoc a účinnou spolupráci. Stejně tak prosím celou československou veřejnost o podporu našeho společného úsilí. Prosím místopředsedu Federálního shromáždění poslance Kučeru, aby pokračoval v řízení společné schůze sněmoven Federálního shromáždění. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji předsedovi Federálního shromáždění Stanislavu Kukrálovi za jeho prohlášení. Dovolte, abych na základě jeho žádosti dokončil dnešní jednání sněmoven jako předsedající.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, o uvolnění ze svých funkcí požádali: první místopředseda Federálního shromáždění poslanec Ján Marko a místopředsedové Federálního shromáždění poslanci Zbyněk Žalman, Vladimír Vedra a Ján Janík. Z tohoto důvodu je nutné zvolit nové funkcionáře Federálního shromáždění na tyto funkce.

Na návrh představitelů politických stran ve Federálním shromáždění a poslanců bez politické příslušnosti doporučuji, aby do těchto funkcí byli zvoleni: do funkce prvního místopředsedy Federálního shromáždění Jozef Stank, do funkce místopředsedů Josef Bartončík, Anton Blažej a Ján Pampúch.

Volba bude provedena tajným hlasování v souladu s § 24 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění. Při volbě budeme postupovat stejně jako u volby předsedy Federálního shromáždění.

Ptám se, zda k těmto návrhům jsou nějaké připomínky. (Nebyly.) Nejsou.

Prosím proto volební komise obou sněmoven, aby se ujaly svých funkcí. Poslance prosím, aby po provedené volbě zaujali opět svá místa. Prosím, aby byly rozdány volební lístky poslancům a zahajuji volbu prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění.

Než komise sečte hlasy, projednáme třetí bod našeho pořadu.

(Jednání bylo přerušeno ve 21.13 hodin k provedení voleb prvního místopředsedy a místopředsedů Federálního shromáždění ČSSR)

(Jednání opět zahájeno v 21.33 hodin)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Dříve, než volební komise spočte hlasy, projednali bychom bod třetí, ale dříve ještě se přihlásil o slovo poslanec Sidó.

Poslanec SN Z. Sidó: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, v zmysle ústavného zákona č. 144/68 Zb. o postavení národností v Československej socialistickej republike, maďarská, ukrajinská, poľská a nemecká národnosť sú štátotvorné kolektivity. V zmysle uvedeného ústavného zákona príslušníci uvedených národností majú byť zastúpení vo volených orgánoch úmerne k ich počtu. A teraz myslím na národnostné zloženie Predsedníctva Federálneho zhromaždenia. Doteraz v predsedníctve boli dvaja poslanci maďarskej národnosti, poslanec Fekete a poslanec Csémi. Po doplnení predsedníctva tomu tak nie. Vopred som sa k tejto záležitosti nemohol vysloviť, lebo mi nebola známa okolnosť, že poslanec Fekete odstúpi, dokonca ani jemu. Zrejme tu nastala administratívna chyba, a nie vinou poslanca Feketeho. Prosím v zmysle uvedeného ústavného zákona napraviť túto chybu. Robím túto poznámku z obavy, že známa vnútropolitická situácia sa môže nakupiť o jeden problém viac, pričom musím zdôrazniť, chválabohu, že v súčasnosti žiadne národnostné trenice nie sú, nie sú mi známe žiadne okolnosti, ktoré by nazhromaždili ešte viac problémov u nás.

Preto prosím predsedu Federálneho zhromaždenia, aby urobil nápravu ešte predtým, než by k nežiadúcim prejavom mohlo dôjsť. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Sidóovi. Chtěl bych informovat Federální shromáždění, že tato otázka byla již předmětem kritiky ve Sněmovně národů, kde k tomuto aktu došlo, a že došlo k takovému závěru, že tento problém bude řešen na některé z příštích schůzí Sněmovny lidu, ve které se provede další rekonstrukce předsednictva Federálního shromáždění.

Mohu pokládat tuto záležitost s tímto za vyřízenou?

Poslanec SN Z. Sidó: Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Můžeme přikročit k třetímu bodu, kterým je

3

Stanovisko Federálního shromáždění Československé socialistické republiky ke vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československé socialistické republiky v srpnu 1968 (tisk 212).

Z pověření zahraničních výborů obou sněmoven přednese návrh poslanec Luděk Kapitola. Dávám mu slovo.

Poslanec SL L. Kapitola: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, žijeme v době, kdy zásluhou širokého občanského hnutí, podníceného masovým vystoupením studentů, se v naší společnosti otevřel prostor k důslednému uplatnění požadavků demokracie v jejím původním významu, totiž vlády lidu a pro lid, a kdy v souvislosti s tímto historickým procesem jsou vytvářeny podmínky, aby byl dán ve všech oblastech našeho společenského života průchod pravdě.

To ovšem vyžaduje, aby byla zásadně korigována a na pravou míru uvedena v prvé řadě řada tvrzení, která se týkají uplynulého vývoje naší vlasti a zejména nesprávného hodnocení významných událostí a skutečností. V tomto směru vystupuje do popředí jako jedna z klíčových otázek vojenská intervence 5 zemí Varšavské smlouvy uskutečněná v srpnu 1968 na území naší republiky. Je žádoucí, aby se k této vysoce závažné otázce vyslovilo Federální shromáždění jako nejvyšší orgán státní moci ČSSR.

Zahraniční a ústavně právní výbory SL a SN připravily návrh stanoviska, který vám byl předložen. Předložený návrh stanoviska se opírá o tři stěžejní body:

Za prvé konstatování, že vstupem vojsk pěti členských států Varšavské smlouvy na území ČSSR v roce 1968 byly porušeny platné normy mezinárodního práva a principy vztahů mezi svrchovanými státy, a tudíž i svrchovanost Československé socialistické republiky.

Dále přesvědčení, že lid Československa byl schopen v roce 1968 vyřešit si své životně důležité problémy samostatně.

A posléze zjištění, že vojenská intervence pěti států Varšavské smlouvy znemožnila politické řešení situace v Československu a naopak přispěla k likvidaci reformy hospodářského a společenského života.

Bylo považováno za žádoucí, aby v návrhu stanoviska byla vyjádřena podpora zahraničně politickým jednáním, která vede československá vláda k právnímu řešení otázek spojených s odsunem sovětských vojsk z území ČSSR tak, aby v návaznosti na celoevropský helsinský proces byla garantována stabilita a rovnováha zájmů členských států Varšavské smlouvy, Severoatlantického paktu a neutrálních států na evropském kontinentu.

Rádi konstatujeme, že politika nového myšlení v mezinárodních vztazích, jejímž protagonistou je Michail Gorbačov, vytváří zábrany, aby už nikdy nemohlo dojít k obdobným událostem, které naše vlast prožívala v srpnu 1968. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Kapitolovi. Stanovisko Federálního shromáždění k intervenci pěti socialistických států v srpnu 1968 bylo vydáno jako tisk 212. Ptám se, zda si někdo z poslanců přeje vystoupit k tomuto bodu. Poslanec Škula.

Poslanec SL J. Škula: Vážení priatelia, ja mám otázku na ministra národnej obrany (alebo iného člena vlády), koľko bytových jednotiek viažu príslušníci Sovietskej armády? K tomu musím povedať, že trvám na odpovedi hneď. Nesúhlasím s odpoveďou za 30 dní podľa nášho rokovacieho poriadku.

Súčasne by som pri tejto príležitosti rád odporučil, aby národné výbory takto uvoľnené byty prideľovali predovšetkým mladým manželstvám, najmä z radov vysokoškolákov, ktorí svojím vekom po skončení štúdia splňajú vek na to, aby si zakladali svoje rodiny.

K tomu ešte asi toľko, že akýmsi morálnym zadostiučinením je to, čo prijali štáty Varšavskej zmluvy začiatkom tohto mesiaca v Moskve. Myslím si však, že toto zadostiučinenie nebude faktické, pokiaľ tieto vojská z našej vlasti neodídu. Preto návrh uznesenia, ktorý tu je formulovaný, by snáď bolo potrebné vyjadriť presnejšie s požiadavkou odchodu týchto vojsk. Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji. Může místopředseda vlády odpovědět na tento dotaz? (Ministr národní obrany není přítomen.)

Předseda vlády ČSR F. Pitra: Musím říci, že jako předseda české vlády neznám údaje tohoto charakteru a odpovědět nemohu. Musí se počkat na ministra národní obrany.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Doporučuji, abychom požádali ministra národní obrany ČSSR, který jistě bude na zítřejší schůzi přítomen, aby na dotaz poslance Škuly přinesl odpověď. Bude poslanec Škula s tímto postupem souhlasit? (Souhlasí.) Ano.

Pak tu je návrh na přeformulování. Nevím, v jakém smyslu, protože tady je dána podpora zahájenému jednání o odsunu vojsk, samozřejmě i nové smlouvě o pobytu těchto vojsk na území ČSSR, z čehož podle mého názoru vyplývá, že tato jednání budou probíhat ve dvou směrech - že určitý kontingent vojsk odejde hned a druhá část zde bude jen po dobu probíhajících jednání o konvenčním odzbrojení v Evropě. Tak tomu rozumím já z hlediska zahraničních výborů. Prosil bych poslance Kapitolu, aby řekl, jestli tato moje domněnka je správná. (Poslanec SL L. Kapitola: ano.)

Jsou ještě nějaké připomínky k tomuto návrhu? (Ne.) Ne.

Poslanec Z. Sidó: Vážený pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, podobne ako na našom predchádzajúcom zasadaní dávam rovnaký návrh. Navrhujeme v druhom odstavci na prvej strane zmeniť termín "československý ľud" na "ľud Československa". (Hlasy zo sály: Tato změna je už provedena.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Jsou ještě nějaké připomínky k návrhu? Dávam slovo poslanci Riškovi.

Poslanec SN J. Riško: Vážení poslanci, vážené poslankyne, mám malú formulačnú pripomienku k poslednému odseku na druhej strane. Tam sa uvádza: "v súčasnej zložitej medzinárodnej situácii budú poslanci Federálneho zhromaždenia podporovať vládu ČSSR v jej úsiliu o rozvoj spolupráce so všetkými štátmi v záujme obojstranne výhodného prepojenia". Zmysel toho ovšem nie je bilaterálny, dvojstranný, ale má sa na mysli proces multilaterálny. Preto navrhujem zmeniť slovo "obojstranne" za "vzájomne výhodné prepojenie".

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Jsou ještě nějaké připomínky? (Ne.) Nejsou. S připomínkou poslance Riška "vzájemně výhodné propojení" je souhlas? (Nikdo nic nenamítá.) Ano.

Budeme hlasovat. Nejdříve hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení Federálního shromáždění, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Konstatuji, že poslanci Sněmovny národů schválili návrh stanoviska jednomyslně.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem stanoviska Federálního shromáždění? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Stanovisko Federálního shromáždění bylo i poslanci Sněmovny lidu schváleno jednomyslně. Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven je stanovisko Federálního shromáždění ČSSR k intervenci pěti socialistických států v srpnu 1968 přijato. Komise ještě neskončila sčítání hlasů. Setrvejte, prosím, na svých místech.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 109, SL č. 164, SN č. 170)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, slovo má předseda volební komise Sněmovny lidu, poslanec Janda.

Předseda volební komise SL poslanec Janda: Vážené poslankyně, vážení poslanci, komise poslanců Sněmovny lidu zvolena k tajné volbě sděluje, že k tajné volbě prvního místopředsedy FS bylo poslancům vydáno 175 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnilo 175 poslanců, nikdo se nezdržel hlasování, odevzdáno bylo celkem 175 platných hlasovacích lístků. Neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navrženého kandidáta poslance Jozefa Stanka bylo odevzdáno 174 hlasů, proti byl jeden hlas. Volební komise zjistila, že navržený kandidát na funkci prvního místopředsedy Federálního shromáždění byl zvolen většinou poslanců Sněmovny lidu. (Potlesk.)

Pokud se týká volby místopředsedů Federálního shromáždění. Komise poslanců Sněmovny lidu sděluje, že k volbě místopředsedů Federálního shromáždění bylo poslancům vydáno 175 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že hlasování se zúčastnilo 175 poslanců, nikdo se nezdržel hlasování, odevzdáno bylo celkem 175 platných hlasovacích lístků. Neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navržené kandidáty: poslance Josefa Bartončíka bylo pro 123 hlasy, proti 52 hlasy, pro poslance Antona Blažeje bylo pro 175 hlasů, proti nikdo, pro poslance Jána Pampúcha bylo pro 175 hlasů, proti nikdo.

Volební komise zjistila, že navržení kandidáti na funkci místopředsedů Federálního shromáždění byli zvoleni nadpoloviční většinou poslanců Sněmovny lidu. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Jandovi za jeho zprávu. Komise ze Sněmovny národů není zatím s prací ještě hotova. Přerušuji jednání asi na 10 minut.

(Jednání přerušeno v 21.57 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 22.07 hodin.)

Předsedající místopředseda FS B. Kučera. Nyní požádám o slovo předsedu volební komise Sněmovny národů poslance E. Krauskopfa.

Předseda volební komise SN poslanec E. Krauskopf: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych jménem komise poslanců Sněmovny národů ve složení, jak byla čtena v prvním případě volby předsedy Federálního shromáždění, vás seznámil se zápisem o volbě prvního místopředsedy Federálního shromáždění ČSSR, která proběhla 12. prosince 1989.

Pro tajnou volbu prvního místopředsedy Federálního shromáždění ČSSR komise sděluje, že poslancům bylo vydáno 133 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že se hlasování zúčastnilo 132 poslanců, hlasování se zdržel jeden poslanec a odevzdáno bylo celkem 132 platných hlasovacích lístků. Neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navrženého kandidáta za prvního místopředsedu Federálního shromáždění poslance Jozefa Stanka hlasovalo 130 poslanců, dva hlasy byly proti. Pokud jde o další místopředsedy Federálního shromáždění, bylo celkem poslancům vydáno 133 hlasovacích lístků. Po skončení hlasování komise zjistila, že se hlasování zúčastnilo 133 poslanců, odevzdáno bylo celkem 133 platných hlasovacích lístků. Neplatné hlasovací lístky nebyly.

Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno: pro poslance Josefa Bartončíka, místopředsedu Federálního shromáždění 81 hlasů pro, proti 52. Pro poslance A. Blažeje bylo odevzdáno 133 hlasů, žádný nebyl proti. Pro poslance J. Pampúcha bylo odevzdáno 130 hlasů pro, 3 hlasy byly proti.

Volební komise zjistila, že navržení kandidáti byli zvoleni nadpoloviční většinou hlasů z počtu přítomných poslanců Sněmovny národů. V Praze dne 12. prosince 1989.

Předsedající místopředseda FS B. Kučera: Děkuji poslanci Krauskopfovi za oznámení výsledků volby ve Sněmovně národů.

Vážené Federální shromáždění, konstatuji, že prvním místopředsedou Federálního shromáždění byl zvolen Jozef Stank. Místopředsedy Federálního shromáždění byli zvoleni Josef Bartončík, Anton Blažej a Ján Pampúch. Blahopřeji zvoleným funkcionářům Federálního shromáždění, jeho místopředsedům a přeji jim do další společné práce mnoho úspěchů. (Potlesk.)

Vážené Federální shromáždění, dovolte, abych nyní přerušil společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Budeme pokračovat zítra v 8.30 hodin dalšími body pořadu. Chtěl bych vás informovat - vzhledem k četným žádostem -že těžko mohu odhadnout zcela přesně, kdy zítřejší schůze skončí. To záleží na vás. Musíme si zvyknout na nové formy parlamentarismu a nikoliv na přesné časové určení (domnívám se však, že vzhledem k tomu, že vláda nepředkládá rozpočet, k němuž se předpokládala širší diskuse, že pravděpodobně i ty otázky nového trestního zákona budou poněkud omezeny, že bude pravděpodobně možné skončit zasedání Federálního shromáždění, jeho 17. společné schůze, v odpoledních hodinách zítra).

Děkuji vám, přeji vám dobrou noc.

(Schůze přerušena ve 22.20 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP